In de kantine van Well kon je een speld horen vallen

Nieuws 8 keer gelezen

WELL – Hij heeft een PSV-hart en voedt zijn twee zoontjes van zeven en vier op in de kleuren van de Eindhovense club. Maar sinds een paar jaar beseft hij: er zijn grenzen.

Niet dat hij hooligan was, verre van zelfs, maar anti-Ajaxleuzen komen zijn keel niet meer uit. De liedjes die hij op de tribune zingt gaan alleen over PSV. Over “die club uit Amsterdam” komen geen onvriendelijke melodietjes meer over zijn lippen.

Respect
Thuis bij jeugdcoördinator Hendri Schreuders van vierdeklasser wsv Well heeft rivaliteit tussen de twee grootste Nederlandse voetbalclubs haast een lieve bijklank gekregen. Vroeger, als puber, schreeuwde Henri de longen uit zijn lijf om zijn vijandige houding jegens Ajax kracht bij te zetten. Nu is het bijna naastenliefde wat hij predikt als vader van twee voetballende knaapjes.

“Ik wil dat ze respect voor de ander bijgebracht krijgen.”Schreuders wilde de C-, D- en E-jeugd zaterdag een broederlijke pot laten voetballen, maar sneeuw gooide roet in het eten. Het werd uiteindelijk een quiz in de kantine van Well. Zo’n veertig kinderen vulden vijftien vragen in. Het moest leuk en leerzaam zijn, maar vooral toch ook de begin december vermoorde grensrechter uit Almere herdenken.

Lieveheerstbeestje
“We hadden algemene voetbalvragen over clublogo’s, maar ook over de geschiedenis van Well. En ik had er een vraag bij zitten  over de twee clubs die in Almere bij het incident betrokken waren. En: wat is nou het symbool voor zinloos geweld? Dat wisten er opvallend weinig.”

De onbekendheid van het lieveheersbeestje heeft vooral te maken met het onschuldige karakter van de dorpsjochies uit Well. Tenminste, daarvan is Schreuders heilig overtuigd. “Hier heerst een andere mentaliteit dan in de stad. Als we in Den Bosch of Tiel moeten voetballen, dan krijgen ze regelmatig ‘eikel’, ‘sukkel’ of ‘homo’ naar hun hoofd geslingerd. Dan staan ze echt te kijken van: wat gebeurt hier? Je ziet aan onze C-jeugd dat ze er sneller aan gewend raken als ze in de grote stad naar de middelbare school gaan. En toch willen we de jongere kinderen een andere mentaliteit meegeven. Daar kunnen ze op terugvallen als ze straks naar Den Bosch gaan.”

Toespraak
Na de quiz hield Schreuders een toespraak. Wie zorgt ervoor dat jij een nieuwe schijnbeweging leert? Wie zorgt ervoor dat jouw vader of moeder een bakje koffie kan drinken in de rust? Wie zorgt ervoor dat jij en je teammaatjes in een schone kleedkamer schone wedstrijdkleding kunnen aantrekken? Tenslotte zijn wij allemaal als Richard Nieuwenhuizen.

In de kantine van wsv Well kon je een speld horen vallen.    

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden