Bas van Loon denkt dat reddingsboei niet nodig is

Algemeen 230 keer gelezen

VEEN – Binnenkort neemt Achilles Veen afscheid van De Heuye. Eindelijk krijgt Achilles een accommodatie die in verhouding staat tot het niveau waarop het eerste team acteert.

“We gaan van niks naar misschien wel het mooiste sportcomplex van de hoofdklasse”, kan aanvoerder Bas van Loon bijna niet wachten. “Maar het oude complex heeft toch ook wel zijn charmes”, vult hij er lachend aan toe.

Bijna moest Achilles Veen het nieuwe complex als eersteklasser betreden. Voor het tweede achtereenvolgende seizoen moesten de groen-witten het vege lijf zien te redden via de nacompetitie. Bas van Loon blikt met afgrijzen terug. “We speelden afgelopen seizoen redelijk goed, maar in bepaalde wedstrijden toen we er moesten staan, gaven we niet thuis”, zegt hij.

Vooral de afgang (5-2 nederlaag) tegen het reeds gedegradeerde Nivo Sparta was een pijnlijke beleving. “Vooraf was iedereen scherp. We wisten waar we voor stonden. Bij Nivo was de druk er al af en bij ons stond de druk er nog volledig op. Ja, waarom dat we daar zo faalden? Het zijn de raadselen van het voetbal, denk ik. Het was toch al vreemd dat we ons met zoveel punten niet in veiligheid speelden. Normaliter ben je bij 32 punten spekkoper.”

Reddingsboei
Twee keer al ‘redding’ via een reddingsboei (nacompetitie). ‘Drie keer is scheepsrecht’, is niet van toepassing, vindt Bas van Loon.

“We hebben hard getraind en zullen nog hard trainen om er een geoliede machine van te maken. Er zit veel voetbal in de groep. Voorin hebben we er kwaliteit bij gekregen en ook op het middenveld zijn er meer mogelijkheden dan voorheen. Ik ga er in ieder geval van uit dat we die nacompetitie nu helemaal gaan ontlopen. Dat is het waar we het op korte termijn op gooien. Alles wat meer wordt, is meegenomen.”

Jeugdopleiding
Bas van Loon begint bij Achilles Veen aan zijn tweede seizoen. De 22-jarige personal coach bij een fitnessstudio in Tilburg monsterde vorig jaar verrassend aan bij de formatie van technisch directeur Ad Kwetters. Bas van Loon begon zijn voetbalcarrière bij Uno Animo. Om daarna op achtjarige leeftijd te verkassen naar Willem II.

“Daar heb ik de hele jeugdopleiding doorlopen”, doet de Achilles-verdediger zijn verhaal in het kort. “Onder Alfons Groenendijk debuteerde ik in het eerste elftal. Tegen AZ. Het zijn in totaal drie wedstrijden geworden in de eredivisie. Groenendijk werd echter ontslagen en vervolgens scheurde ik mijn knieband af. Een lange revalidatie volgde. Willem II beloofde veel, maar daar kwam niet zoveel van terecht. Ik zat in mijn laatste jaar van mijn CIOS-opleiding. Vanwege de aarzeling van Willem II ben ik verkast naar toen nog topklasser Baronie en heb mijn studie verder afgemaakt."

"Ik ben ook nog in beeld geweest bij MVV Maastricht. Dat ketste af omdat Willem II een te hoge opleidingsvergoeding vroeg. Bij Baronie had ik het niet zo naar mijn zin. Willem II was ‘mijn club’ en dat miste ik. ‘Als je weg bent, zie je meestal pas hoe goed dat je het hebt’. Gelukkig werd ik door Willem II teruggevraagd. Op semiprofbasis heb ik daar de draad weer opgepakt. Maar uiteindelijk heb ik voor een maatschappelijke carrière gekozen en ontmoette ik op mijn pad Achilles Veen. Ik kwam er ook achter dat er meer is dan alleen voetbal.”

Reëel
En dus voetbalt Bas van Loon tot volle tevredenheid van hemzelf en Achilles bij de ploeg van trainer Johan van Bijsterveld. Ondanks zijn nog jeugdige leeftijd droomt Bas van Loon maar niet meer van een profcarrière. “Je moet reëel zijn. Als je eenmaal uit dat wereldje weg bent, is het meestal voltooid verleden tijd. Er zijn uitzonderingen, maar ik denk dat ik daar niet toe behoor.”

Leiding
Of Achilles Veen ook zijn eindstation wordt, is een andere vraag. “Als voetballer wil je ’t hoogste halen, maar plezier houden is ook belangrijk. Ik wil wel zo lang mogelijk op hoog niveau blijven spelen”, laat Van Loon zijn hart spreken.

Zijn spel bij Achilles en zijn CV bleven niet onopgemerkt bij onder meer Kozakken Boys. “Ik ben inderdaad gebeld door de trainer (Dogan Corneille, red.). Ik was in beeld als er in de achterste linie mutaties zouden zijn. Daar is het bij gebleven. Om geen onzekerheden meer in te bouwen, heb ik mijn jawoord vervolgens weer aan Achilles gegeven.”

Bas van Loon geeft zich elke wedstrijd voor honderd procent. Hij leest het spelletje goed, is fysiek sterk en koppelt dat aan een aardig linkerbeen. Hij kent zijn zwakheden. “Ja, mijn rechterbeen moet beter en ik moet proberen meer leiding aan het team te geven.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden