'Jan de Bruijn verdient veel meer positieve reacties'

Nieuws 25 keer gelezen

SCHELLUINEN - Er mag wel wat positiever gereageerd worden op het besluit van Schelluinen-voorzitter Jan de Bruijn om af te treden. Dat vindt Jan den Hartog, bestuurslid bij vv Stedoco.

Vanaf zijn vakantieadres las Den Hartog op Regio-voetbal het bericht dat Jan de Bruijn gaat stoppen als voorzitter van Schelluinen. Jan den Hartog zag dat ook nu weer door een aantal mensen is gereageerd.  Hij heeft moeite met deze op de site van Regio-voetbal geboden mogelijkheid en wil niet via die manier/plaats reageren.

Wel zond hij de redactie van Regio-voetbal/Het Kontakt onderstaande reactie, die wij op zijn verzoek zullen plaatsen:

"Vanaf mijn vakantieadres las ik het bericht op Regio-Voetbal, dat Jan de Bruijn nu gaat stoppen als bestuurslid – voorzitter van de vv Schelluinen. Na 16 intensieve jaren vindt hij het te moeilijk om de club nog langer ambitieus te besturen.

De redactie van Regio-voetbal geeft dan de mogelijkheid voor een ieder om op deze publicaties te reageren. Aan de ene kant prima, maar aan de andere kant de gelegenheid voor een ieder om na te trappen en met modder te gooien. En dat vind ik veel te ver gaan, want dat verdient Jan de Bruijn absoluut niet. Natuurlijk heeft Jan de Bruijn als voorzitter met ondersteuning van meerdere bestuursleden een niet standaard, maar ambitieus beleid gevoerd. Een beleid dat bij de meeste regioclubs niet als standaard en normaal word gezien. Maar persoonlijk denk ik daar nu anders over.

De vv Schelluinen heeft een verzorgingsgebied van +/- 1300 inwoners. Het is dan onmogelijk om een standaard beleid (prestatief/recreatief) te blijven voeren. Hiervoor heb je binnen je gebied gewoon te weinig leden. Wanneer je buiten je gebied gaat werven staan clubs zoals GJS en de Zederikse clubs direct volledig in brand en daar word je als clubleiding ook niet bepaald populair door. Wat er dan overblijft als mogelijkheid is om alleen recreatief voetbal te organiseren zoals bijvoorbeeld de vv Noordeloos.

Presentatief beleid
Maar ook dit beleid hou je op termijn niet vol. Goede spelers en spelertjes zullen dit beleid niet accepteren en vertrekken naar grotere clubs met een groter verzorgingsgebied en vooral ook een prestatief beleid. In mijn ogen is de gemeente Giessenlanden de grootste veroorzaker van de beleidsafwijkingen die door enkele clubs in deze gemeente gevoerd worden.

De in 1986 samengevoegde gemeente telt 14500 inwoners en hierop zijn naast vele dorpshuizen, zwembaden, scholen, ook vijf voetbalverenigingen actief. Prachtig natuurlijk, mee gekregen uit het verleden, maar niet meer van deze tijd. Allemaal een bedrag subsidie per jaar en zoek het verder maar uit. En ojee, als je de regels overschrijdt, dan wordt je als clubbestuur keihard op de vingers getikt. Ook in een tijd van bezuinigingen ben je het eerst aan de beurt. Wanneer een in opdracht van de gemeente Giessenlanden, duur extern onderzoeksbureau uit wijst, dat de vijf voetbalverenigingen in vergelijking met dezelfde voetbalverenigingen in andere vergelijkbare gemeente erg weinig kosten zegt dit een gemeente bestuur blijkbaar helemaal niets.

De eerste acties van bezuinigingen na dit rapport is het besluit van 20% subsidieverlaging voor deze verenigingen. Vaste lasten zoals energie, onderhoud van velden en gebouwen moet maar weer creatief opgelost worden door de clubs. Het is jammer dat Jan de Bruin geen tijd heeft, maar hij zou het absoluut goed doen in het gemeente bestuur.

Het gemeente bestuur van Giessenlanden ondersteund met het huidige beleid absoluut geen prestatief niveau. Met deze beleidsvoering is het voor de clubs onmogelijk om leden op niveau te laten sporten. Wanneer een club dit beleid wél wil voeren is zij volledig afhankelijk van sponsors.

In de dun bevolkte plattelandsgemeenten zoals Graafstroom, Zederik en Giessenlanden is het niet zo dat het bestuur zomaar het gewenste clubbeleid vast kan stellen. Het clubbestuur is in eerste instantie afhankelijk van de grote van het verzorgingsgebied en hierin zitten ook in deze gemeenten grote verschillen. Een vergelijk is bijvoorbeeld Schelluinen met VVAC. Schelluinen heeft een verzorgingsgebied van 1300 inwoners en VVAC 9000 inwoners. In mijn ogen organisatorisch behoorlijk oneerlijke concurrentie.

Oneerlijke concurrentie
Daarnaast krijgt VVAC even 2 kunstgrasvelden van de gemeente Graafstroom. Ook dit geeft oneerlijke concurrentie. Toch wil het publiek en media zulke clubs op sportief vlak met elkaar vergelijken. Onzin natuurlijk, clubs vergelijken kan alleen wanneer de achtergronden ook gelijk zijn.

De Gorkumse clubs hebben verzorgingsgebieden van gemiddeld 15000 inwoners per club, wat prestatief beleid mogelijk maakt en ook weer spelers aantrekt uit kleine kernen. Een voorbeeld is dat er verschillende goede jeugdvoetballers uit Arkel voetballen op hoog niveau bij GJS.

Wanneer je het als Giessenlandse club aantrekkelijk wil maken voor deze spelers om terug te komen naar Giessenlanden, dan ben je de boeman onder de clubs. In mijn ogen allemaal oneerlijke concurrentie. Natuurlijk heeft Jan de Bruin het dan niet slecht gedaan met zijn beleidsvoering de laatste 16 jaar. Wanneer Schelluinen geen ambitieus beleid had gevoerd, was het met zijn verzorgingsgebied van 1300 inwoners, 5 of 6 jaar geleden al gebeurd geweest.

Moeilijk
Dus al die mensen met die negatieve reacties, let op. Besturen van een voetbalclub in het gebied Alblasserwaard, Vijfherenlanden en Gorinchem is uiterst moeilijk. Met de verschillen in gemeentelijk beleid en de grote van de verzorgingsgebieden (aantal inwoners) is de concurrentie in besturing en beleidsvoering niet met elkaar te meten. Het zou goed zijn als de gemeentebesturen nu eens op stonden en deze vergelijken wel zouden maken.

In 2011 heeft het gemeentebestuur van Giessenlanden verklaard om de kaasschaafmethode niet meer toe te passen, maar in 2012 schaven zij er toch weer 20% van de subsidie af. In mijn ogen getuigt dit op dit vlak weer van onbehoorlijk besturen, wat de clubbesturen dan maar weer op moeten lossen.

Persoonlijk vind ik gezien alle genoemde achtergronden en omstandigheden, dat Jan de Bruijn het goed heeft gedaan. Natuurlijk ben je niet altijd even populair als je bepaald beleid voert en hier op besluiten moet nemen.

Maar de mensen die klaar staan om je te beoordelen kennen vaak de achtergronden en omstandigheden niet. Je hebt 16 jaar gestaan voor je clubbeleid en er verschrikkelijk veel tijd in gestoken.

Je hebt je niet laten beïnvloeden door de buitenwereld en dat getuigd van bestuurlijke draagkracht."

Jan den Hartog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden