Leerdam loopt warm voor Glasstadderby

Nieuws 3 keer gelezen

LEERDAM – Vanaf het moment dat het wedstrijdschema bekend werd, staat in Leerdam dik gedrukt in de agenda’s: 26 oktober, Leerdam Sport’55-LRC Leerdam. Regio-voetbal sprak met beide aanvoerders, Mark Steenbeek (Leerdam Sport) en Arie van Houwelingen (LRC).

Goedbeschouwd is het een wonder dat komende zaterdag de wedstrijd Leerdam Sport-LRC Leerdam op het programma staat in de 1e klasse A. Nog niet zo lang geleden ploeterde Leerdam Sport in de kelder van het amateurvoetbal. Een kilometer verderop versloeg LRC clubs als IJsselmeervogels, Spakenburg, Kozakken Boys en GVVV, tegenwoordig spelend in de topklasse. Waar de groei van LRC stokte, schoot Leerdam Sport als een komeet omhoog. LRC degradeerde naar de 1e klasse, Leerdam Sport promoveerde drie keer op rij naar dat niveau.

Strafschop
Vanaf het moment dat Joell Papilaja vorig seizoen namens Leerdam Sport de beslissende strafschop in de nacompetitie verzilverde, is de Glasstadderby alomtegenwoordig. Het is niet alleen de wedstrijd van ‘De Nieuweling’ tegen ‘De Gevestigde Orde.’ Het is ook het Leerdam Sport van ‘De Leerdammers’ tegen ‘Het (relatieve) Vreemdelingenlegioen’ van LRC. En uiteraard is het ook ‘gewoon’ een wedstrijd om drie punten in de 1e klasse A. LRC is dit seizoen goed op dreef en doet mee om de bovenste plaatsen. Leerdam Sport is nog altijd op zoek naar zijn eerste punt.

Randzaken
LRC-aanvoerder Arie van Houwelingen zegt waar het op staat: “Het is weliswaar een extreem cliché, maar dit is een wedstrijd op zich. Dan maakt het niet uit of je nul of dertig punten hebt.” Van Houwelingen weet dat zijn ploeg de favoriet is. “Als wij afstand kunnen houden van de randzaken en ons puur op het voetbal richten, gaan we winnen. We moeten zorgen dat we onder ongewone druk blijven presteren.”

Hoewel alle spelers op hun club zullen merken dat de wedstrijd zaterdag anders is dan alle anderen, zullen de emoties in Leerdam West wat dieper zitten. “Driekwart van onze selectie heeft bij LRC gespeeld en iedereen komt uit Leerdam of uit de buurt”, vertelt Steenbeek. “Dat geeft een andere motivatie dan wanneer je uit Utrecht of Rotterdam komt.”

Die motivatie moet krachten losmaken die Leerdam Sport de eerste punten bezorgt. Steenbeek: “Ik schat de kansen op 50/50. We moeten achterin de boel dicht houden en voorin de kansen maken. Dan zijn we echt niet kansloos.”

Uniek
Van Houwelingen maakte al het nodige mee, maar dit nog niet. “Dit is echt uniek. We hebben met LRC wel eens bij Kozakken Boys gewonnen en dat was fantastisch. Maar dit slaat alles. We hebben een March to West waarbij de supporters van Bruinsdeel naar Leerdam Sport gaan lopen; er is een voorverkoop in heel Leerdam en ook uit mijn eigen kring hoor ik mensen erover praten.”

Ook Steenbeek beleeft dit voor het eerst. “Het lijkt een beetje op de sfeer die er hang voor de nacompetitiefinale tegen Meerkerk, maar dan nog specialer. Het leeft niet alleen op de club, maar in heel Leerdam.”

Scherp van de snede
De laatste ontmoeting tussen beide ploegen in de competitie is meer dan dertig jaar geleden. Twee jaar geleden speelden beide ploegen echter een benefietwedstrijd in het kader van de Samenloop voor Hoop. Met weinig positieve herinneringen. Die wedstrijd werd wegens ongeregeldheden op en naast het veld gestaakt.

Van Houwelingen is niet bang voor een herhaling van dat scenario. “De relatie tussen beide besturen is prima. De organisatie verloopt prima en er is veel oog voor de veiligheid. De wedstrijd zal op het scherp van de snede gespeeld worden, maar ook met respect.”

Waar Van Houwelingen weet dat zijn ploeg het aan zijn stand verplicht is te winnen, verwoordt Steenbeek de emotie: “Wij willen laten zien dat je geen spelers van buitenaf hoeft te halen om dit niveau aan te kunnen. Leerdammers kunnen dat ook. Ik vind het niet erg als we degraderen, maar dan moeten we wel twee keer van LRC winnen.”

Maarten van Hoogevest

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden