Kevin wordt klaargestoomd voor het grote werk

Nieuws 91 keer gelezen

WERKENDAM/TILBURG - De dertienjarige Kevin Cornet uit Werkendam doet de jeugdopleiding bij Willem II/RKC. Zijn grote ambitie is natuurlijk om prof te worden.  Maar de weg daar naartoe is nog lang.

Kevin is een getalenteerd voetballer. Toch twijfelt hij regelmatig of hij goed genoeg is. “Aan het eind van dit seizoen krijgen we weer een beoordeling”, zegt het voetbaltalent. “Daar ben ik altijd best wel een beetje zenuwachtig voor.”

Zes jaar geleden werd Kevin ontdekt, toen hij nog bij de pupillen van Kozakken Boys speelde. Hij scoorde veel en gaf er blijk van dat hij over veel voetbalinzicht beschikte. Inmiddels is Kevin helemaal gewend aan het strakke regime bij de jeugdopleiding van de Brabantse voetbalcubs.

“Toen ik nog op de basisschool zat trainden we twee keer per week. Momenteel vier keer: op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op woensdag zijn we vrij en op zaterdag spelen we een wedstrijd.” Hij boekte al heel wat leuke succesjes. “M’n mooiste moment was twee jaar geleden, toen we met de D2 een toernooi speelden bij Best Vooruit. We wonnen toen van Ajax en in de finale versloegen we Feyenoord.”

Alles geregeld
Nederland telt dertien Regionale Jeugdopleidingen (RJO’s). Het Tilburgse Willem II en het Waalwijkse RKC hebben in de zomer van 2009 hun krachten gebundeld. De beide Brabantse betaaldvoetbalclubs hebben voor jeugdige voetbaltalenten uit het achterland ideale omstandigheden gecreëerd om uiteindelijk het beste uit zichzelf te halen.
Op de trainingsvelden bij het Willem II-stadion zijn vier keer per week zo’n 150 jeugdige talenten actief.  “Alles wordt voor deze jongens geregeld, zegt Kevin Smetsers, die de jeugdopleiding coördineert. “Als de jongens om twee uur klaar zijn met school, wandelen ze binnen twee minuten naar het trainingscomplex. Verder hebben we hier een sportschool en een sportmedisch adviesteam tot onze beschikking.”

School
Aan alle facetten van de voetbalsport wordt aandacht besteed: techniek, tactiek, kracht, conditie, stabiliteit. “Wij hebben specialisten in dienst op het gebied van techniek-, keepers-, loop-, coördinatie- en krachttraining. De jongens worden hier opgeleid tot topsporter. Maar we zorgen er ook voor dat de jongens zich ontwikkelen als mens. Ze moeten later ook goed  kunnen functioneren in de maatschappij, ze moeten beschikken over sociale vaardigheden, ze moeten zich kunnen uitdrukken. En ze moeten hun schooldiploma’s halen. Als iemand bij de Cito-toets een havo-advies krijgt, dan verwachten we ook dat hij havo haalt.”

Kritisch
Kevin Cornet vindt de jeugdopleiding geweldig. “Natuurlijk wil ik prof worden. Maar toch is het belangrijkste dat ik m’n school afrond. Je moet er best wel veel voor doen: voortdurend rekening houden met je voeding, zorgen dat je ook tijdens de vakantie in vorm blijft. De afgelopen week lag er ijs. Dan is het best wel zwaar als je moet trainen.”

Elk jaar moeten de spelers bewijzen dat ze goed genoeg zijn voor de jeugdopleiding. “Het eerste halfjaar was ik niet echt voortreffelijk. De trainer zegt na de wedstrijd dat het goed gaat, maar zelf ben ik heel kritisch. Ik zou eigenlijk nog meer willen laten zien.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden