Afbeelding
ingezonden mededeling

Voorbeelden strafbare feiten op het voetbal

Nieuws 671 keer gelezen

In het voetbal komt het tot op heden nog steeds voor dat er ongelukken gebeuren, vandalisme gepleegd wordt, gevechten ontstaan etc. In 2017 was het zelfs zo erg, dat er naar verluid ongeveer 35.000 bezoeken aan de Spoedeisende Hulp plaatsvonden. Daarvan was een kwart van de bezoeken het gevolg van lichamelijk contact. Hierbij kunnen we denken aan schoppen, trappen of kopstoten.

Wanneer wordt gesproken over strafbare feiten in het voetbal?
Bij voetbalvandalisme kan men denken aan het verstoren van de openbare orde en/of het plegen van strafbare feiten voor, tijdens of na voetbalwedstrijden door personen. De meest voorkomende vormen hiervan zijn:

- Discriminerende uitspraken

- Vechtpartijen;

- Vernielingen van o.a. tribunes, winkels en bijvoorbeeld openbare vervoersmiddelen.

Wie plegen er voetbalvandalisme?
Het komt maar al te vaak voor dat vandalisme bij het voetbal voorkomt bij overmatig alcohol en drugsgebruik, frustraties over de prestaties van een voetbalteam of bijvoorbeeld over beslissingen die de scheidsrechter maakt. In de meeste gevallen spelen jongere mannen een grote rol bij grensoverschrijdend gedrag, waarbij zij zich voornamelijk aangetrokken voelen op het groepsgedrag van anderen. De sensatie, het gevoel van autonomie en het (fysieke) geweld levert bij de meesten een kick op. Groepen zijn vaak onderverdeeld in 'harde kernleden' en de welbekende 'meelopers'.

Rechtsbijstandverzekering scheidsrechters
Alle scheidsrechters die te maken hebben gehad met geweld rondom het voetbalveld mogen gratis van juridische hulp gebruik maken van ARAG (de rechtsbijstandsverzekering en juridische dienstverlener voor scheidsrechters). Je hebt het vast wel een keer op de bovenarm van de T-shirts van scheidsrechters gezien. Op deze manier wil de KNVB het fysieke en verbale geweld aanvechten.

Voorbeeldsituatie
Op 25 september 2018 had een persoon tijdens een potje voetbal opzettelijk zijn tegenstander mishandeld door een tackle te maken, waarna de tegenstander zijn kuit en scheenbeen brak. De verdachte had vervolgens een taakstraf van honderd dagen gekregen en een schadevergoeding van ongeveer €8.000 moeten betalen vanwege materiële en immateriële schade aan de tegenstander. Zo zie je maar weer dat het altijd oppassen geblazen is, ook al ben je een potje aan het voetballen.

Geweld op het voetbalveld komt dus nog steeds heel veel voor. Gelukkig zien we dat hier steeds strenger op gestraft wordt, en dit is maar goed ook. Hopelijk loopt het aantal incidenten terug door de zware straffen.

(ingezonden mededeling)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden