Veel bijval voor scheidsrechter Sjaak de Wild

Nieuws 4 keer gelezen

ALBLASSERWAARD – De door de KNVB Zuid I aan Pim Rijke van Groot-Ammers uitgesproken schorsing van acht wedstrijden heeft in de regio het nodige stof doen opwaaien. Het bestuur van de derdeklasser vindt bij monde van voorzitter Karin de Kruyk een straf door de organisatie van het Alblasserwaardtoernooi <23 jaar meer dan voldoende en trok uit protest haar vereniging per direct terug uit het toernooi.

Mark van Berkum, districtsmanager KNVB District Zuid I, deelt die mening niet. “Correct dat scheidsrechter De Wild het voorval aan ons heeft gemeld. Alleen op deze manier kunnen we onverkwikkelijke zaken aanpakken en in de toekomst proberen te voorkomen.”

“Niet alleen tijdens reguliere wedstrijden”, vindt Van Berkum. “Ook ernstige vergrijpen op horeca- en jeugdtoernooien moeten worden bestraft. Natuurlijk geldt de maat van redelijkheid. In de kern moet alles worden gemeld, maar wij snappen dat gele kaarten vaak achterwege blijven. Maar een speler die ernstig over de schreef gaat, moet het niet gek vinden dat hij wordt geschorst.”

Omgekeerde wereld
Van Berkum is resoluut. “Ik vind dat er vaak sprake is van de omgekeerde wereld. Niet de scheidsrechter moet zich verantwoorden, maar de speler die de overtreding maakte. Ook hier. Overigens is het wel te prijzen dat de vereniging de speler heeft geschorst en hem heeft verplicht vrijwilligerswerk te doen. Hartstikke goed. Nu maar hopen dat hij er van leert en dit gedrag, als hij weer mag spelen, nalaat. Niet voor niets spreken we over respect in combinatie met sportiviteit.”

Boosdoener
Scheidsrechter Sjaak de Wild uit Meerkerk heeft slechte weken achter de rug. “Mijn gezin leidt eronder. Persoonlijk baal ik er het meest van dat ik word afgeschilderd als de grote boosdoener. Alsof ik iets verkeerd gedaan heb. Inmiddels is het misverstand met Groot-Ammers omtrent de drie in omloop zijnde wedstrijdformulieren uit de wereld. De KNVB staat vierkant achter mij en daar ben ik heel blij mee. En dat doet ook de organisatie van het toernooi. Daar ben ik afgelopen dinsdagavond voor een verhelderend gesprek geweest. Zij steunen mij voor 300%.”

Pineut
Zo ook de Gorcumse Scheidsrechtersvereniging. “Wij houden onze scheidsrechters altijd voor om eerlijk hun verhaal te doen. In 99 van de 100 gevallen voldoet een eigen toernooireglement. Voor alle duidelijkheid, Sjaak heeft slechts de regels van de KNVB nageleefd. Sterker nog, indien wij niet rapporteren dan zijn we zelf de pineut en worden wij gestraft. Overigens ook klasse van Groot-Ammers de speler zelf te schorsen en hem te verplichten jeugdwedstrijdjes te fluiten. Dat is in feite nog mooier dan een pure schorsing”, aldus GSV-voorzitter Ron Collé.

Statement
Rien van Anrooij, voorzitter van de toernooicommissie, zit duidelijk met het voorval in zijn maag. “De afgelopen weken waren minder prettig, maar schijnbaar hoort dit bij het hedendaagse voetbal. Maar niet in ons  toernooi; niet voor niets maken wij in ons reglement een statement: geen enkel geweld en zeker niet richting de scheidsrechter. Wij staan volledig achter Sjaak de Wild. Ook achter zijn beslissing om naar de KNVB te stappen. We vinden het dan ook jammer dat Groot-Ammers, zonder overleg met ons, heeft besloten zich terug te trekken uit het toernooi. Wij voelden ons in het hemd gezet. Deze week hoop ik nog contact te hebben met het bestuur van Groot-Ammers en de lucht te klaren. Want deze situatie is voor niemand goed; niet voor de club, niet voor het toernooi en in de laatste plaats niet voor de sponsor.”

Theo Sprong

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Arjan van Helden en Jari Colijn op het complex van Wilhelmina'26.
Van kantinefeest naar grote feesttent: 'Ik kan alvast verklappen dat we voor het jubileumjaar in 2026 grote plannen hebben' 5 uur geleden
Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 23 uur geleden
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 23 uur geleden
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 24 apr, 10:41
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 24 apr, 09:31
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33