Afbeelding
ingezonden mededeling

Voetbalblessures op alle niveaus

Nieuws 122 keer gelezen

De kans is groot dat je weleens met voetbalblessures te maken hebt gehad als je voetbalt.

Er zijn een aantal blessures die vaak voorkomen bij voetballers. Wist je dat bijna een derde van het totaal aantal sportblessures wordt opgelopen door voetballers? Het gaat meestal om blessures die direct op het voetbalveld ontstaan en het vaakst aan het been.

Meest voorkomende blessures tijdens voetbal
Het been is natuurlijk het lichaamsdeel dat een prominente rol speelt tijdens de voetbalwedstrijd of voetbaltraining. Het is op zich dan ook niet vreemd dat dit lichaamsdeel het meest te maken krijgt met blessures. Bijvoorbeeld met een enkelblessure of met een knieblessure.

Zo zijn er ook voetbalblessures die ontstaan aan de heup of aan het dijbeen. Denk maar eens aan de hamstring. Op het gebied van enkelblessures zijn het vooral verstuikingen en verzwikkingen. Spierletsel of peesletsel komt in verhouding weer minder vaak voor dan een kneuzing of een bloeduitstorting. Hoe komt het eigenlijk dat er zoveel voetbalblessures zijn en wat is de oorzaak?

Oorzaak en preventie
In Nederland is voetbal nog altijd de meest populaire sport op allerlei niveaus van amateurvoetbal tot profvoetbal. Het is daarom logisch dat deze sport ook veel blessures voortbrengt. Er zijn natuurlijk een aantal factoren die invloed hebben op het ontstaan van voetbalblessures. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je voor de wedstrijd de spieren goed opwarmt. Doe je dat niet, dan is de blessurekans groot.

Het soort voetbalschoen speelt eveneens een rol. Er zijn tegenwoordig veel verschillende voetbalvelden. Je moet dus rekening houden met het soort voetbalveld en met de weersomstandigheden. Op kunstgras gebruik je andere voetbalschoenen dan op een gewoon veld. Verder is het belangrijk dat de voetbaltrainer de fysieke belasting tijdens de trainingen goed doseert. Een overtrainde speler is extra blessuregevoelig. Daar is dus rekening mee te houden door de trainer.

Behandeling
Heb je ondanks een goede voorbereiding toch een voetbalblessure opgelopen? In bepaalde gevallen is rust voldoende om te herstellen. In andere situaties is het wellicht verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan. Nu is het zo dat behandelingen voor fysiotherapie niet in het basispakket zitten. In elk geval niet voor volwassenen op enkele uitzonderingen na. Voor een mogelijke volgende voetbalblessure is het dus handig als je een aanvullende zorgverzekering hebt.

Dan is het nog belangrijk om een goede keuze te maken. Zorgverzekeringen vergelijken van meerdere zorgverzekeraars biedt uitkomst. Zo zie je precies wat je betaalt aan premie. Bovendien ontdek je dan ook wat het maximale aantal behandelingen is per aanvullende verzekering en bij welke fysiotherapeuten je terechtkunt. Uiteraard is er voor elk type voetbalblessure weer een andere behandeling nodig. Het is natuurlijk zaak om zo snel mogelijk te herstellen om weer actief op het voetbalveld aan de slag te gaan.

(ingezonden mededeling)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Alblasserdam verwelkomt Fortuna Sittard voor oefenwedstrijd 6 uur geleden
• Tricht - GRC'14 (0-1). Dit weekend wacht Sleeuwijk voor de Trichtenaren.
Kelderkraker tussen Tricht en Sleeuwijk, strijd om belangrijke plek zes in 4E voorbeschouwing VHL/West-Betuwe 7 uur geleden
• Akif Hancer.
Unitas (zo) heeft met komst aanvaller Akif Hancer selectie rond 8 uur geleden
• Patrick Stok.
Ries Fok vertrekt bij Dubbeldam, Patrick Stok komend seizoen nieuwe trainer 8 uur geleden
Afbeelding
Start voorronden TOTO KNVB-beker, met onder meer Achilles Veen en Heerjansdam, drie weken uitgesteld 10 uur geleden
Logo
• Bert van Dalen.
Zaterdag kan voor BZC'14 de kampioensvlag worden gehesen 12 uur geleden