Betaald voetbal geen 'must' voor Dimitri de Gans

Nieuws 245 keer gelezen

ZIJDERVELD - Slechts vijf jaar had Dimitri de Gans er voor nodig om als clubscheidsrechter in groep 1 terecht te komen.

Als scheidsrechter is Dimitri de Gans een laatbloeier. Zoals veel jongetjes van een jaar of zes werd hij lid van een voetbalclub, in zijn geval HSSC’61. Nadat hij een tijdje was gestopt verkaste hij naar SC Everstein. Als 22-jarige brak hij, in een vriendschappelijk potje tegen uitgerekend HSSC’61, bij een onschuldige actie zijn bovenbeen.

“Van de dokter moest ik tien maanden revalideren, maar na vier maanden ben ik weer gaan werken. Achteraf gezien is dat niet slim geweest. Ik heb nog wel geprobeerd weer te voetballen, maar dat ging echt niet meer.”

Stage
Destijds floot hij wel eens een jeugdwedstrijd. Dimitri de Gans vond dat zo leuk dat hij een cursus tot clubscheidsrechter volgde. Ruim vijf jaar geleden nam contact op met de voetbalbond om te melden dat hij KNVB-scheidsrechter wilde worden.

“Ik heb drie stagewedstrijden gefloten in de reserve derde klasse en begon daarna meteen in de reserve tweede en derde klasse. Na dat seizoen promoveerde ik en mocht ik duels arbitreren in de reserve eerste en tweede klasse alsmede de vierde klasse, allemaal in Zuid I. Tevens werd ik uitgenodigd voor het Talententraject, bedoeld voor veelbelovende jonge scheidsrechters. Ik werd vaker gerapporteerd en kreeg een vaste coach die regelmatig met me op pad ging.”

Uitzonderlijk
Na dat tweede jaar volgde promotie naar groep 3 (reserve hoofdklasse, de derde en de vierde klasse). In dat seizoen stokte zijn ontwikkeling een beetje. De Gans promoveerde niet en werd, omdat hij een van de oudsten was, uit het Talententraject gegooid.

“Toch had ik voor mijn gevoel goed gefloten en uitsluitend positieve beoordelingen gekregen.” Het jaar daarna promoveerde hij, zonder coach, naar groep 2 en floot hij in de eerste en de tweede klasse. Na dat seizoen (2012/2013) maakte hij de opstap naar groep 1.

“Van niets naar groep 5, in zo’n korte tijd, is uitzonderlijk”, weet Dimitri de Gans, die nu naast de eerste klasse fluit in de hoofdklasse, de BeNe-liga (vrouwen) en de beloftecompetitie betaald voetbal. Daarnaast kan hij als vierde official worden gevraagd bij wedstrijden uit de Topklasse. Dit seizoen bracht hij onder andere de duels Staphorst-Berkum, Brabantia-BVV en FC Utrecht-Standaard Luik (vrouwen) tot een goed einde.

Resoluter
“Ik houd van stevig voetbal, laat veel toe en doe overtredingen doorgaans af met een mondelinge waarschuwing. De KNVB heeft echter liever dat de regels strak worden nageleefd en dat er kaarten worden getrokken. Dan krijg je betere beoordelingen dan dat ik tot dusverre heb gekregen. Als ik op dit niveau wil blijven fluiten, moet ik waarschijnlijk resoluter zijn.”

De Gans heeft wat moeite om zich te plooien in de strakke voorschriften van de KNVB. Hij vindt het belangrijk om goed op te kunnen schieten met de spelers en er samen het beste van te maken. Hoe hoger hij is gaan fluiten, des te leuker het werd.

“In de hoofdklasse wordt meer en beter gevoetbald en de kans dat het op een schoppartij uitdraait is gering. Het scheelt dat ik zelf heb gevoetbald, ook al was dat op een laag niveau. De overtredingen die achter je rug worden gemaakt, vind ik het ergste, terwijl de clubgebonden assistenten de boel vaak vernachelen. Als scheidsrechter moet je op kunnen schieten moet de spelers; samen moet je er het beste van proberen te maken. Respect krijg je niet door een armbandje te dragen met dat woord erop. Dat verdien je door goed te fluiten en te laten merken dat je goed kunt omgaan met bepaalde situaties.”

Conditie
Omdat hij nog steeds last heeft van zijn bovenbeen heeft Dimitri de Gans geen soepele tred, maar loopt hij op pure kracht. Conditioneel is hij heel sterk. Naast zijn drukke baan traint hij twee tot drie keer per week: hardlopen en fietsen. Op grond van zijn leeftijd is het zo goed als uitgesloten dat hij het betaald voetbal nog zal halen.

Dat is voor hem ook geen must. “Ik wil plezier hebben in het fluiten en als dat er niet meer is, stop ik acuut. Na de winterstop wordt Danny Makkelie waarschijnlijk mijn vaste coach en daar ben ik heel blij mee. Ik behoor nu tot de honderd beste amateurarbiters van ons land; dat is toch niet gek voor een hovenier.”

ID-kaart
Naam: Dimitri de Gans
Geboortedatum: 6 juli 1983
Geboorteplaats: Everdingen
Burgerlijke staat: Getrouwd met Mariëlle Hekman; geen kinderen. Woonachtig in Zijderveld.
Vroeger: Dimitri de Gans volgde de Middelbare Agrarische School in Gorinchem. Sinds 1999 werkt hij als voorman/hovenier bij GAKO, het bedrijf van zijn ouders. Hij houdt zich onder andere bezig met het maken van offertes, tuinaanleg en het ontwerpen daarvan.

Tekst en foto: Peter Verbeek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 8 minuten geleden
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 7 uur geleden
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 8 uur geleden
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding gisteren
• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar gisteren
Logo
Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' 23 apr, 07:15