Frenk Schaap piekert: waar ligt mijn toekomst?

Nieuws 25 keer gelezen

ZALTBOMMEL – Frenk Schaap wil uiterlijk voor de carnavalperiode duidelijkheid over zijn voetbaltoekomst. Een andere club in de hoofdklasse? Topklasse misschien? Of toch weer Nivo Sparta? “De keuze die ik maak is bepalend voor de komende tien jaar.”

Het zijn verwarrende tijden voor de multifunctionele aanvaller/middenvelder met de gouden wreef. Het Europarkcomplex langs de A2 voelt voor hem aan als een warm bad, maar hij wil ook hogerop. Zou Nivo Sparta nu lekker meedraaien in de middenmoot in de hoofdklasse, in plaats van troosteloos onderaan te bungelen, dan was de beslissing niet zo moeilijk. “Met een man of tien vormen we een hechte club.”

Schaap (22) zweeft op en neer tussen de hang naar menselijke warmte en de zucht naar sportieve ambitie. Het eerste krijgt hij bij Nivo Sparta volop, het tweede – dit seizoen – niet. Maar de publieksvoetballer die ooit jeugdspeler was bij PSV, is nu vooral op zoek naar zijn sportieve plafond. Met een degradatie naar de eerste klasse in het verschiet, is Schaap bang zijn talent volgend jaar te moeten etaleren op een lager niveau.

Daarom is hij op dit moment in verwikkeling met een handjevol clubs van niveau. Hoofdklassers. Of daar ook verenigingen uit de topklasse bij zitten? Hij bezweert geruchten als zou hij volgend jaar in Werkendam te bewonderen zijn. “Kozakken Boys is honderd procent niet waar.”

Doemscenario
Soms spookt het in zijn hoofd. Januari is in Nederland-amateurvoetballand doorgaans een maand waarin knopen worden doorgehakt. Vorig jaar tekende hij voor één seizoen bij toen Nivo Sparta zich op het allerlaatst in de hoofdklasse wist te handhaven.

"Iedereen zei toen: dat wordt Frenks laatste jaar.” Hij zegt het alsof ze gelijk hadden, de voetbalkenners die dat voorspelden. Maar half januari heeft Schaap nog geen idee of dit zijn laatste seizoen in Zaltbommel wordt. De timing, vooral dat, is verrekte moeilijk. Ultieme doemscenario namelijk is dat hij tekent bij een hoofdklasser die nu in de middenmoot speelt, maar over vier maanden alsnog degradeert naar de eerste klasse. Of: moet hij tekenen bij de eerste de beste hoofdklasser die zich bij hem aandient? Straks staat er volgende week een club uit de topklasse op de stoep.

Gevoel
“Het is een hele moeilijke keuze. Ik laat me ook adviseren door mijn vader (Gerrie Schaap, vorig jaar trainer van Nivo Sparta, nu Roda Boys, red.). Die zegt: je moet gaan voor het allerhoogste. Maar het gevoel moet goed zijn. Normaal ben ik niet zo’n twijfelaar, maar de keuze die ik nu maak, is bepalend voor de komende tien jaar. En als de gewenste hoofdklasser niet komt, dan speel ik volgend jaar met alle liefde voor Nivo Sparta.”

Geen Nivo Schaap
De trainer die het vanaf juli in Zaltbommel voor het zeggen krijgt, Roland Schuermans, zegt dat hij met Schaap zal spreken zoals hij met alle andere spelers van Nivo Sparta kennis gaat maken. “Natuurlijk hoop ik dat Schaap voor ons behouden blijft. Maar het is Nivo Sparta en geen Nivo Schaap.”

Een interview met de nieuwe trainer Roland Schuermans is woensdag 16 januari te lezen in de editie Bommelerwaard van Het Kontakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden