Late 1-1 in topper grote opluchting voor Nivo Sparta en mokerslag voor Papendrecht regio-voetbal.nl

Wedstrijdverslagen 37 keer gelezen

ZALTBOMMEL – Papendrecht was zaterdag in de topper bij Nivo Sparta zeventig minuten op weg naar een overwinning. De gelijkmaker in de tweede minuut van de blessuretijd gooide roet in het eten, waardoor de koploper de titelkansen in leven houdt.

Nivo Sparta had de voorbije twee weken ruimschoots de tijd gehad om zich voor te bereiden op de wedstrijd van zaterdag. Dat gold zeker niet voor Papendrecht, dat met de uitbeurt in Zaltbommel de derde wedstrijd in acht dagen voor de kiezen kreeg. Desalniettemin waren het de bezoekers die in de eerste helft het voortouw namen. De beweeglijke aanvalslinie gevormd door Koen Lighaam, Justin Beemsterboer en Jay Luciano leverde de defensie van de thuisploeg in het eerste bedrijf veel problemen op.

Al na twee minuten was er het eerste gevaar via Luciano, maar dat werd nog in de kiem gesmoord door Dennis van Meurs. Ook Frenk Schaap kreeg namens Nivo Sparta in de openingsfase een goede kans. Papendrecht-doelman Roy Rijntjes bracht daarentegen redding op het schot van de clubtopscorer.

[[{"fid":"63871","view_mode":"wysiwyg","fields":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"(foto: Gijs van Tuijl)","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"(foto: Gijs van Tuijl)","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"(foto: Gijs van Tuijl)","class":"media-element file-wysiwyg","data-delta":"2"}}]]

Razendsnel
Vooral de bloedsnelle Luciano had het voor rust flink op zijn heupen. De Nivo Sparta-defensie moest alle zeilen bijzetten om hem bij te houden, maar omstreeks de twintigste minuut was er geen houden meer aan. Op snelheid sprintte Luciano richting het doel van Nivo-goalie Rob Goesten. Hij hield het overzicht en bediende Koen Lighaam op maat, die via de hand van Goesten de openingstreffer binnen schoot.

In het restant van de eerste helft had de thuisploeg de bal, maar daarmee was ook alles gezegd. De wedstrijdspanning deed een aantal spelers zichtbaar geen goed; dankzij slordige passes, loze loopacties en een te laag baltempo was Nivo Sparta niet in staat om het goed georganiseerde Papendrecht stuk te spelen. Het was dan ook niet meer dan verdiend dat de bezoekers met een 0-1 voorsprong de kleedkamer opzochten.

Overtredingen
Ook na rust was de eerste mogelijkheid voor Papendrecht, maar Luciano schrok van zijn kans en schoot over. Naarmate de tweede helft vorderde, werd het spel fysiek gezien steeds feller. Door de vele overtredingen kwam er amper tempo in de wedstrijd en dat was niet in het voordeel van Nivo Sparta. Vlak voor het uur was verstreken, had Daan Schreuders de gelijkmaker op zijn schoen, na een strakke lage voorzet van Frenk Schaap. Schreuders wist zijn poging niet tussen de palen te krijgen, tot ontsteltenis van de toeschouwers op sportpark De Watertoren.

Zij zagen in de 66e minuut Papendrecht een goede kans op de tweede treffer van de middag missen. Luciano had met een slimme pass Beemsterboer bereikt, die zich vervolgens vrij speelde en op kruisinghoogte naast schoot. Aan de andere kant werd een gigantische kopkans van de verder onzichtbare Willem Looijen geweldig van de lijn gehaald door Nick Kamerling. De aanvoerder herstelde daarmee het foutje van doelman Rijntjes met verve.

Alles op alles
In de laatste tien minuten besloot Nivo Sparta-trainer Theo de Boon om vleugelaanvaller Jente Roorda te brengen voor centrale verdediger Marvin Westerduin. Daarmee zette de thuisploeg alles op alles om een resultaat uit het vuur te slepen, maar vielen er ook gaten in de eigen defensie. Papendrecht kreeg in de slotfase via Beemsterboer een aantal grote kansen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar hij faalde tweemaal in de afwerking.

De blessuretijd was al twee minuten bezig toen Nivo Sparta alsnog het deksel op de Papendrechtse neus deponeerde. Een lange bal belandde via invaller Bart Goesten op het hoofd van Looijen. De spits bereikte daarmee, bedoeld of onbedoeld, bij de tweede paal de loerende Schaap, die de gelijkmaker binnen prikte.

Sportpark De Watertoren ontplofte van opluchting en euforie. De opwinding bereikte na die goal een hoogtepunt, temeer omdat de Papendrecht-grensrechter voor buitenspel had gevlagd. Scheidsrechter Van de Rest honoreerde dat besluit niet en keurde het doelpunt ‘gewoon’ goed. Dat leidde vervolgens weer tot een opstootje, waarbij Mo Nikbakht zijn tweede gele kaart opliep. Voor het resultaat zou het niet meer uitmaken, de 1-1 stand bleef gehandhaafd.

220
Terwijl de bezoekers na het laatste fluitsignaal verslagen ter aarde zakten, vierde Nivo Sparta het punt als een overwinning. Ook trainer De Boon stak zijn opluchting na afloop niet onder stoelen of banken, al is hij kritisch op de manier waarop zijn ploeg zich in de eerste helft manifesteerde: “We waren vandaag zelf van plan om tot kansen te komen, maar dan moet je wel de rust hebben om de bal van achteruit in te spelen. Een aantal jongens speelde met 220 op hun voeten. Dennis (van Meurs, red.) is bijvoorbeeld normaal gesproken heel rustig, maar vandaag stond hij in de eerste helft alle ballen snel weg te schieten. Dat soort jongens moeten leren om zulke topwedstrijden te spelen. Het was veel te onrustig, maar we bleven wel positief. Je weet dat je in de tweede helft moet scoren om gelijk te spelen, vandaar dat we op een gegeven moment met vier spitsen gingen spelen. Het zit niet in onze aard om constant lange ballen te gaan spelen, maar dat werd de laatste twintig minuten wel gevraagd”, aldus De Boon, die nog niet durft te spreken van een beslissing in de titelstrijd: “Dit is wel heel belangrijk. We gaan de komende twee weken zien hoe waardevol dit punt is. We houden Papendrecht nu in ieder geval achter ons. En we hebben het nog steeds in eigen hand.”

[[{"fid":"63855","view_mode":"wysiwyg","fields":{"format":"wysiwyg"},"link_text":"Embedded rich media on Twitter","type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"wysiwyg"}},"attributes":{"class":"media-element file-wysiwyg","data-delta":"1"}}]]

Mokerslag
Papendrecht-trainer Johan Sturrus baalde, als vanzelfsprekend, van de gelijkmaker in extremis: “Dat is een mokerslag. Je zag het na afloop ook aan de jongens die op het veld bleven zitten. We hadden ook echt het idee dat we hier konden winnen. Drie wedstrijden voor het einde hadden we alles nog in eigen hand. Dan krijg je deze wedstrijd en dan moet je het laten zien. Dat hebben we ook gedaan, maar het duurde een minuut te lang.”

Desalniettemin is Sturrus trots op wat zijn ploeg in korte tijd op de mat heeft weten te leggen: “Het is fantastisch dat ze drie keer zo kunnen pieken. En dan is het jammer dat in de blessuretijd die goal valt, maar dat moeten we onszelf verwijten. Wij maken het niet eerder af. Dan krijg je het deksel op de neus.”