Kozakken Boys: de sterkste schouders

Nieuws 26 keer gelezen

WERKENDAM - Binnen anderhaljaar tijd is er op De Zwaaier een gloednieuw kunstgrasveld aangelegd. Wat kartrekker Eric van Wijk betreft is dat een mooie basis voor de toekomst. ‘Als je een week niets doet, gebeurt er ook niks.’

Trots wijst Eric van Wijk naar het nieuwe kunstgrasveld voor de mini’s en F- en E-pupillen van voetbalvereniging Kozakken Boys. Enkele meters ernaast ligt het kaveltje voor de voetbalkooi, dat nog wacht op de kooi zelf. Binnenkort wordt het hekwerk geplaatst, zodat wethouder Peter van der Ven het knap staaltje verenigingswerk medio september officieel kan openen. “Maar met de open dag (op zaterdag 11 augustus, red.) wordt er al op gespeeld, hoor”, aldus Van Wijk.

De Werkendammer is de initiatiefnemer en grote kartrekker van het kunstgrasproject. Begin vorig jaar ontsprong het idee in zijn hoofd, na klachten van ouders dat hun voetballende kroost in de wintermaanden toch wel erg vaak thuis zat vanwege afgelaste wedstrijen en trainingen. Van Wijk vormde daarop een werkgroep, stelde met de leden een plan van aanpak vast en ging aan de slag. “En zo zaten we in no-time bij wethouder Van der Ven”, zegt de zoon van de voorzitter van de Werkendamse club lachend.

Steun
Ze kwamen tot de afspraak dat de gemeente de helft van de aanleg zou bekostigen, met een maximum van 100.000 euro, op voorwaarde dat het veld ook voor andere verenigingen, scholen en instellingen te gebruiken is. De andere helft zouden de ‘Boys’ zelf bij elkaar sprokkelen. “Ik ben blij met die steun van de gemeente, niet alleen van de wethouder, maar van de hele coalitie. De plannen zijn niet mooier gemaakt dan ze zijn en we hebben elkaar niet voor de gek gehouden.”

Toch loopt het nog niet echt storm met de aanmeldingen van buitenaf. Samen met de Werkendamse sportfunctionaris waagt de club zich in september aan een nieuwe editie beeball (een vereenvoudigde vorm van honkbal, red.), maar de basisscholen in het dorp zijn nog terughoudend om gebruik te maken van het nieuwe veld.

Groeien
“Dat moet nog groeien”, is de overtuiging van Van Wijk, die graag zou zien dat ook ouderen en bovendien andere verenigingen naar De Zwaaier komen. “We moeten er naartoe dat mensen bij Kozakken Boys willen horen. Als club moeten we af van die haat en nijd onderling, en we moeten die ‘arrogantie’ kwijt zien te raken. We hebben zelf wel aan dat imago bijgedragen, maar nu wordt het juist steeds belangrijker om samen te werken.”

Hij noemt als voorbeeld de Werkendamse Sportloterij. “Natuurlijk halen wij als grootste vereniging het meeste geld op, wij hebben ook de sterkste schouders. Dan mag je ook wel eens de zwaarste lasten dragen, iets terug doen voor elkaar en de maatschappij.”

En die samenwerking met andere sportclubs gaat wat Van Wijk betreft verder dan alleen het gezamenlijke gebruik van de Werkendamse accommodatie. “We zouden bijvoorbeeld samen kunnen kijken naar ons energieverbruik. In eerste instantie met verenigingen uit de gemeente Werkendam, daarna met het hele Land van Heusden en Altena”, luidt de droom.

Voetbalclubs uit de naburige dorpen worden daarbij niet overgeslagen, in tegendeel. “Er valt echter nog heel wat te winnen. Kijk maar naar hoeveel moeite een fusie tussen Rijswijkse Boys en Giessen kost. Maar ze kunnen dan wel weer als Groot Woudrichem samen spelen tegen RKC.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 10 uur geleden
• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar 11 uur geleden
Logo
Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' 20 uur geleden
• Jesse Giebels (l) is volgend seizoen 'Kozak'.
Kozakken Boys trekt verdediger Jesse Giebels van FC Eindhoven aan 22 apr, 22:00
Logo
• Asperen moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.
Erik van Rooij wordt toch niet de nieuwe hoofdtrainer van Asperen: 'Hij kan hier ook niets aan doen, dit is overmacht' update 22 apr, 19:46
Logo
• Arkel verloor zaterdag van Schelluinen en staat nu op een directe degradatieplek in 3C.
Versterkte degradatie: wie staan er op degraderen en wie gaan de nacompetitie in? (stand van zaken per 20/21 april) 22 apr, 19:45