De pijn van Papendrecht; maar ook de realiteitszin

Nieuws 249 keer gelezen

Vv Papendrecht gaat stoppen met prestatievoetbal op zondag. Een onontkoombare beslissing, die veel betrokkenen pijn doet.

Nuchter nadenken. Dat woord valt regelmatig dezer dagen op sportpark Slobbengors, de thuishaven van voetbalvereniging Papendrecht. “Wie nuchter nadenkt ziet dat prestatievoetbal op zondag geen toekomst heeft bij onze club”, zeggen het bestuur en een groot aantal leden.

De argumenten die dat moeten ondersteunen zijn in ruime mate voorhanden, weet ook Mark Kalishoek, bestuurslid technische zaken en sinds mensenheugenis nauw betrokken bij de zondagselectie.

“Financieel gezien wordt het steeds moeilijker om ons bovenin het zondagvoetbal te handhaven”, zegt hij. “De kosten zijn hoog, de sponsorinkomsten nemen af. Daar komt bij dat steeds minder jonge voetballers zin hebben om hun wedstrijden op zondag te spelen. En tot slot is er de matige publieke belangstelling. Een probleem dat in de hele regio speelt, niet alleen bij vv Papendrecht. Ik was pas bij een hoofdklasseduel van de Feyenoord-amateurs tegen AFC’34. Er waren dertig toeschouwers! Als je dat ziet moet je je afvragen waar je mee bezig bent... Hoeveel pijn het me ook doet: ik denk dat het voor onze vereniging verstandig is om met prestatievoetbal naar de zaterdag te switchen. Ik sta dan ook achter het voorstel van het bestuur zoals dat op 7 december aan de leden wordt voorgelegd.”

Nadenken
Giovanni Ada is het niet eens met het opheffen van Zondag 1. De karaktervolle verdediger, die acht jaar geleden naar vv Papendrecht kwam, vindt dat de club de handdoek te snel in de ring wil gooien.

“Natuurlijk wist ik dat er wat speelde en ik heb best begrip voor de visie van de clubleiding , maar dat er al op zo korte termijn knopen worden doorgehakt, heeft me wel verbaasd.”

Ada (28) denkt dat de slechte resultaten van de zondagelite dit seizoen een belangrijke rol spelen in het geheel. “Mij valt het ook enorm tegen wat we met Zondag 1 presteren”, baalt hij van de staartpositie in de eerste klasse B. “Na onze degradatie uit de hoofdklasse was ik optimistisch gestemd over onze kansen om binnen een jaar op dat niveau terug te keren. We kregen er per slot van rekening een paar prima versterkingen bij. In bleek de optimistisch. Het enige wat we nu nog kunnen doen is moed bij elkaar schrapen en de competitie uit voetballen. Wat ik daarna ga doen? Daar moet ik nog eens diep over nadenken.”

Principieel tegen
Voor Sietze Bettebroek is het een verdrietig toekomstbeeld: zondagen zonder Zondag 1. “Ik heb nog geen idee hoe ik die dagen straks ga invullen”, zegt de Papendrechter. “Ik ben 57 jaar lid van deze club. Een heel groot deel daarvan bracht ik door op zondag. Als speler, als elftalleider van Zondag 1, als wedstrijdsecretaris en als supporter. Met Mark Kalishoek en Cor Romeijn bezocht ik alle uitwedstrijden. We hebben schitterende tijden beleefd: kampioenschappen, prachtjaren in de hoofdklasse, nationale titels van Zondag 2 en beslissingsduels met duizenden toeschouwers langs de lijn. Het doet me ongelooflijk veel pijn dat er na 91 jaar een einde komt aan dat mooie verhaal. Ik zal op de ledenvergadering dan ook principieel tegen stemmen. Mijn verstand zegt echter dat het een goed besluit is om alle kaarten op het zaterdagelftal te zetten. Eén voordeel heeft het wel: na Noordeloos-uit kun je om vijf uur ‘s middags achter de aardappelen, ha ha!”

Drijvende kracht
Ook voor Mark Kalishoek wordt het straks wennen. Hij gold de voorbije 41 jaar als een belangrijke drijvende kracht achter het zondagvoetbal en wordt vanwege zijn inzet en kunde breed gewaardeerd binnen de club.

“Nadat ik op mijn 32e gestopt was met voetbal, ben ik me gaan bezighouden met het tweede zondagteam”, vertelt hij. “Eerst als leider, daarna als coach en trainer. Het was een leuke en succesvolle tijd. Toen er een nieuwe trainer/coach kwam voor Zondag 2 ging ik mijn tijd besteden aan het technisch coördinatorschap rond 1 en 2. Ook daar heb ik altijd veel plezier aan beleefd. Ik ben echter nooit blind geweest voor de realiteit van de laatste jaren. Eerst verdween Zondag 2, nu zie je dat ook het bestaansrecht van Zondag 1 begint te wankelen. Het is goed dat we naar de zaterdag verhuizen. Ik ben ook blij dat trainer Richard Middelkoop Zaterdag 1 gaat leiden. Sterker nog: ik heb veel respect voor zijn beslissing om te blijven. Ga er maar aanstaan hoor: bij een vierdeklasser aan de slag terwijl je in de top zou kunnen werken.”

Kalishoek hoopt dat diverse spelers van het huidige Zondag 1 met Middelkoop de uitdaging willen aangaan. Karsten van der Velden heeft inmiddels toegezegd. Ik hoop dat jongens als Giovanni Ada, Robert Stout en Ramses de Leeuw volgen. Zij, talentvolle jeugdspelers en een aantal huidige zaterdag 1-voetballers kunnen samen een prima groep vormen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden