Drechtstreek haalt potje uit

Nieuws 27 keer gelezen

WNC buigt in de verlenging

Meer dan duizend toeschouwers zagen op het Woerkumse sportpark “Het Bolwerk” Drechtstreek na 22 jaar weer eens kampioen worden. En dat pas na 120 speelminuten en dik vijf minuten blessuretijd, konden de champagneflessen worden ontkurkt en het vuurwerk worden afgestoken.

Een verlenging was namelijk noodzakelijk om de uiteindelijke kampioen in de tweede klasse F te kunnen huldigen. De beslissingswedstrijd tussen WNC en Drechtstreek was een echte kampioenswedstrijd. Veel strijd,  spanning en nauwelijks goed voetbal.

Vooraf waren de Papendrechters licht favoriet. Niet alleen omdat beide confrontaties in de reguliere competitie door Drechtstreek winnend waren afgesloten, maar ook omdat WNC moest aantreden zonder aanvoerder en spelverdeler Kieft en linksback Zondag. Drechtstreek was compleet.

Toch kwam de ploeg van trainer Marcel van Helmond vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Ietwat tegen de verhouding in, maar wel met een wonderschoon doelpunt. Topscorer André Zondag mocht de bal van zijn directe tegenstander Erwin van der Heiden in alle vrijheid aannemen. De naar LRC Leerdam vertrekkende spits deed een stapje terug en krulde met zijn geweldige linkerpoot de bal van ongeveer 25 meter in de kruising achter doelman Epping. Het meer balbezit hebbende Drechtstreek stond er beteuterd bij te kijken.

WNC ging verder met het vertrouwde spelletje. Een beetje achterover leunen en gokken op de klasse van Zondag. De veel tegendoelpunten geïncasseerde Waardenburgse verdediging (55 in de competitie) hield tot het halfuur eenvoudig stand. De tweeling Koremans was weliswaar vaak aan de bal, maar echt gevaar leverde het niet op. Wel in minuut 31. Christiaan Koremans wist Martijn de Jong te vinden. Met een strak schot trok de middenvelder de stand gelijk. Een beter Drechtstreek had duidelijke plannen om nog voor de thee afstand te nemen, maar onder andere een inzet van Christiaan Koremans eindigde in de handen van keeper Westerlaken.

Na de pauze was er sprake van een meer gelijkopgaande strijd, met kleine kansjes over en weer. De beste kansen waren voor WNC. Zo omspeelde Danny Verwolf, na een uitstekende pass van Dennis Veldhuizen, keeper Epping en leverde hij een puike voorzet af. Met kunst- en vliegwerk wist Drechtstreek de bal weg te werken.

In de slotfase was het helemaal billenknijpen voor de Oostpolders. Eerst kroop Patrick Kunst door het oog van de naald, toen hij na een forse tackle op Jeffrey Weidema slechts geel kreeg van de overigens attent fluitende scheidsrechter Pijpers uit Breda. Niet veel later moest de Drechtstreekse paal redding brengen na een inzet van Manssouri. De vooraf getipte kampioen snakte naar het einde.

In de verlenging een compleet ander spelbeeld. Het moegestreden WNC leek te gokken op een gelijkspel, op basis van een beter doelsaldo in de reguliere competitie voldoende voor de titel. Maar de Waardenburgers hadden buiten Drechtstreek gerekend. Zes minuten in de eerste verlenging wist aanvoerder Erwin van der Heiden een door broer Christiaan verlengde hoekschop van Remco Koremans van dichtbij in het Waardenburgse doel te schieten.

Vervolgens speelde Drechtstreek een gewonnen wedstrijd en verzuimde een ongecontroleerd aandringend WNC af te straffen. En dus bleef het spannend tot het laatste fluitsignaal.

“Fantastisch, maar wat een rare wedstrijd”, stamelde routinier Hans Keesmaat direct na afloop. “We waren de laatste weken aardig op dreef en dachten makkelijk te winnen vandaag. Ook omdat zij twee spelers misten. Ik ben wel kapot, mijn bovenbenen ook. Al twee weken voetbal ik met paracetamols, het is het waard geweest. Volgend seizoen in de eerste klasse is voor mij echt te hoog. Voor de gezelligheid blijf ik er bij, misschien kan in de laatste tien minuten telkens een invalbeurt maken.”

Ook de tweeling Koremans is er in september weer bij. “In principe blijven we”, aldus Remco. “Er is belangstelling, maar we hebben met niemand gesproken. Geen echte behoefte ook. Drechtstreek is een echte vriendenploeg, dat zijn Christiaan en ik al jaren niet meer gewend.”

Trainer Jan Kroos zal er niet bij zijn. Hij wordt hoofd jeugdopleiding bij vv Sliedrecht en zal beginnen aan de cursus Coach I. “Een prachtig afscheid. Ik heb niet het gevoel gehad dat we het niet zouden redden. We bleven voetballen en in dat ene goaltje had ik wel vertrouwen. We moesten ook wel, want aan een gelijkspel hadden we niet genoeg. Heerlijk, alles op eigen kracht gedaan.”

Theo Sprong

Opstelling Drechtstreek:
Timo Epping, Jorn van Drimmelen, Erwin van der Heiden, Leon van Dalen, Patrick Kunst (geel, 80. Jan Abaisa), Martijn de Jong (77. Ton Groffen geel), Stefan Jonkman (105. Geraldo Aken), Hans Keesmaat, Remco Koremans, Christiaan Koremans en Peter van der Merwe.

Bijzonderheden:
Bij het complete Drechtstreek mocht Patrick Kunst toch mee doen. Door een computerstoring werd het wedstrijdformulier van vorige week door thuisploeg DFC te laat verzonden en was de verdediger toch speelgerechtigd. Tot verbazing van de Papendrechters, want die hadden hun dinsdagavondtraining afgestemd op de afwezigheid van Kunst.

Drechtstreek werd kampioen zonder de op Hemelvaartsdag 50 jaar wordende voorzitter Joop Zwager. Het kampioensfeest werd gevierd in een Papendrechtse kroeg en zal zaterdag 26 mei dunnetjes worden overgedaan in de kantine op sportpark Oostpolder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden