Almkerk stelt z'n doelen bij

Nieuws 36 keer gelezen

ALMKERK – Het voetbalseizoen 2013/2014 wordt  voor Almkerk-trainer Pieter Tuns een bijzondere editie. Aan het einde van het seizoen staat hij dertig jaar in het trainerspak. “Ja, dat klopt helemaal. Ik ben er toevallig deze week door mijn vrouw Gusta nog aan herinnerd”, glimlacht Tuns.

Trainer Pieter Tuns (58). Een succesvol coach. “Als je mijn CV bekijkt, heb ik het niet slecht gedaan”, glimlacht hij nog maar eens. “Maar dat oordeel laat ik aan anderen.”

Bij de meeste clubs die hij onder zijn hoede had, werd er een promotie gevierd. Alleen bij Altena en Best Vooruit stokte het.

Tuns is een trainer waarvoor je door het vuur gaat. Bij Roda Boys/Bommelerwaard wordt hij altijd nog op handen gedragen. Een warme en vooral menselijke vent. Zichzelf karakteriseren vindt hij moeilijk. “Ik ben, denk ik, wel een mensenmens. Ik praat en communiceer graag met mijn spelers. Ik probeer ertussen te staan en voor sfeer te zorgen. Ik houd ook wel van de humor die de jongens uiten.”

Een trainer die zich ook graag breed inzet. Een trainer die er is bij heugelijke momenten en minder heuglijke dingen. Het typeert Tuns dat hij binnenkort aan de Dam tot Damloop meedoet. “De kleindochter van Johnny van Driel (oud Roda Boys-speler red.) is enige tijd terug overleden aan een vreselijke ziekte. Er is binnenkort een sponsorloop om die ziekte het hoofd te kunnen bieden. Ik doe daar aan mee.”

Wilhelmina Boys
Het begon dus bijna dertig jaar geleden. Tuns voetbalde bij Wilhelmina Boys. Er moest een nieuwe trainer komen en een profielschets gemaakt worden. Bij het opmaken van de profielschets, liet hij aan het einde van het gesprek als een geintje ontvallen ‘het zelf ook wel zou kunnen’. “Een paar dagen later kwam het bestuur en vroeg of ik het meende. Zij vonden ook dat ik het wel zou kunnen en ik had immers mijn diploma’s. In het eerste seizoen werden het eerste en het tweede kampioen.” 

FC Den Bosch
Pieter Tuns was toen 29 jaar. Na Wilhelmina Boys volgden diverse clubs, onder meer Schijndel, Blauw Geel en FC Den Bosch waar hij assistent-trainer was. “Allemaal clubs waar ik met heel veel plezier heb gewerkt. Bij FC Den Bosch heb ik veel geleerd van Cor Adriaanse en Hans van der Pluym. Bij Schijndel zat ik er in de periode van Brus. Met Roda Boys werd ik in het laatste jaar kampioen en promoveerden we naar de hoofdklasse. Dat laatste vergeet ik nooit: 55 punten, 71 goals voor en 17 tegen.”

Beleving
Hij werkte afwisselend in het zondag- en zaterdagvoetbal. Zijn voorkeur is het zaterdagvoetbal. “De beleving is er geweldig. En nu kan ik op zondag lekker relaxen en vrienden ontvangen. Bij een zondagclub was ik ook altijd zaterdags met het voetbal bezig.”

Aan stoppen denkt hij nog (lang) niet. “Zolang ik mijn tas met plezier blijf pakken, gaan we door.”

Dit jaar begint de inwoner van Best aan een vierde seizoen Almkerk. Meestal verkast Tuns na vier seizoenen. “Cor Adriaanse had het altijd over een houdbaarheidsdatum. Vroeger had je altijd dezelfde groep onder je, maar nu met de jaarlijkse mutaties ligt het anders. Of er een vijfde seizoen aan vast zit, zien we nog wel. Ik heb het bij Almkerk goed naar mijn zin. Het zijn enthousiaste mensen. Het opkomstpercentage op de training is gigantisch.”

Doelen
Voor het derde seizoen speelt Tuns met Almkerk eerste klasse. Het eerste seizoen ging moeizaam, het tweede wat beter. Nu het derde. De doelen zijn bijgesteld. “We willen graag een stabiele eersteklasser worden. Daar werken we nu naar toe. En wie weet kunnen we een periode van acht wedstrijden goed beëindigen en dus een periodetitel pakken.”

Almkerk mag acteren in een vrij onbekende omgeving (1e klasse A). Pieter Tuns ziet het als een machtige uitdaging. “Eerst reageerde ik negatief. Maar dat was niet wijs van me. We vinden het nu spannend. Er zitten een paar toppers bij, zoals FC Breukelen en Eemdijk.”

Van Best naar Almkerk. En dat drie tot vier keer in de week. “Mijn moeder zei altijd: iets wat je graag doet, lijd je niet aan. De rit naar huis toe of hier naartoe maakt mijn kop fris”, stelt de Bestenaar, die in het dagelijks leven afdelingsleider is bij een VMBO (Kempenhorst College in Oirschot red.) en daar naast ook nog acht lesuren gym geeft.

Zelf houdt hij zijn conditie op peil met hardlopen, skiën en de racefiets. “Ik ben een fanatieke hardloper. En één keer in de week klim ik op de racefiets. Skiën doe ik met mijn zoon.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
• Bert van Dalen.
Zaterdag kan voor BZC'14 de kampioensvlag worden gehesen 11 minuten geleden
• Wordt VVAC zaterdag al kampioen, of brengt Peursum de spanning in 4E weer helemaal terug?
Drie belangrijke derby's in de Waard: Streefkerk-De Alblas, Arkel-Schelluinen en VVAC-Peursum voorbeschouwing Alblasserwaard 2 uur geleden
Afbeelding
VVAC zoekt trainer voor tweede elftal vacature 2 uur geleden
Afbeelding
App je video, foto of nieuwstip naar Regio-Voetbal 2 uur geleden
• TD Arjen Borsje heet Ramon ten Hove (l) welkom bij Kozakken Boys.
Kozakken Boys speelt snel in op vertrek doelman Bryan Janssen en haalt Ramon ten Hove 11 uur geleden
Afbeelding
'Kozak' Niek Hoogveld wacht nog steeds op straf na rood tegen Noordwijk 11 uur geleden