Marco van Rijn als 'hulpmiddel'

Nieuws 25 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND - Marco van Rijn wacht de mooiste en wellicht ook zwaarste uitdaging van zijn trainersloopbaan totnogtoe: Nieuw-Lekkerland veilig door de zaterdag-hoofdklasse B loodsen. “Als dat lukt, hebben we het goed gedaan”, stelt de 39-jarige oefenmeester vast.

Van Rijn volgde de voorbije zomer de naar Achilles Veen vertrokken Johan van Bijsterveld op als hoofdtrainer van Nieuw-Lekkerland. “Ik surfde op internet om te kijken of er trainersfuncties bij interessante clubs vrij kwamen.  Mijn oog viel op de vacature van hoofdtrainer bij Nieuw-Lekkerland. Ik besloot meteen te solliciteren en werd na een aantal goede gesprekken aangenomen. Mijn eerste indrukken van de club zijn zeer positief. De vereniging beschikt over een nieuw sportpark dat er fantastisch uitziet en kan bogen op een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Voetbal leeft hier in het dorp. En ik hoop mijn bijdrage te leveren aan een succesvol eerste elftal.”

Progressie
Dat Nieuw-Lekkerland geen rol van betekenis gaat spelen in de bovenste regionen van de hoofdklasse, staat al bij voorbaat vast. Gezien het budget van de club zou het al een fantastische prestatie zijn wanneer men de afdaling naar de eerste klasse weet te voorkomen. Van Rijn wil echter meer dan dat alleen.

“Het is ook mijn ambitie om de ploeg tot beter voetbal te brengen. Als we daarin individueel en als groep tien procent progressie zouden kunnen maken, dan beschouw ik dat als pure winst. In het recente verleden was Lekkerland vooral een team dat zich terug liet zakken en reactievoetbal speelde. In situaties waarin we de bal wel hadden, werd deze vaak meteen lukraak diep naar voren getrapt in de hoop dat de spitsen er wat mee konden. Natuurlijk zullen er ook de komende competitie genoeg wedstrijden zijn waarin we ver naar achteren worden gedrongen, maar er kunnen zich ook duels, of fases van duels voordoen waarin we zelf kunnen voetballen. Daar wil ik aan werken met de jongens.”

Dienend
De voorbereiding heeft Van Rijn vooral ook benut om zijn spelers beter te leren kennen (“Als voetballer en zeker ook als mens”)  en de selectie in conditioneel opzicht op het gewenste niveau te krijgen. “Als trainer mag je me zien als een ‘hulpmiddel’ voor spelers die beter willen worden. In dat opzicht stel ik me dienend op. Verder ben ik vooral een coach die van ‘werkwoorden’ houdt, en dan met name van het woord ‘doen’. Want ook dit seizoen komen we er alleen wanneer we initiatief tonen en collectief de arbeid  verrichten die van ons verwacht wordt.”

Beloftevol
Of Nieuw-Lekkerland er in vergelijking tot vorig seizoen op vooruit is gegaan in kwalitatief opzicht, moet nog blijken. De nieuwkomers van de club behoren tot de categorie ‘beloftevolle voetballers’ zonder hoofdklasse-ervaring. “Toch pikken ze het al heel aardig op”, meent Marco van Rijn. “Willem-Paul van der Heijden heeft absoluut de kwaliteiten om het als spits of nummer 10 goed te gaan doen bij ons, hoewel hij in de afwerking nog wat beter mag zijn. Ook van Raymond Rooseboom (overgekomen van De Alblas, red.) verwacht ik dat hij zijn doelpunten zal gaan maken. Natuurlijk is ook voor hem de overstap van de derde klasse naar de hoofdklasse groot, maar die jongen heeft absoluut mogelijkheden. Zijn doelgerichtheid is een bijzondere kwaliteit, zijn passing binnen de zestien moet en kan beter. Hij mist soms nog wat overzicht.”

Leergierig
Ook voor de eveneens van De Alblas overgekomen middenvelder  Job van Vliet heeft Van Rijn lovende woorden over. “Je ziet dat Job kan voetballen, alleen moet 'ie in fysiek opzicht nog behoorlijk wennen. Het leuke aan hem is dat hij elke tip die je hem geeft meteen in praktijk probeert te brengen. Een leergierige speler dus. Ik ben er van overtuigd dat Nieuw-Lekkerland ook aan hem nog veel plezier gaat beleven.”
Ook over de komst van ex-FC Dordrecht speler Joey van der Voort en Gertjan Stout (hij keerde na enkele jaren bij Heerjansdam gevoetbald te hebben terug op het oude nest) is Marco van Rijn positief. “Het is aan mij om het juiste team samen te stellen”, zegt de coach. “Een mooie uitdaging.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden