SteDoCo zit in flow en klopt ook Staphorst

Nieuws 46 keer gelezen

HOORNAAR РOm te zeggen dat SteDoCo al met ̩̩n been in de nacompetitiefinale om een Topklasseticket staat, gaat wellicht wat te ver, maar dinsdagavond werd in elk geval flinke een stap in die richting gezet. De Hoornaarse hoofdklasser won op eigen veld verdiend met 3-2 van Staphorst.

Zaterdag 31 mei volgt de return in Staphorst. De winnaar van het tweeluik treft een week later Ajax, want de terugwedstrijd van de Amsterdammers tegen Noordwijk wordt een formaliteit. Ajax zegevierde op eigen veld met maar liefst 6-1.

Mooie uitgangspositie
Pascal van Delden, goed voor twee treffers tegen Staphorst, heeft er zeker moed op. “Onze uitgangspositie is mooi”, besefte hij meteen na de doordeweekse zege.

De 1-1 van Van Delden, na een vroege Staphorster voorsprong, kwam uiterst gelegen. “Het was de ommekeer in de wedstrijd, toen geloofden we er weer in in.” De nummer 10 is positief gestemd over een goede afloop. “We zitten in een flow. Op basis van veel strijdlust zijn we onze tegenstanders de laatste weken steeds de baas.”

Snelle voorhoede
Voor zo’n 800 toeschouwers begon SteDoCo zwak tegen Staphorst. Levi Slob, die in tegenstelling tot zaterdag niet lekker in de wedstrijd zat, pakte een snelle gele kaart en na vijf minuten lag de 0-1 al in het net. Topscorer Martijn Brakke vond Martijn Bakker, die fraai afrondde.

Staphorst zocht voortdurend snel de diepte; niet verwonderlijk, met een razendsnelle voorhoede. Het maakte de status van tophoofdklasser, want dat is de ploeg de laatste jaren, aanvankelijk zeker waar. Op het kwartier had het 0-2 moeten zijn. Ferdi ter Avest mocht -kennelijk niet in buitenspelpositie- moederziel alleen op sluitpost Ruud de Groot af gaan, maar mikte naast.

Steuntje in de rug
SteDoCo, dat na 20 minuten Marvin Westerduin al kwijtraakte met een knieblessure, kreeg na een halfuur een zeer welkom steuntje in de rug. Pascal van Delden nam een pass van Erik de Kruijk knap aan en schoot met een volley prachtig de 1-1 binnen.

Tot dat moment lukte er weinig bij de thuisploeg, die na de gelijkmaker echter weer energie voor tien kreeg. Het bleek de voorbode van een vermakelijk foutenfestival. In de 37-ste minuut blunderde de defensie van Staphorst, en dan met name Harm Jan Tip, op afschuwelijke wijze. Pascal van Delden zei ‘dankjewel’ (2-1). Pal daarop werd de 2-2 van Staphorst wegens vermeend buitenspel afgekeurd.

SteDoCo had met 3-1 kunnen gaan rusten, maar in de 42-ste minuut kreeg Willem Looijen de bal niet langs keeper Alfred Knoll.

Passie
Na de hervatting ging SteDoCo duidelijk op zoek naar een ruimere marge. Het kreeg de kous echter op de kop. Levi Slob beoordeelde een lange bal helemaal verkeerd en in de 50-ste minuut stond het weer 2-2. Ditmaal faalde Ferdi ter Avest niet oog in oog met Ruud de Groot.

Het pleit voor SteDoCo dat het niet bij de pakken ging neerzitten. Met passie en in een hoog tempo trok de formatie van Virgil Breetveld weer ten aanval. De beloning volgde in de 58-ste minuut, al ging daar weer een kapitale fout aan vooraf. Ditmaal werd Ewald Koster kennelijk nerveus van de in zijn nek hijgende Willem Looijen, want hij was de volgende die een presentje weggaf. En dat moet je met Looijen in de buurt doorgaans niet doen: 3-2.

Daar bleef het bij. De 4-2 hing eerder in de lucht dan de 3-3, maar gezien de hachelijke momenten voor de eigen goal in de extra tijd zal SteDoCo vrede hebben gehad met de eindstand. Zaterdag in Staphorst moet het karwei worden afgemaakt. Nog altijd lonkt de Topklasse.

Rick den Besten

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden