‘Vooruit verdedigen is laten zien waar je voor staat’

Nieuws 7 keer gelezen

REGIO – Ondernemer Jenno van Ekeren sloeg donderdag een brug tussen voetbal  en het bedrijfsleven. Met ruim 150 bezoekers was het door hem en zijn compagnons georganiseerde seminar ‘Vooruit verdedigen’ een succes.

De meest in het oog springende spreker in het Geofort nabij Asperen was Roda JC-trainer Ruud Brood. Onder toeziend oog van onder meer de complete selectie van LRC en leden van business-clubs van diverse voetbalverenigingen sloot hij de avond af met een voordracht waarin hij de vergelijking trok tussen de voetbalwereld en het bedrijfsleven.

De door Henry Wessels geleide avond werd geopend door ‘ex-boef’ Theo Korsten. De geestige Korsten hield zich vroeger op in het criminele circuit. Inmiddels is hij, na acht jaar gevangenis, alweer zo’n vijftien jaar op het rechte pad. Korsten liet als ervaringsdeskundige zien hoe je je bedrijfspand kunt verdedigen. Daarna was het woord aan Arnold Monshouwer, expert op het gebied van social media. Ooit maakte hij Van Ekeren warm voor het zakelijk gebruik van onder meer Facebook, Twitter en LinkedIn. Nu liet hij opnieuw zien wat de toegevoegde waarde van social media is.

Ruud Brood
Na een welkome pauze was het woord aan Ruud Brood, geboren, getogen en nog steeds woonachtig in Gorinchem. De huidige trainer van eredivisieclub Roda JC was als voetballer actief bij onder meer FC Den Bosch en NAC Breda. Als trainer stond hij voor de groep bij Helmond Sport, Heracles, RKC en nu dus in Kerkrade.

Brood trok als spreker de meest expliciete vergelijking tussen voetbal en ondernemen. “Vooruit verdedigen heeft natuurlijk met tactiek te maken, maar voor mij betekent het veel meer. Namelijk: laten zien waar je als organisatie voor staat”, begon Brood. Juist in de huidige slechte economische tijden kun je je daarin onderscheiden. Want, zo vindt Brood, “de crisis is een kans. Kijk maar naar Feyenoord. Zij konden geen spelers aantrekken en kozen voor de eigen jeugd. Uit nood geboren, maar het rendeert wel.”

Naast de crisis die het voetbal kansen biedt, zijn ook de huidige kleine verschillen een mogelijkheid. “Op financieel gebied hebben we in Nederland een grote middenmoot”, stelt Brood vast. “Als je met geld het verschil niet kunt maken, kun je dat wel met een goed plan. Dat geldt natuurlijk ook voor een ondernemer.”

Rendement
Een belangrijke drijfveer in beide werelden is het behalen van rendement. Brood: “In beide ‘takken van sport’ zijn rendement en prestaties cruciaal. Maar in het voetbal speelt nog een andere factor. Het moet namelijk ook aantrekkelijk zijn.”

Zijn positie als trainer is te vergelijken met die van een manager in een bedrijf. “Ik heb als trainer tijdens een wedstrijd direct invloed op het resultaat. Ik kan namelijk een speler wisselen. Binnen een bedrijf ligt dat natuurlijk veel moeilijker. Maar je moet wel kijken of je beter kunt renderen door mensen te vervangen. Of neem een functioneringsgesprek. Binnen een bedrijf vaak een verplichting. In het voetbal voer je iedere dag een functioneringsgesprek.”

Bij het vervangen van werknemers moet je zorgen dat je de juiste opvolgers kunt aantrekken. Brood: “In het voetbal hebben we daar scouts voor. In het bedrijfsleven heten die headhunters. Het principe is hetzelfde. Je moet weten wat je in huis hebt en waar je aanvulling nodig hebt. Ik denk dat diversiteit belangrijk is, maar uiteraard ook deskundigheid en kwaliteit.”

Leiderschap
Volgens Brood zijn leiders onmisbaar in zowel het voetbal als in een organisatie. “Zijn er nog leiders?”, vraagt hij zich af. “Dat wordt steeds minder. We moeten ze dus opleiden. Je kunt een leider zijn door je goede prestaties; door je positie op het veld of in een organisatie of door een vlotte babbel. Dit hangt allemaal niet alleen aan prestaties. Winnen en verliezen hoort erbij, maar los daarvan loopt altijd een proces. Daarin bepaal je welke kwaliteiten je nodig hebt. In theorie is het makkelijk. Maar de praktijk is weerbarstig. Je moet uniek blijven, het publiek vermaken, maar prestaties blijven belangrijk.”

Maarten van Hoogevest

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Arjan van Helden en Jari Colijn op het complex van Wilhelmina'26.
Van kantinefeest naar grote feesttent: 'Ik kan alvast verklappen dat we voor het jubileumjaar in 2026 grote plannen hebben' 12 uur geleden
Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 24 apr, 18:01
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 24 apr, 17:57
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 24 apr, 10:41
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 24 apr, 09:31
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33