• Alexander de Jong
• Alexander de Jong Foto: Richard van Hoek

Alex de Jong: 'Dit Alblasserdam is écht een uniek team'

Algemeen 2.478 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Samen met hoofdtrainer Dennis Schoonewil vormt Alex de Jong een bijzondere combinatie op de bank bij 3C-lijstaanvoerder Alblasserdam.

"We vullen elkaar prima aan", glimlacht de 41-jarige assistent. "Eén ding hebben Dennis en ik sowieso gemeen: we willen allebei altijd winnen. Het mooie is dat als de één langs de lijn uit zijn dak gaat, de ander juist de kalmte bewaard. Zo houden we de boel in balans en blijft het ook voor de spelers acceptabel."

Geen diepe dalen meer
Over de selectie gesproken: in de zeven seizoenen waarop Alex de Jong deel uitmaakt van de technische staf van Alblasserdam, zag hij nooit eerder een groep met zoveel eensgezindheid als het huidige keurkorps. "De basisspelers en de reserves vormen één hecht team. Ik vind dat uniek en geniet er elke training en wedstrijd van. Ahmet Kuyucu is de voetballer die er met kop en schouders bovenuit steekt. Samen met Leroy Naaktgeboren vormt hij ons verlengstuk in het veld. Een ideale situatie, omdat je hierdoor sneller kunt schakelen en andere spelers automatisch meer zelfvertrouwen krijgen met dit soort ploeggenoten aan hun zij. Je ziet dan ook dat het elftal zich sterk ontwikkeld heeft. De groep is volwassen geworden en kan, als de situatie daar om vraagt, een wedstrijd bevriezen. We zitten nu constant tussen een '6' en een '9', terwijl die cijfers vorig seizoen nog fluctueerden tussen '2' en '10'. De diepe dalen zijn er overduidelijk uit"

Kanshebbers
Als gevolg daarvan geldt Alblasserdam dit seizoen samen met SVW en Hardinxeld als de voornaamste kanshebbers op de titel in de derde klasse C. "Het gaat tot dusverre lekker en we staan aan kop, maar we gaan hier pas over een kampioenschap praten als SVW en Hardinxveld ons niet meer kunnen inhalen", grijnst De Jong. "Binnenkort treffen we Hardinxveld. Dat is een uiterst belangrijk potje. Als we die winnen dan zijn we voorlopig van één concurrent verlost." Alblasserdam heeft in dit duel aan een punt genoeg om de tweede periode te pakken.

Hart voor de club
Alex de Jong, die als voetballer in de jeugd van Alblasserdam begon en daarna speelde voor onder andere Willem II, Baronie, ASWH, IJsselmeervogels, Heerjansdam en DOTO, kwam na het afsluiten van zijn sportieve loopbaan op sportpark Souburgh als assistent-trainer in functie. "Ik startte naast Bert Buizert", vertelt hij. "Daarna heb ik gewerkt met Fop Gouman en nu trek ik alweer een jaar of vier op met Dennis Schoonewil als hoofdcoach. Dennis ken ik al sinds mijn tiende. Een prima kerel met heel veel hart voor de club. Nee, ik heb absoluut geen plannen om mijn trainersdiploma's te behalen. Zoals het nu gaat, is voor mij precies goed. Ik kan mijn tactische en technische kennis van voetbal kwijt aan de jongens en krijg van Dennis alle vertrouwen én ruimte. Dat verloopt op een heel natuurlijke wijze. We weten precies wat we aan elkaar hebben. Ik voel me er enorm happy onder.

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard, Het Kontakt-IJssel en Lekstreek en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden