Bestuur Nieuw-Lekkerland boos op gemeente

Nieuws 60 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Het bestuur van voetbalvereniging Nieuw-Lekkerland is boos over de starre houding van de gemeente, die 'gewoon' de eerder aangekondigde huur wil vangen voor de nieuwe sportvelden en kantine. De gemeente snapt de commotie niet en vindt dat het vv Nieuw-Lekkerland meer dan billijk behandelt.

Twee jaar terug zette het toenmalige bestuur van vv Nieuw-Lekkerland haar handtekening onder een contract met de gemeente waarin de club 30.000 euro huur voor de nieuwe sportvelden zou gaan betalen.

Twee kanttekeningen werden daarbij geplaatst. De eerste was de aankondiging dat de gemeente werkte aan een nieuw subsidie- en accommodatiebeleid en dat de gevolgen daarvan nog niet bekend waren. De tweede kanttekening betrof de mededeling dat de huur van de kantine apart berekend zou gaan worden.

Met name die tweede kanttekening heeft veel stof doen opwaaien bij het bestuur van de club. Er is -volgens het bestuur- namelijk overheen gelezen en later werd het bestuur verrast door de mededeling dat de huur van de kantine er nog bij komt.

"Er zat in januari 2011 maar een dag of een paar dagen tussen de presentatie van het contract en het moment van ondertekening. We hebben het gewoon niet gezien", vertelt voorzitter Rien van Anrooy van vv Nieuw-Lekkerland.

Vraagtekens
Wethouder Cees van der Vlist, die vanuit de samenwerkende gemeenten van Molenwaard belast is met het subsidiebeleid, plaatst daarbij vraagtekens. "Het zal wel", is zijn eerste reactie. "Wel allerlei andere punten en komma's zien en dan hier overheen lezen, terwijl het er heel duidelijk en meerdere keren instaat?"

Van der Vlist benadrukt dat hij vv Nieuw-Lekkerland niet anders kan en wil behandelen dan andere verenigingen. "Wij rekenen aan alle voetbalclubs in de nieuwe gemeente Molenwaard exact dezelfde tarieven voor de huur van sportvelden. Voor een kunstgrasveld gelden andere prijzen dan voor het gewone gras, dat zal duidelijk zijn."

Van de standaardbedragen die de gemeente in rekening brengt aan de club, kunnen kortingen verkregen worden door zelfwerkzaamheid. "Wanneer ze al het onderhoud zelf doen, houden ze zelfs nog een klein bedrag over", heeft Van der Vlist berekend.

Geen eigen kantine
De huur voor de kantine met de kleedkamers van vv Nieuw-Lekkerland is een ander verhaal. Er is geen enkele andere voetbalclub in Molenwaard die een gebouw huurt van de gemeente. Elke andere club heeft zijn eigen kantine gebouwd of laten bouwen, en betaalt daar huur over, of rente en aflossing.

Het nieuwe clubgebouw van vv Nieuw-Lekkerland heeft 1,2 miljoen euro gekost. Van der Vlist: "De club heeft natuurlijk een oud gebouw moeten inleveren. Daarmee hebben we rekening willen houden."

Dat oude clubgebouw, dat vorige week afgebrand is, stond geboekt voor een WOZ-waarde van 550.000 euro. Daar heeft de gemeente een bedrag van zeven ton voor gerekend. Dan blijft er vijf ton over waarover vv Nieuw-Lekkerland huur moet betalen. Daar heeft de gemeente een huur van 4,5 procent voor willen vragen, veel lager dan de gebruikelijke huurprijs van 7 of 8 procent voor dergelijke gebouwen. Die 4,5 procent staat voor een bedrag van 22.000 euro.

Mediation
Het bestuur van vv Nieuw-Lekkerland blijft van mening dat die prijs niet aan hen berekend moet worden. Ook mediation heeft in de afgelopen weken geen oplossing geboden en daarom heeft de gemeente nu de knoop doorgehakt; de 22.000 euro huur voor het clubgebouw wordt 'gewoon' in rekening gebracht. "We hadden gehoopt op een andere oplossing van de gemeente", laat voorzitter Van Anrooy van vv Nieuw-Lekkerland weten.

Hij vreest dat zijn club dit bedrag niet kan opbrengen. "Maar daarover gaat het bestuur en misschien moeten we wel een ledenvergadering uitschrijven."

Donderdagavond 29 november is er een bestuursvergadering. In die vergadering wordt een beslissing genomen over het uitschrijven van een ledenvergadering. Die kan dan binnen enkele weken gehouden worden. Van Anrooy: "Ik verwacht niet dat de leden akkoord zullen gaan met deze drastische verhoging."

Prima op te brengen
Wethouder Van der Vlist meent dat de club het bedrag prima kan opbrengen. Hij heeft inzage gehad in alle begrotingen van de clubs in de nieuwe gemeente Molenwaard en weet waarover hij spreekt.

"Uitgangspunt van de nieuwe subsidie- en accommodatieregeling is dat geen enkele club hierdoor mag omvallen. En dat hoeft ook niet. Door zelfwerkzaamheid kunnen enorme kortingen verkregen worden. Als een club toch omvalt, komt dat doordat er geen kader is of omdat het bestuur niet goed functioneert, maar het mag niet aan de nieuwe regeling liggen."

Van der Vlist bestrijdt het verwijt alsof de voetbalvereniging moet bloeden voor de forse overschrijding van het bouwproject. "Er zijn veel dingen misgegaan tijdens bouw van het sportcomplex", erkent van der Vlist. "Maar die tegenvallers zijn hierin niet verwerkt. De huur van het gebouw is enkel en alleen gebaseerd op de werkelijke kostprijs."

"De nieuwe subsidie- en accommodatieregeling is ook nooit bedoeld als bezuiniging, maar om duidelijkheid te scheppen en iedereen gelijk te behandelen", vervolgt Van der Vlist. "We kunnen het natuurlijk niet maken om vv Nieuw-Lekkerland anders te behandelen dan bijvoorbeeld De Alblas of VVAC. Dat kan gewoon niet. We benadelen vv Nieuw-Lekkerland niet."

Ingroeiregeling
Het is eigenlijk zelfs andersom, want de gemeente heeft vv Nieuw-Lekkerland een ingroeiregeling aangeboden. "Om te wennen aan de hogere huurprijs hoeven ze het eerste jaar maar 50 procent van de prijs te betalen, in het tweede jaar 75 procent en in het derde jaar pas de volle 100 procent."

En van die prijs kan volgens Van der Vlist nog heel wat afgehaald worden door zelfwerkzaamheid, iets wat bij vv Nieuw-Lekkerland niet vreemd is.

Het woord is nu aan het bestuur van vv Nieuw-Lekkerland, dat dinsdag op de hoogte werd gesteld van handhaving van de aangekondigde huurprijs. En mogelijk ook aan de leden van de Lekkerlandse voetbalclub.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• TD Arjen Borsje heet Ramon ten Hove (l) welkom bij Kozakken Boys.
Kozakken Boys speelt snel in op vertrek doelman Bryan Janssen en haalt Ramon ten Hove 3 uur geleden
Afbeelding
'Kozak' Niek Hoogveld wacht nog steeds op straf na rood tegen Noordwijk 3 uur geleden
Afbeelding
VV Brederodes zoekt trainer voor JO15-1 vacature 4 uur geleden
Logo
• Be Ready viert feest na het behalen van de titel in Raamsdonk.
Kampioen Be Ready overweegt overstap naar de zaterdag: 'Bezig om de leden te raadplegen' 13 uur geleden
• Bryan Janssen.
Bryan Janssen verlaat Kozakken Boys en keert terug naar Westlandia 13 uur geleden
Afbeelding
Rayson Koeiman (ZBC'97) verstevigt met hattrick derde plaats in topscorersklassement 17 uur geleden