Sil van Putten en Joell Papilaja herenigd in 1e klasse

Nieuws 24 keer gelezen

LEERDAM – Sil van Putten en Joell Papilaja zijn dit seizoen bij Leerdam Sport herenigd. Ze gaan het avontuur in de eerste klasse zonder hoge verwachtingen aan. “Het wordt een mooi jaar, we hebben niets te verliezen.” 

Sil van Putten en Joell Papilaja waren vorig seizoen voor het eerst sinds jaren gescheiden. Vanaf de B-junioren bij Heukelum speelden ze samen. Ze maakten al op jonge leeftijd hun entree in het eerste elftal om vervolgens naar de A-junioren van LRC te verkassen.

“Een heel leuk jaar, we speelden in de landelijke derde divisie”, vertelt Van Putten. Papilaja vult hem aan: “Het was echter meer werken dan voetballen. Toch werden we nog zesde. Geen slechte prestatie.”

Omdat de kans op een plek in de Leerdamse hoofdwacht nihil leek, gingen ze terug naar Heukelum. Daar ontpopte Sil van Putten zich tot topscorer. Hij maakte zijn doelpunten niet zelden op aangeven van vleugelspeler Papilaja. “De eerste twee jaren waren prima. Het derde jaar ook nog wel, toen werden we vierde in de derde klasse en liepen we maar net nacompetitie mis”, zegt Van Putten.

Geen rijbewijs
Na dat seizoen vertrok Papilaja op het laatste moment naar Leerdam Sport. Van Putten had al vroeg aangegeven bij Heukelum te blijven. “Ik heb geen rijbewijs en dus bleven alleen LRC en Leerdam Sport als mogelijke clubs over. Ik wist toen niet of dat wel de juiste stap zou zijn. Achteraf had ik toen misschien wel moeten gaan. Maar ja, dat is achteraf.”

Een jaar later is hij alsnog naar Leerdam Sport vertrokken en komen beide spelers elkaar dus weer tegen.  “Het is lekker om weer met elkaar te voetballen”, vindt Papilaja. “We voelen elkaar blind aan. Je hoort ook al van mensen langs de lijn dat wij elkaar makkelijk vinden. We weten eigenlijk ook niet hoe dat komt, maar het klopt wel. Het voelt heel vertrouwd.”

Natuurlijk zeggen ze ook wel eens wat tegen elkaar. “Maar als ik vind dat Sil een stapje te weinig zet, doe ik dat stapje en dan zal ik er later wel wat van zeggen”, legt Papilaja uit. Van Putten vindt het geen probleem als iemand hem corrigeert. “Als Joell wat zegt, heeft hij daar een reden voor is. Als het geen onzin is, zal ik er ook zeker naar luisteren.” 

Zenuwachtig
In een zinderende ontknoping dwong Leerdam Sport vorig seizoen promotie af. De derde promotie op rij. In de finale tegen sv Meerkerk kwam het aan op strafschoppen. Papilaja zou er één nemen.

“Dat was wel stressen. Ik was verschrikkelijk zenuwachtig.” Meerkerk miste drie keer, waardoor de poging van Papilaja de beslissing kon brengen. “We zouden nog twee kansen krijgen, dus toen ik hem nam, was ik ontspannen.” Papilaja schoot raak en Leerdam Sport voetbalt komend jaar voor het eerst in de eerste klasse.

Van Putten gaat dus twee ineens twee klassen hoger voetballen. “Maar dat vind ik niet erg. De trainingsintensiteit is heel hoog en dat is alleen maar prettig.” Papilaja kent inmiddels het klappen van de zweep. “Ik weet wat de trainer wil zien en ben gewend aan de spelstijl. Dat maakt het wat makkelijker.”

Vraagteken
Wat Leerdam Sport kan bereiken is nog een groot vraagteken. Net als de laatste twee seizoenen is ook nu ‘handhaving’ weer de officiële doelstelling.

“De verwachtingen zijn in ieder geval niet al te hoog”, legt Papilaja uit. “We moeten richting Utrecht. Daar spelen veel voetballend sterke ploegen, maar verder is het allemaal vrij onbekend. Het is wel lekker om zonder druk en vertrouwen te kunnen spelen.”

Van Putten vult aan: “We gaan gewoon lekker voetballen en dan zien we wel waar het schip strandt. Het gaat in ieder geval een mooi jaar worden, want we hebben niets te verliezen.”

Verademing
Geen verwachtingen. Het voelt voor beide jongens als een verademing. Bij Heukelum werd veel van ze verwacht.

“Daar kwamen mensen het na de wedstrijd altijd even zeggen als je er niets van gebakken had”, aldus Van Putten. “Niet zo heel erg, maar als je in een mindere periode zit, is het niet prettig.”

Het is één van de redenen dat ze nu bij Leerdam Sport voetballen. Papilaja: “Van trainer Pim van Dam moet niets. Hij laat de spelers heel vrij. En toch loopt niemand de kantjes ervan af. Iedereen is heel fanatiek. We zijn een hecht team, maar iedereen kan zich hier makkelijk aanpassen. Dat is de kracht van Leerdam Sport.”

Stadsderby
Uiteraard staat de stadsderby met LRC al dikgedrukt in de agenda. Van Putten: “Dat gaat wat worden. Ik heb er nu al zin in. Met Heukelum speelden we natuurlijk ook wel derby’s, meerdere per jaar zelfs. Maar dat was een ander niveau. En toen waren we altijd favoriet. Dat is nu niet zo.”

Kansloos achten ze zich echter niet. “Het is maar één wedstrijd en daarin kan alles gebeuren”, weet Papilaja.

Maarten van Hoogevest

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden