'Nivo Sparta gaat naar zijn grootje'

Nieuws 4 keer gelezen

ZALTBOMMEL - Het ontslag van Gerrie Schaap bij Nivo Sparta heeft nog twee ‘slachtoffers’ geëist.

Eerder maakte Jeffrey van der Loo al bekend dat de ontstane situatie voor hem betekende dat hij vanaf volgend seizoen niet meer bij Nivo Sparta zal spelen. Niels den Haan gaf eveneens aan te vertrekken naar een andere club omdat Nivo Sparta al langere tijd geen duidelijkheid wilde verschaffen voor het komende seizoen en nu leggen ook assistent-trainer Rob Roding en de voorzitter van businessclub ‘De Spartanen’ hun functie per direct neer.

Passie
Jacky Straatman is furieus. “De stichting Spartanen heeft voor volgend seizoen inderdaad een stuk minder te verteren. Dit seizoen werkten we met een budget van €40.000,-. Voor volgend seizoen hadden we zo’n vijfentwintig- tot dertigduizend aan toezeggingen. Een flink gedeelte minder dus. Daar was Gerrie heel erg mee bezig, inderdaad. Dat deed hij op een hele directe manier, met veel passie. Ik lag ook wel eens overhoop met hem, maar het is van de zotten dat hij drie wedstrijden voor het einde van het seizoen om communicatieredenen wordt ontslagen. Gerrie deed dat in het belang van Nivo Sparta. Het was Gerrie die voortdurend probeerde om toch nog aan extra gelden te komen. Het was Gerrie Schaap die prominente Bommelaren bij elkaar zette om zo voor extra inkomsten te zorgen.”

Aandacht
Ook Rob Roding roemt het werk van Schaap: “Gerrie heeft, terecht, aandacht gevraagd voor dit probleem en zowel bestuur als stichting onder druk gezet om in actie te komen. Het resultaat: niets, of het moet het ontslag van Gerrie zijn,” merkt hij cynisch op.

“Normaliter hoorden we in december wat het budget zou zijn voor het volgende seizoen, konden we aan de slag en was de selectie in maart rond. We wisten dinsdagavond nog steeds niets.”

Ontbinden
Volgens Straatman wordt de businessclub binnen nu en twee weken ontbonden door de stichting zelf. “Ik sta zeker niet alleen in mijn verontwaardiging. Nivo Sparta wilde ook graag van ons af. Kwam met verhalen dat deze constructie niet klopte, omdat zij verantwoordelijk bleven en wilden het in een commissie binnen de club. Raar, want kijk maar in de omgeving, alle clubs die op dit niveau acteren doen het op deze manier.”

Twee kapiteins
Volgens Straatman is het ook niet de ware reden van het ontslag. Wat dat dan wel is? Straatman antwoordt zonder ook maar even te twijfelen: “Waarom moet de penningmeester in deze kwestie de kastanjes uit het vuur halen? Waar is het Bert Ruijsch, als bestuurslid technische zaken? Waarom ontslaat hij niet zelf de trainer als hij wel verantwoordelijk is voor het eerste elftal tot en met de F6-pupillen? Nu wordt de penningmeester opgetrommeld en die mag het slechte nieuws brengen. En vertel me niet dat hij hier niets van wist. Want dan had hij er voor moeten gaan liggen. Uit technisch belang. We moeten ons nota bene nog veilig spelen. Maar dat is het ook niet. Sinds de aanstelling van Ruijsch is het wachten tot het misging. Twee kapiteins op een schip. Dat gaat een  keer verkeerd.”

Nachtje
Ook Roding betreurt dat het besluit zo ad hoc genomen is. “Had de beslissing over aanstaand voetbalweekend heen getild, volgende week zaterdag hebben we namelijk rust”, aldus Roding, die bezig is aan zijn dertiende seizoen als assistent bij Nivo. “Er is nog wel aan mij gevraagd het seizoen af te maken en voor de groep te gaan staan. Ik heb beloofd er een nachtje over te slapen. Tegen beter weten in, want ik heb er geen zin in. Gerrie staat compleet in zijn recht en ik heb grote moeite met de manier waarop het is gegaan.”

Roding erkent wel dat er problemen waren met Bert Ruijsch, waar hij ook nog assistent-trainer was, maar gelooft niet dat het de ware oorzaak is van de breuk tussen Nivo en Schaap. “Bert zegt zelf dat hij niet eens aanwezig was bij de bewuste bestuursvergadering. Het bestuur en Stichting de Spartanen hadden meer moeten communiceren. Anderhalf jaar geleden hebben we al om een verhoging van het budget gevraagd en nog steeds niets gehoord. Het probleem was het uitblijven van duidelijkheid. En dat wrong.”

Zorgelijk
Beide mannen zien de toekomst van Nivo Sparta zorgelijk tegemoet. Straatman: “De stichting ‘De Spartanen’ is destijds in het leven geroepen om met het eerste elftal zo hoog mogelijk te spelen, maar er is veel kift tussen clubbestuur en de stichting. Wie welke sponsor mocht bewateren bijvoorbeeld. Of om een voorbeeld te noemen: we hadden dit jaar ook € 6.000,- minder aan budget, omdat Nivo Sparta de bijdrage van vier sponsors zich toe-eigende als club. Die sponsor betaalt gewoon zijn rekening en ziet niet of hij nu het eerste elftal steunt, wat zijn bedoeling was, of dat hij de club in zijn algeheel steunt.”

Supporters
Over de iets verdere toekomst heeft ook Roding een mening. “De komende drie, hooguit vijf wedstrijden (incl. nacompetitie – red.) blijven Gerrie en mijn persoon de selectie steunen. Niet meer vanuit de dug-out, maar als supporters langs de lijn. Daar hebben de spelers recht op. Persoonlijk weet ik nog niet wat ik ga doen. Daarvoor is het nog te vers. De kans dat ik met Gerrie verder ga, is ook aanwezig. Maar ik weet het eenvoudigweg nog niet. Nivo Sparta gaat in ieder geval naar zijn grootje. Ik heb de club zien komen uit de derde klasse met uiteindelijk het hoofdklasserschap, maar op deze manier is Nivo zo weer terug in de derde klasse.”

Voorzitter Jo van Liempt was niet voor commentaar bereikbaar. Bert Ruijsch laat desgevraagd weten: "Hier ga ik echt niet op reageren."

Anton Kuijntjes en Theo Sprong

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden