Leerdam Sport'55 via penalty's naar 1e klasse

Algemeen 5 keer gelezen

LEERDAM – Leerdam Sport is eersteklasser. Voor het derde jaar op rij wisten de Leerdammers te promoveren.

Zaterdag eindigde ook de tweede aflevering in de dubbele finale van de nacompetitie tegen Meerkerk onbeslist. Ook na verlenging werd het opnieuw 1-1. Bij de toen noodzakelijke strafschoppen bleek Leerdam Sport veel trefzekerder.

Ontgoocheling
Voor Meerkerk werd de penaltyreeks voor ruim duizend toeschouwers een ontgoocheling. De eerste drie strafschoppen werden allemaal gemist. Koen Vermeer trof de lat en de penalty’s van invaller Theo van Zessen en Martijn van der Hagen werden door keeper Ridvan Elmaci gestopt. Dus was Leerdam Sport na feilloos benutte strafschoppen van de invallers Ray Kant en Otto de Leeuw en van Joell Papilaja met 3-0 in de penaltyreeks al snel winnaar.

Rode kaart
In de reguliere wedstrijd vielen de goals vlak voor en kort na de rust. Martijn van der Hagen gaf Meerkerk van afstand de leiding, maar Marko Luksen maakte uit een vrije trap gelijk. Tien minuten na rust moest Leerdam Sport na een rode kaart voor Akram Chentouf met tien man verder. Maar uiteindelijk ruim een uur lang wist Meerkerk daarvan niet te profiteren.

Meerkerk-trainer Bert Buizert was na afloop dan ook flink teleurgesteld: “We hadden met die numerieke meerderheid veel meer moeten doen. Daarvoor hadden we het positiespel van Leerdam Sport wel goed geneutraliseerd. Maar ik raakte door blessures bijna de hele middenlinie kwijt. Toch kwamen er kansen, maar het was steeds net niet. Deze afloop is voor ons erg zuur. We waren er zo dichtbij. Van zo’n penaltyresultaat zakt de broek dan op je enkels. Ik had graag het avontuur in de eerste klasse tegen het veel betere voetbal daar aangegaan”.

Trots
Het contrast met de enorme vreugde bij Leerdam Sport kon niet groter zijn. Wethouder Petra Groenweg huldigde de ploeg al direct na afloop op het veld.

Trainer Pim van Dam glom van trots: “Een prachtige prestatie van de ploeg. Je ziet wat je met een hecht team van jongens uit de eigen stad kunt bereiken. Zulke wedstrijden zijn overigens zelden goed en dat bleek ook vandaag weer. In de eerste helft ging het bij ons stroef, maar gelukkig maakten we snel na rust gelijk en deden we het ook met tien man daarna goed. Op de penalty’s hebben we nul keer geoefend. Dat heeft geen enkele zin, want de echte wedstrijdspanning kun je toch niet nabootsen. Ook vanmiddag bleek dat de eerste misser een grote druk op de ploeggenoten legt. Het is een soort Russische roulette”.

In elk geval ging Leerdam Sport er veel beter mee om en was het pleit na slechts in totaal zes strafschoppen al beslecht.

Te traag
Reeds vroeg in de drukbezochte wedstrijd kreeg Roger Tapirima voor de thuisclub een mooie kans, maar hij mikte naast. De spelopbouw van het technisch betere Leerdam Sport was vaak te traag om Meerkerk in grote problemen te brengen. De felle gasten werden zelfs dreigender. Een schot van Youri van Blanken na een mooie actie van Guus Vreeswijk werd geblokkeerd. Kopballen van Guus Vreeswijk en Joey van Putten misten zuiverheid. Bij Meerkerk incasseerde na een half uur de kwetsbare back Ferry Hoefakker de eerste gele kaart van het duel.

Lat
In de 35e minuut kwam Meerkerk na een verre uittrap van keeper Klaas-Jan van Zessen dichtbij een doelpunt. De kopbal van Thomas Mulders kwam echter tegen de lat. Na een botsing moest Joey van Putten zich met een hoofdwond door de eerst om tactische redenen buiten de basiself gelaten Patrick Vuurens laten vervangen. Youri van Blanken raakte bij die botsing ook geblesseerd en moest halfweg de tweede helft ook worden gewisseld.

Toch kwam Meerkerk diep in de blessuretijd voor rust nog op voorsprong. Martijn van der Hagen verraste keeper Elmaci met een hoge knal van bijna dertig meter volkomen: 0-1. Eén minuut later was het rust en kon Leerdam Sport zijn wonden gaan likken en zich beraden op een effectievere speelwijze.

De thuisclub startte na de thee inderdaad voortvarend. Meerkerks keeper Klaas-Jan van Zessen verslikte zich bijna in een schot van Mark Steenbeek. In de 49e minuut werd het toch al 1-1. Met een mooie vrije trap verraste Marko Luksen doelman Van Zessen: 1-1. Leerdam Sport leek meteen door te drukken, maar Steenbeek mikte te hoog.

Uitputtingsslag
De onnodige rode kaart van Akram Chentouf in de 55e minuut haalde een streep door het Leerdamse offensief. De Zeeuwse arbiter Matthijs Jobse bestrafte de charge van Akram Chentouf tegen aanvoerder Gert Jan Koekkoek resoluut met rood. Ook met tien man bleef de thuisclub via een kopbal van Cyrill Menges en een actie van invaller Ray Kant evenwel soms dreigend. Meerkerk deed lange tijd te weinig met het numerieke overwicht.

Inmiddels moest arbiter Jobse ook aan de Leerdammers Achraf Chentouf en Mark van Dalen en tussendoor ook aan Meerkerks captain Koekkoek geel uitdelen. Toch bleef het duel sportief en kwam Meerkerk in de spannende slotfase van de reguliere speeltijd even dichtbij de winst. Patrick Vuurens, Theo van Zessen en vlak voor tijd Thomas Mulders scoorden echter niet.

Omdat Joell Papilaja aan de overzijde slechts het zijnet trof, bleef het 1-1 en moest er dus een half uur worden verlengd. In deze uitputtingsslag liep menigeen op zijn tandvlees en waren de scoringskansen spaarzaam. Dus moesten strafschoppen over promotie beslissen. Leerdam Sport won die penaltyreeks overtuigend.

Opgetogen
Achraf Chentouf was opgetogen: “Dit maak je maar één keer in je leven mee. Drie keer achter elkaar promoveren. En dat met veel eigen jongens. Na die domme rode kaart van mijn broer zag ik het even somber in, maar ik merkte al snel dat we ook toen Meerkerk aankonden. Fantastisch dat we naar de eerste klasse gaan”.

Voor Leerdam Sport is er volgend seizoen na lange tijd de terugkeer van de stadsderby tegen LRC.

Realistisch
Bij Meerkerk reageerde Patrick Vuurens  realistisch op de net gemiste promotie: “Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, maar Leerdam Sport is uiteindelijk toch wel de verdiende winnaar en heeft in de eerste klasse iets meer te zoeken dan wij. Met een man meer misten we vandaag het voetballende vermogen om het heft in handen te nemen en die meerderheid uit te spelen. Dan hadden we ook enkele momenten vlak voor tijd beter moeten benutten en na rust sterker moeten beginnen”.

Dus liep Meerkerk een tweede avontuur in de eerste klasse zoals in het seizoen 2006-2007 net mis. Na een zesde plaats in de eindklassering in de tweede klasse is het misschien ook wel beter als Bert Buizert de verdere opbouw van de ploeg en de inpassing van eigen jeugd nog gewoon in de tweede klasse kan gaan doen. Leerdam Sport maakt de stap naar de eerste klasse wel en ziet dat avontuur mede door enkele versterkingen met vertrouwen tegemoet.