Coen Burg had maar één vijand: de ranglijst

Nieuws 361 keer gelezen

ZALTBOMMEL - Hij is een gentleman op en buiten het veld, ligt goed in de groep en heeft voetbalkennis. Toch redde trainer Coen Burg het niet bij Nivo Sparta. “Over het eindproduct kunnen we niet tevreden zijn.”

De onheilstijding kwam dinsdagavond niet als een verrassing. De desolate stand op de ranglijst – Nivo Sparta staat laatste met twee schamele punten uit twaalf duels – is Burg fataal geworden.

Eerlijk is eerlijk, de voormalig prof van onder meer FC Den Bosch en het Belgische Westerlo had het zelf ook onlogisch gevonden als het bestuur van Nivo Sparta een jaar met hem had verlengd. Zaterdag, na de 1-1 tegen Smitshoek, berustte hij al in het noodlot. “Ik acht de kans zeer klein”, zei hij over de kans op contractverlenging.

Gunfactor
Technisch ‘baas’ Bert Ruijsch zegt dat de conclusie na een zorgvuldige afweging is genomen. De beslissing doet pijn, zegt Ruijsch, omdat Nivo Sparta na dit seizoen afscheid neemt van een mooi mens.

“Coen is prettig in de omgang en ligt goed in de groep. De gunfactor jegens hem binnen deze club is groot.” Toch zag het bestuur geen andere uitweg.

“Het is inderdaad zo dat we Coen slechts hebben kunnen beoordelen op basis van vier maanden, het is vervelend dat de markt zo werkt. Maar tegelijk moet je vaststellen dat hij eindverantwoordelijk is voor het feit dat hij de boel niet op de rit heeft gekregen. Het eindproduct, daar kunnen we niet helemaal tevreden mee zijn. Inhoudelijk, de progressie van de spelers – het is niet top.”

Geen excuses
Burg wist afgelopen zomer dat hij aan een loodzware klus begon. Na het ontslag van zijn voorganger Gerrie Schaap werd hij relatief laat in het seizoen door het bestuur van de hoofdklasser als nieuwe trainer gepresenteerd. Daarnaast kreeg Burg te maken met een gigantische leegloop. Onder meer de sterkhouders Michael van Rijn, Niels den Haan en keeper Jeffrey van der Loo  verlieten in het kielzog van Schaap het Europarkcomplex.

“Toch heb ik met mijn volle verstand getekend”, blikt Burg terug. “Ik ga me dus niet verschuilen achter excuses. Ik heb ‘ja’ gezegd tegen een mooie uitdaging, maar het is anders gelopen dan ik had verwacht.”

Geen flow
De deze week afgezwaaide voorzitter Jo van Liempt sprak een maand geleden nog zijn volledige vertrouwen uit in Burg. Volgens hem was het verwachtingspatroon voor dit seizoen niet hoog en was Burg in staat om de selectie te laten groeien.

Burg zelf predikte een en al optimisme; volgens hem zouden de punten vanzelf komen, ook al stond de teller na acht of negen wedstrijden nog steeds op maar één punt. Er waren in oktober inderdaad ogenblikken dat de balans naar de gunstige kant leek door te slaan.

Burg: “Ja, wat áls. Wat als we in die twee wedstrijden op rij tegen Kloetinge en Nieuw-Lekkerland niet een 2-0 voorsprong hadden weggegeven? Sleep je daar zeges uit het vuur, dan kom je mogelijk in een flow en red je het alsnog. Maar het is gewoon niet gebeurd.”

Profielschets
Nivo Sparta werkt nu in samenspraak met de spelersraad aan een profielschets voor een nieuwe trainer. Ruijsch ontkent lijstjes met namen paraat te hebben, laat staan dat hij al contact heeft gezocht met een kandidaat. Op en rond het veld zingt de naam rond van voormalig Nivo-speler en huidig trainer van vv Haarsteeg Theo van Geffen. Ruijsch kent de verhalen.

“We kunnen gewoon nog niet zeggen waar onze voorkeur naar uit gaat. Iemand die het klappen van de zweep kent of een jonge hond? Als uit de profielschets komt dat we in Zaltbommel een ervaren rot nodig hebben, dan kan door de naam van Van Geffen een streep. Heb je iemand nodig die 'Schwung' in de tent brengt, dan heb je aan Theo een goeie. We weten het gewoon nog niet.”

Grapjes
Het slechtnieuwsgesprek van dinsdag ten spijt, de motivatie van Burg is er niet minder op geworden. Hij wil de komende maanden alles op alles zetten om een Zaltbommelse Houdiniact uit de hoge hoed te toveren en Nivo Sparta zo alsnog voor de hoofdklasse te behouden. “Dat zou ook goed op mijn cv staan.”

Burg gaat pas na de kerstdagen nadenken over zijn toekomst, maar de stijgende lijn in zijn trainerscarrière is voorlopig tot staan gebracht, denkt hij. “FC Engelen vierde klasse, vervolgens Rijswijkse Boys derde klasse en toen RKJVV in de tweede klasse. Ik heb bij Nivo Sparta – een prachtige club met warme mensen – een mooie kans gehad, maar dat is helaas niet gelukt.”

Hij is niet opgelucht, hij is niet boos – Burg constateert alleen maar. Dat hij er straks uit ligt. De ranglijst liegt nooit. En zelfs zijn vrienden wisten het; hij kan er zowaar de humor van inzien. “Er werden bij mij thuis de laatste week wel grapjes over gemaakt. Welke trainer ligt er eerst uit? Trainer huppeldepup of Coen Burg? En: haalt Coen Burg de kerst?”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Arjan van Helden en Jari Colijn op het complex van Wilhelmina'26.
Van kantinefeest naar grote feesttent: 'Ik kan alvast verklappen dat we voor het jubileumjaar in 2026 grote plannen hebben' 13 uur geleden
Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 24 apr, 18:01
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 24 apr, 17:57
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 24 apr, 10:41
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 24 apr, 09:31
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33