Arda Havar: nog voldoende rek in Kozakken Boys

Nieuws 4 keer gelezen

WERKENDAM - Ondanks de gevoelige nederlaag bij Scheveningen (5-0) van afgelopen zaterdag kan Kozakken Boys nu al terugkijken op een prachtig seizoen. Een opvallende rol in het sterke collectief van trainer Michel Langerak is weggelegd voor Arda Havar.

In een driekoppige  middenlinie fungeert Arda Havar als onvermoeibare dynamo.

“Het loopt inderdaad lekker, ja,” beaamt Havar met gevoel voor understatement. “Leon Bot is de meest defensieve middenvelder. Ik sta iets dieper en Sjoerd van der Waal staat het diepst van ons drieën. Maar Leon en ik krijgen van de trainer de vrijheid om er overheen te gaan op de momenten dat het kan. We moeten er alleen wel voor waken dat als de ene weg is, de andere er niet ook nog eens overheen gaat,” wijst de 25-jarige alleskunner op het gevaar van al teveel offensieve dadendrang.

Het contrast met vorig seizoen is opvallend. “We werken met z’n allen keihard voor elkaar, iedereen wil die vieze meters maken en dat ontbrak er vorig seizoen nog wel eens aan. Tegen Achilles Veen en Nieuw-Lekkerland kwamen we met 2-0 achter en buigen we de wedstrijd nog om. Als we vorig jaar achter kwamen, gingen de kopjes hangen en was het over.” 

Turnhout
Alle positieve geluiden vanuit het Werkendamse ten spijt maakt Havar geen geheim van het feit dat zijn ambities hoger reiken dan de Hoofd- of eventueel Topklasse. Het is de reden dat hij als een van de laatste leden van de huidige selectie overeenstemming bereikte om ook volgend seizoen op De Zwaaier actief te zijn.

“Er was sprake van belangstelling van een aantal betaaldvoetbalclubs uit België,” aldus Havar. “Dat heb ik aangegeven bij Kees Spaan en hij gaf mij twee weken de tijd. ‘Ga maar eens luisteren naar wat zij te zeggen hebben, dan praten we daarna wel een keer verder’, zei hij. Ik heb met onder meer Turnhout gesproken, maar het gevoel bij Kozakken Boys was gewoon beter. Plus het feit dat dit gewoon een hele fijne groep is. We voetballen pas een aantal maanden samen en ik denk dat er nog voldoende rek in zit,” prijst de voormalig jeugdspeler van PSV en FC Den Bosch zijn ploeggenoten.

“Ik denk zelfs dat als we de Topklasse eventueel halen we daarin best aardig kunnen meedraaien.”

Droom
Zijn keuze voor een langer verblijf in het vertrouwde Brabant betekent niet dat hij zijn doel om ooit profvoetballer te worden definitief in de ijskast heeft geparkeerd. “Zeker niet. Het blijft mijn droom om ooit prof te worden. Dat is het altijd geweest, van kleins af aan al, dat zet ik nooit opzij.”

De linkspoot beseft dat de droom een keer ophoudt op het moment dat het derde decennium van zijn leven in zicht komt. “Of ik er een termijn op heb gezet? Ik geef mezelf nog twee jaar de tijd.”

Mentaliteit
Het voetbalkarakter van de gemiddelde linksbuiten in acht nemend is de metamorfose van Havar, die nu op '8' speelt, op z’n zachtst gezegd opvallend. Waar buitenspelers met name bekend staan om hun grilligheid en apathie bij balverlies, knokt Havar zich drie slagen in de rondte op de momenten dat het niet loopt in de ploeg.

“Hard werken staat bij mij altijd op één, ongeacht de positie waar ik sta,” omschrijft de knokker met Turkse roots zijn werkethiek. “Ik wil elke bal hebben, elk duel winnen. Dat heeft toch met je mentaliteit te maken. Als je bij balverlies met z’n elven omschakelt, kunnen er nooit problemen ontstaan. Kijk bijvoorbeeld maar naar Arif (Irilmazbilek, red.). Er zijn genoeg spitsen die alleen maar voorin blijven hangen, maar dat doet hij niet. Hij is net als ik,” beschrijft Havar het fundament onder het Werkendamse succes.

door Kees van Peer

ID:
Naam: Arda Havar
Leeftijd: 25 jaar
Positie: Middenveld
Vorige clubs: PSV, FC Den Bosch, OJC Rosmalen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden