Van Gameren: heimwee naar het zaterdagvoetbal

Nieuws 53 keer gelezen

WELL – Hans van Gameren verruilt in de zomer Focus’07  voor wsv Well. Of eigenlijk: zondagvoetbal voor zaterdagvoetbal. En de stad voor een dorp.

Contacten zijn goud waard in de voetballerij. Na de kampioenswedstrijd die hij jaren geleden speelde tegen MVV’58 voorspelde de voorzitter van die club dat de toenmalige Herovina-trainer Hans van Gameren ooit door de Meterense vereniging zou worden ingelijfd. Aldus geschiedde.

Zijn huidige baantje bij vierdeklasser Focus’07 heeft Van Gameren te danken aan de verzorger die bij de Culemborgse zondagclub werkt. Hij kreeg vorig jaar het bestuur enthousiast voor de oefenmeester uit Opijnen.

Amper een seizoen later stevent Van Gameren alweer af op het einde van zijn avontuur in het zondagvoetbal. Verscheurd door heimwee naar het zaterdagvoetbal hakte hij rond de kerst de knoop door. Vierdeklasser wsv Well wordt komende zomer zijn nieuwe vereniging.

Vreemde eend in de bijt
“Je moet weten dat ik van kind af aan in het zaterdagvoetbal heb gezeten”, zegt de inwoner van Opijnen. “Na een wedstrijd babbel ik in de kantine nog even na. Met spelers, met de tegenstander, met de scheidsrechter, met de vrijwilligers die in de kantine werken. Die sociale contacten zijn steeds belangrijker voor mij geworden. Vijfennegentig procent van de mensen die ik in het amateurvoetbal ken, komt uit het zaterdagvoetbal. In het zondagvoetbal voel ik me een vreemde eend in de bijt.”

Valkuil
Het zondagvoetbal voelt óók anders omdat Focus’07 daarnaast een zaterdagtak kent. Binnen zo’n vereniging gebeurt het niet zelden dat spelers op het allerlaatste moment overschrijving aanvragen van de zaterdag naar de zondag, of andersom.

“Voor een trainer is dat een enorme valkuil”, legt Van Gameren uit. “Ik ben er te gedreven voor. Ik denk dat je dat bij een dorpsclub minder hebt. De jongens uit een dorp hebben er alles voor over om het eerste te halen. Maar ik heb in het zondagvoetbal veel geleerd. Het is ook een beetje van: wie niet waagt, die niet wint.”

Geen target
Van Gameren is een trainersnomade. In bijna een kwarteeuw tijd versleet hij acht clubs. ASH, Schelluinen, Giessen, MVV’58, WNC, Herovina, Woudrichem en Focus’07. Tussendoor was hij één seizoen jeugdcoördinator bij MVV’58. Well wordt zijn tiende klus.

Van Gameren leerde als rechtsbuiten en later als rechtsback voetballen bij WNC in zijn geboortedorp Waardenburg, maar al vroeg in zijn voetballoopbaan zette hij zijn kaarten op het hoofdtrainerschap.  

Van het bestuur van Well heeft hij geen target meegekregen. Van Gameren wil bij de Bommelerwaardse vierdeklasser er het maximale uit halen met aanvallend voetbal. Zijn vrije zaterdagen benut hij voor bezoekjes aan sportpark De Hoef. “Zodra Koning Winter voorbij is, ga ik zeker kijken. Ze doen het nu natuurlijk fantastisch, complimenten aan de huidige trainer Erwin Verheij. Kijken of we dit niveau onder mijn bewind kunnen vasthouden en misschien wel uitbouwen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden