Johan van Bijsterveld: 'Team moet team blijven'

Nieuws 191 keer gelezen

VEEN – Voor Johan van Bijsterveld is Achilles Veen geen onbeschreven blad. Hij monsterde al eerder een keer aan als ad interim toen er vroegtijdig afscheid van Freddy Kuijs was genomen.

Trainer Johan van Bijsterveld (52) weet dus wat hij aan Achilles heeft. “Het is een club die absoluut hoofdklasse wil blijven spelen. Ambitieus dus. En dadelijk ook nog op een nieuw sportpark”, voelt de 52-jarige oefenmeester zich thuis in het Veense.

Voor de buitenwereld kwam het een beetje apart over dat Van Bijsterveld eind december voor Achilles koos. Hij had toch al zijn woord aan Nieuw lekkerland gegeven? De Oisterwijker wil het wel even uit de doeken doen. “Nieuw Lekkerland wilde in oktober al met me verder. Dat overviel me. De resultaten waren nog niet wat je wilde, maar ze spraken wel vertrouwen uit. Ik heb toen gezegd dat ik ambities had en wanneer er een hoofdklasser langs kwam waar ik iets voor voelde, ik alsnog weg zou kunnen gaan. Die afspraak gold tot en met december. Ja, en toen kwam plotseling Achilles.”

Maanden later op het einde van de competitie was er nog de confrontatie tussen Nieuw Lekkerland en Achilles. Ook dat verhaal is bekend. Als Nieuw Lekkerland Achilles ‘had laten winnen’ zou Achilles gevrijwaard blijven van nacompetitie. Die vlieger ging echter niet op. “Het blijft sport en je moet altijd je best doen. Mijn jongens van Nieuw Lekkerland waren geweldig gemotiveerd. En ik wilde zoiets niet op mijn CV hebben.”

Ervaring
Johan van Bijsterveld, die zelf zowel als speler (met Willem II eredivisie gespeeld) en als trainer een schat van ervaring meebrengt, popelt om de competitie in te stappen. “We weten dat Achilles uit een moeilijk seizoen komt. Het is kwalitatief een goede groep en een gedeelte daarvan is weer een ervaring rijker. We willen nu uit een hele goede organisatie gaan spelen. En ik ben er van overtuigd dat we dan vervolgens aan de bal iets kunnen. In die volgorde dus. Het allerbelangrijkste is dat het team een team blijft. Na een wedstrijd of zeven kunnen we onze echte doelstelling gaan formuleren.”

Op d’Heuye willen ze absoluut gevrijwaard blijven van degradatievoetbal. De hoofdklasse B lijkt zonder Scheveningen en Kozakken Boys een stuk zwakker geworden te zijn. “Ik denk dat de groep achter de top nu iets groter is geworden”, stelt Van Bijsterveld, die Smitshoek en Stedoco als ‘sterke nieuwelingen’ begroet.

Niet in het mes
Johan van Bijsterveld hoopt met zijn team de supporters wat te brengen. Of dat op een uitgesproken aanvallende manier gaat gebeuren?  Van Bijsterveld: “Ik ben realist. Natuurlijk willen we de mensen vermaken. Maar als je na een bepaald aantal wedstrijden aanvallend leuk voetbal hebt gespeeld maar nog nul punten hebt, ligt het allemaal weer anders. We gaan gebruik maken van de zwakten van de anderen. Het zal per wedstrijd verschillen. We gaan spelen vanuit een goede organisatie. We zullen in ieder geval niet opportunistisch in het mes lopen.”

Van Bijsterveld had tijd om zich met de samenstelling van het ‘nieuwe’ Achilles te bemoeien. “En dat heb ik ook gedaan. Samen met assistent-trainer Nabil Bouchlal heb ik gekeken wat we in het team misten en wat toegevoegd moest worden. We hebben er dus echt zelf de hand in gehad en gericht gezocht naar kwaliteiten die we nodig hadden. Ik denk dat we wel een stuk completer zijn geworden”, legt de Oisterwijker, die Dirk van der Wiel (voormalig NOAD’32-trainer) wekelijks de tegenstanders laat analyseren, uit.

Nieuwelingen
De nieuwelingen wil Van Bijsterveld in het kort wel van een karakterschets voorzien.

Yassine Asrih: “Heeft tien jaar hoofdklasse ervaring. Goede pass. Heeft lengte en is kopsterk.”

Gordillio Clemens: “Heeft veel potentie. Is talentvol. Kan zich bij ons mooi verder ontwikkelen.”

Kevin van den Heykant: “Heeft zijn opleiding bij RKC genoten. Linkspoot. Kan zich nog goed ontwikkelen. Een centrale middenvelder met potentie.”

Jeroen van Leijsen: “Het liep bij ons niet over van scorend vermogen. Hopelijk gaat hij dat voor ons opvoeren. Heeft veel loopvermogen en is snel.”

Mark van der Meyden: “Idem als Jeroen. Heeft ervaring opgedaan in de eerste klasse. Geldt voorin als een versterking.”

Guido van Sant en Stefan Toonen, de keepers: “Twee goede keepers die niet zo veel van elkaar verschillen. Details zullen beslissen wie de nummer één wordt.”

Eris Ulusan: “Een echte verbindingsspeler. Heeft het vermogen rust en ook snelheid in het spel te brengen.”

Bas van Loon: “Bas is een plusje. We hoorden dat Nigel Branderhorst nog een half jaar uit de roulatie zou zijn. Daar schrokken we van. Een verdediger erbij zou dus niet verkeerd zijn dachten we en gelukkig heeft Bas van Loon voor ons gekozen. Een linkspoot voor in het centrum. Heeft goed inzicht.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden