Linkerrijtje is ondergrens voor Nivo Sparta

Nieuws 7 keer gelezen

ZALTBOMMEL – De grijns is weer breed terug op gelaat van het vorig seizoen lijkbleke Nivo Sparta. De naar de eerste klasse gedegradeerde club kiest frank en vrij voor de aanval. En voor jonge spelers. Terug promoveren naar de hoofdklasse is geen heilig doel.

De nieuwe trainer, de van eersteklasser OSS’20 overgekomen Roland Schuermans, is de verpersonificatie van het ontspannen sfeertje op het Zaltbommelse trainingscomplex. Schuermans: “Mensen zijn enorm bij de club betrokken. Dat zag je vorig seizoen ook. Ook al liep het voor geen meter, de tribune zat toch goed gevuld.”

Schuermans heeft het tactische plan waarmee Nivo Sparta de veelal onbekende tegenstanders uit de Utrechtse regio onder de duim wil houden, al lang en breed in zijn achterhoofd zitten. Onder zijn leiding legt de roodwitte brigade komend seizoen het klassieke aanvalsspel met drie vleugelspelers op de mat. Overal waar hij trainde, predikte Schuermans 4-3-3. Maar in Zaltbommel beschikt hij met de snelle buitenaanvallers Jori van der Berk (overgekomen van BVV) en de vorig jaar doorgebroken Johnnie Noorthoek over buitengewoon rappe aanvallers. Het tweetal moet de van Neptunus Rotterdam afkomstige Jaouad Chraou in stelling gaan brengen.

Vooruit
“We willen vooruit gaan spelen, op de helft van de tegenstander. Dat moet deze ploeg makkelijker afgaan nu ze een niveau lager spelen. Ik heb het de jongens ook op de man af gevraagd: welk systeem wil je spelen? Ze wilden allemaal aanvallen en gelijk hebben ze: anders moet je in mijn ogen geen voetballer willen worden. Vooruit lopen is tenslotte leuker dan achteruit lopen.”

Ook al bungelde Nivo Sparta het overgrote deel van het voorbije seizoen onderaan, menigeen zal toch met de nodige weemoed terugdenken aan de vertrokken topscorer Frenk Schaap. De blonde smaakmaker komt nu uit voor topklasser JVC Cuijk. Schuermans denkt niet dat zijn vertrek per se een aderlating is. Schaap had als nadeel dat hij met zijn tomeloze energie zowat het hele veld bestreek en daarbij nogal eens overdreef. “Pas toen hij zich aan zijn positie hield, ging Nivo Sparta vorig seizoen punten pakken.”

Veel routiniers
Ondanks een grotendeels vernieuwde voorhoede gaat Schuermans van start met veel gezichten die intussen behoren tot het vaste meubilair van Nivo Sparta. De routiniers Bjorn Cevat en de al 37-jarige Bjorn Jongste zijn blijvertjes in de verdediging. Ook Stephan Netten en de opvallend afgetrainde Peti Lutgens behoren tot de ervaren krachten. In de vorig seizoen veelvuldig geblesseerde Davey Brothwell ziet de nieuwe oefenmeester een van de belangrijkere pionnen op het middenveld.

De van vv Dongen overgekomen Larry van Ommen vult de nummer 10-positie in, de plek waar Schaap vorig seizoen zijn meeste speelminuten sleet. Tegenvaller is dat Nivo Sparta’s grootste ‘aankoop’, de bij NEC opgeleide en bij Achilles’29 weggeplukte Erwin Stadhouders, voorlopig aan de kant blijft. De middenvelder kampt met een kruisbandblessure waardoor hij zeker een halfjaar is uitgeschakeld.    

De pretoogjes van Schuermans verraden dat hij komend seizoen wil meedoen om een prijs, maar duidelijk wordt ook dat Nivo Sparta in prestatief opzicht nauwelijks drukt legt op de groep. De eersteklasser wil in het linkerrijtje meedraaien, het liefst bij de topdrie, maar een heilig moeten is dit laatste niet. Misschien wel belangrijker dan een toppositie is dat Schuermans een nieuwe lichting spelers laat doorbreken.

Gianni Romano en Thijs Vink hebben zich vanuit de A-jeugd al bij de selectie gespeeld. Centrale verdediger Fabrice de Jonge en spits Nick Linnenbank spelen nog in de A1, maar trainen tweemaal per week met de selectie mee. Schuermans verwacht dat mogelijk nog twee A-spelers en op termijn ook drie spelers uit de B bij het eerste zullen kunnen aanhaken.

Veiligheidsmarge
Of dat dit seizoen gebeurt, is nog maar de vraag. Bestuursmedewerker technische zaken Bert Ruijsch (ook hoofdtrainer bij Gemert) hoopt dat zoveel mogelijk jeugd doorstroomt, maar volgens hem bouwt de club wel een veiligheidsmarge in. Schuermans mag naar hartelust experimenteren met het inpassen van jonge spelers, maar zodra Nivo Sparta wegzakt naar het rechterrijtje zal de trainer vaker naar zijn basiself moeten teruggrijpen. “De linkerrijtje is de ondergrens.”

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden