Boek over Gorcumse stadsderby toe aan tweede druk

Nieuws 22 keer gelezen

GORINCHEM - Het boek over de Gorcumse stadsderby tussen SVW en Unitas is inmiddels toe aan een tweede druk.

Het werk is samengesteld door Ronald Tukker en met vele foto's uit het digitale archief van Unitas-archivaris Marcel ter Wal. In het boek wordt middels 168 pagina's vol derbyfoto's, wedstrijdverslagen, interviews en anekdotes diep ingegaan op de geschiedenis van de Gorcumse derby. Gorinchem kent vele voetbalclubs en daarmee ook vele derby’s. Maar toch is er binnen Gorkum maar één stadsderby die tot ver buiten de Gorcumse gemeentegrenzen tot de verbeelding spreekt: SVW – Unitas.

Beide voormalige grootmachten in het zondagvoetbal ontmoetten elkaar vanaf eind jaren ’50 tot diep in de jaren ’60 tweemaal per seizoen in de eerste klasse, destijds de hoogste afdeling in het amateurvoetbal. In die periode is de basis gelegd voor de rijke historie van de stadsderby. Op 29 november 1992 stonden de ploegen voor het laatst tegenover elkaar in de competitie.

De Gorcumse derby bleef echter voortleven. Niet alleen in de gedachten en herinneringen van vele voetballiefhebbers uit de gehele regio, maar ook tijdens vriendschappelijke duels en een wedstrijd om de districtsbeker. In 2005 hief SVW na 94 jaar de prestatieve zondagtak op en viel definitief het doek voor de stadsderby. Dit verhaal richt zich op de beladen en veel besproken wedstrijden tussen SVW en Unitas op de zondag. Wedstrijden op een hoog niveau, altijd spannend en bijna telkens voorzien van vele doelpunten. De Gorkumse derby werd op het scherpst van de snede uitgevochten. Meestal sportief, soms met het mes tussen de tanden.

Er gebeurde van alles tijdens de derby: weergaloze doelpunten, rode kaarten, inhaalraces die in de laatste minuut met een resultaat werden bekroond. Maar ook een scheidsrechter die tijdens de derby demonstratief op de bal gaat zitten. Een onterecht gegeven strafschop die expres hoog over wordt geknald. Een mouw, die door een speler van een scheidsrechterstenue wordt gescheurd. Of een speler van SVW, die met rood naar de kant werd gezonden en daar bewaakt werd door een agent met een hond. SVW – Unitas riep altijd opwinding op. Er werd weken van tevoren over gesproken en naartoe geleefd.

Het boekwerk is een must voor iedere voetballiefhebber in de regio Gorinchem en het is voor 14,95 euro te bestellen via de website van bol.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden