Aalburg torpedeert leenplan Achilles Veen

Nieuws 23 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • De Aalburgse gemeenteraad voelt er vooralsnog niets voor om voetbalvereniging Achilles Veen een bedrag van 600.000 euro te lenen voor de bouw van een nieuwe accommodatie aan de Groeneweg.

Volgens de Partij van de Arbeid, die principieel niet tegen een dergelijk incidentele lening is, gaan de eisen van de zeven garantstellers te ver. Zo zouden zij bij een faillissement van Achilles Veen de zeggenschap krijgen over de opstallen aan de Groeneweg en daarbij worden de gronden onder het gebouw om niet aan hen overgedragen.

"In geval van calamiteiten bij Achilles zouden wij toch graag zien dat er gevoetbald kan blijven worden in Veen", aldus PvdA'er Kees de Waal dinsdag tijdens de opiniërende vergadering.

De Aalburgse Alliantie was het daarmee eens. "De garantstellers eisen een droomdeal", vond Wilfried Bouman, die zich bovendien door het tijdspad voor het blok gezet voelde. De realisatie van het nieuwe sportpark hangt namelijk samen met alle andere ontwikkelingen in het Masterplan voor Veen.

Extra biertje
Wijnand van der Hoeven (ChristenUnie) vroeg zich net als andere partijen af of Aalburg wel als bank moet fungeren. Ook zette hij zijn vraagtekens bij het versneld terug betalen van de lening, zoals in het raadsvoorstel staat. "Het is jammer als er op een sportpark een extra biertje gedronken moet worden voor een versnelde aflossing."

Forse kritiek kwam er eveneens van de coalitiepartijen. Pim Bouman was zelfs 'een beetje boos' op Achilles Veen dat zij de financiering voor hun kantine niet rond kunnen krijgen. "Voetbalclubs weten dat de gemeente de velden betaalt en dat zij de accommodatie voor hun rekening moeten nemen. Afspraak is afspraak. Dit is niet netjes", zei de BAB-voorman.

In aanvulling daarop noemde de VVD het 'kort door de bocht' om te stellen dat het college dit van tevoren niet had kunnen zien aankomen. Het CDA was vooral benieuwd naar wat een eventueel besluit voor een lening voor gevolgen heeft voor andere verenigingen.

Steken laten vallen
SGP'er Dert Vlaander zei dat het college flinke steken heeft laten vallen in het dossier. "En zo vallen er langzamerhand toch wel wat gaten in het breiwerk van het Masterplan Veen." Vlaander reikte enkele ideeën aan om Achilles Veen zelf het geld bij elkaar te zoeken. "Is er bijvoorbeeld bekend hoeveel de club investeert in spelers? Misschien kan men dat afbouwen?" 

Andere voorstellen waren onder meer om Achilles Veen om maatschappelijke inzet te vragen in ruil voor een lening of om de club zelf bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) te laten lenen.

'Bouwstenen raadsvoorstel'
Wethouder Loes Lijmbach had niet op alle vragen een pasklaar antwoord, maar toonde zich tevreden met de suggesties vanuit de gemeenteraad. "We zien dit als een bouwstenen raadsvoorstel. We hebben u immers van tevoren gevraagd om met vragen en bedenkingen rond dit onorthodoxe voorstel te komen."

De bedoeling is dat er bij de besluitvormende raad over twee weken een nader uitgewerkt voorstel ligt.

Achilles Veen had in september het verzoek om een leining bij het college ingediend, omdat de club de jaarlijkse rentelasten bij andere kredietverstrekkers niet kan ophoesten. Via de gemeente Aalburg zou een lening kunnen worden afgesloten bij de BNG tegen een rente van 3 procent.

Achilles heeft vijf ondernemingen en twee personen die garant staan voor de lening.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• TD Arjen Borsje heet Ramon ten Hove (l) welkom bij Kozakken Boys.
Kozakken Boys speelt snel in op vertrek doelman Bryan Janssen en haalt Ramon ten Hove 4 uur geleden
Afbeelding
'Kozak' Niek Hoogveld wacht nog steeds op straf na rood tegen Noordwijk 4 uur geleden
Afbeelding
VV Brederodes zoekt trainer voor JO15-1 vacature 5 uur geleden
Logo
• Be Ready viert feest na het behalen van de titel in Raamsdonk.
Kampioen Be Ready overweegt overstap naar de zaterdag: 'Bezig om de leden te raadplegen' 13 uur geleden
• Bryan Janssen.
Bryan Janssen verlaat Kozakken Boys en keert terug naar Westlandia 13 uur geleden
Afbeelding
Rayson Koeiman (ZBC'97) verstevigt met hattrick derde plaats in topscorersklassement 17 uur geleden