Frenkie de Jong op weg naar eerste profcontract

Algemeen 867 keer gelezen

ARKEL - Slapen doet Frenkie de Jong nog steeds onder zijn Willem II-dekbed en in zijn Feyenoord-pyjama. Maar nu de veertienjarige inwoner van Arkel en speler van RJO WillemII/RKC C1 is geselecteerd voor Oranje onder 15, is dromen van een eerste contract verleden tijd. Vader John denkt, met hulp van familie en kennissen, zelf mans genoeg te zijn om zonder zaakwaarnemer volgend seizoen de eerste onderhandelingen voor zijn zoon af te ronden.

Frenkie de Jong vertrok, na drie seizoenen in de F-pupillen bij Arkel, op zevenjarige leeftijd naar de Tilburgse jeugdopleiding. “Een jaar eerder werd ik al gescout, ook door Feyenoord. Ik heb een halfjaar stage gelopen, zowel bij Feyenoord als bij RKC Waalwijk. Maar mijn ouders vonden mij toen te jong om de overstap al te maken. Een jaar later heb ik dat wel gedaan en heb ik bewust voor Willem II gekozen. Het gevoel was bij deze club goed en achteraf is het ook een juiste keuze geweest. De sfeer is gemoedelijker en minder zakelijk dan in Rotterdam.”

Contract
Frenkie doorloopt de, samen met die van Ajax en Feyenoord, hoog aangeschreven jeugdopleiding zonder problemen. “Enkele seizoenen heb ik zelfs een leeftijdscategorie hoger gespeeld. Nu niet, ik speel met leeftijdsgenoten in de C1 tegen mooie tegenstanders als Feyenoord, Sparta, PSV, Heerenveen, VVV Venlo, NEC en NAC. We staan op een prachtige tweede plaats, achter Feyenoord, maar wel voor onze aartsrivaal PSV. Van Feyenoord verloren we met 9-1, maar PSV versloegen we in eigen huis met 1-3. Komende zaterdag spelen we alweer de terugwedstrijd. Afgelopen weekend was ik geschorst. Tegen Sparta liep ik tegen mijn eerste rode kaart op en miste daardoor de bekerwedstrijd tegen MVV. In tien jaar tijd mijn eerste wedstrijd ooit die ik niet heb kunnen spelen. Balen en ook onterecht, want ik raakte die jongen amper. Volgend seizoen worden we overgeheveld naar de B2. Om vervolgens de overstap te maken naar de B1, de A1 en de Beloften. Alles gaat geleidelijk en volgens een vast patroon. Er is ook nu weer volop belangstelling van andere clubs, zeker na de selectiewedstrijden voor het district Zuid I en mijn uitverkiezing voor het Nederlands elftal. Barcelona met Messi of Arsenal en Van Persie, dat is top. In Nederland vind ik Christian Eriksen van Ajax een goede speler. Zelf ben ik op korte termijn al blij met een contract bij Willem II. In De Kuip voor Feyenoord spelen, toch mijn favoriete Nederlandse ploeg, is natuurlijk ook geweldig.”
Van jongsafaan wil Frenkie profvoetballer worden, maar er moet ook worden geleerd. “Zowel bij Willem II als het Nederlands elftal zijn ze heel streng. Ze kijken niet alleen naar de voetbalcapaciteiten, maar houden ook de schoolcijfers in de gaten. Ik zit in Tilburg op de HAVO. ’s Ochtends vertrek ik met school- en voetbaltas op de fiets naar Gorinchem en word daar om kwart over zeven bij het NS Station door een busje van Willem II opgepikt. De lessen eindigen, woensdag uitgezonderd, om kwart over twee en daarna gaan we trainen. Meestal ben ik rond zes uur weer thuis in Arkel. Ik heb een zogenaamde Topsportstatus. Naast acht voetballers zitten er in mijn klas ook basketballers, tennissers, hockey- en ook ijshockeyspelers en -speelsters. Het gaat goed op school, met drie uur huiswerkbegeleiding per week heb ik nog geen onvoldoende gehaald”, geniet de derdejaars HAVO-scholier.

Interland
Het zijn wel drukke tijden, maar als je profvoetballer wilt worden moet je er 'iets' voor over hebben. Frenkie vertelt. “De afgelopen weken ben ik een paar keer in Zeist geweest. Na de wedstrijden van het district werd ik begin november opgeroepen voor de selectiewedstrijden van Oranje onder de vijftien jaar. De eerste selectie bestond uit 100 spelers, waarvan er bijna 60 afvielen. Op 1 november moest ik mij melden in Zeist, samen met nog 43 spelers. Daarvan bleven er 32 over. Tijdens een driedaagse stage afgelopen week is het A-team samengesteld. Maandag hoorde dat ik ben geselecteerd bij de eerste zestien spelers, die als Oranje internationale wedstrijden gaan spelen. De andere helft wordt uitgenodigd voor het schaduwteam en blijft dus ook in beeld bij de KNVB. De komende weken krijgen we extra trainingen. In het voorjaar spelen we tegen Turkije en Duitsland. Tijdens dit soort sessies krijg ik altijd vrij van school. Ik hoef geen lessen te volgen, maar moet natuurlijk wel huiswerk maken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 1 uur geleden
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 1 uur geleden
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 9 uur geleden
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 10 uur geleden
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33
• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar 23 apr, 16:44