• Nizar Mekkaoui.
• Nizar Mekkaoui. Foto: Remko Kool / ProShots / Kozakken Boys

Nieuwe rol bij Kozakken Boys past Nizar Mekkaoui als een maatpak

Nieuws 1.298 keer gelezen

WERKENDAM • Kozakken Boys haalde in de zomer van 2019 Nizar Mekkaoui van hoofdklasser Baronie naar De Zwaaier. Van oorsprong een vleugelaanvaller, maar door trainer Rick Adjei klaargestoomd voor de positie van wingback.

Zaterdag ontvangt Kozakken Boys het Katwijkse Quick Boys, dat eindelijk weer terug is op het hoogste niveau. In de uitbeurt won Kozakken Boys in de duinen met 0-2. Mekkaoui zat in dat duel op de bank. Nu is hij basisspeler in een voor hem andere rol, wingback.

Nog maar eens de kwalificatie wingback uitleggen. Het is een vleugelspeler die, in het geval van Mekkaoui, de gehele linkerflank bestrijkt. Bij balverlies is hij linksback, bij balbezit probeert hij de achterlijn van de tegenstander te halen. Aan de rechterkant bezet Frenk Keukens die positie. Het zijn ongetwijfeld de spelers die voor de ploeg de meeste meters maken. Waarschijnlijk meer dan tien kilometer per wedstrijd.

Natuurlijk was er bij Mekkaoui in Werkendam sprake van enige gewenning. "Bij Kozakken Boys gaat alles in een hogere versnelling. Dat was uiteraard ook voor mij even wennen, vooral tijdens de trainingen. Hier lopen zo veel oud-profs rond en die brengen allemaal wat extra's. In de wedstrijden zal ik nog sneller moeten leren handelen."

Geduld
Een voordeel is dat Mekkaoui in de opleiding bij een aantal bvo's heeft getraind. Als laatste bij Sparta Rotterdam. Hij begon in zijn eigen dorp Oudenbosch bij Victoria'03, maakte de overstap naar RBC, waarna NAC Breda hem haalde.

Via Sparta kwam hij kort even in Marokko terecht. "Daar kon ik bij Moulouia Club d'Oujda een vijfjarig contract tekenen, maar ik durfde het niet aan en keerde terug naar Nederland."

Via Dinteloord, Sliedrecht en Magreb'90 landde Nizar Mekkaoui - volgende maand wordt hij 23 jaar - bij Baronie, waar hij het plezier in het voetbal terugvond. "Daar heb ik mijn contract bij Kozakken Boys verdiend. In Werkendam ontwikkel ik mij nu door."

Sterk blok
Zijn toekomst werd tijdens de eerste dagen van het jaar in Mierlo bepaald. "Tijdens het trainingskamp in Brabant heeft de trainer het systeem met wingbacks aan ons uitgelegd. De ploeg was het er ook mee eens, waardoor voor mij die positie aan de linkerkant vrijkwam. Er is wekenlang op getraind om vastigheden erin te krijgen en het resultaat is er."

Mekkaoui duidt op de laatste zes wedstrijden waarin Kozakken Boys vijfmaal won en vorige week uit bij IJsselmeervogels gelijkspeelde. De 'boys' zijn opgerukt van diep uit het rechterrijtje naar de vijfde plaats, op nog maar vier punten van koploper HHC.

"Ik verwacht veel van die laatste twaalf wedstrijden, want er zijn op dit moment geen ploegen die ons zomaar uit elkaar spelen. Wij staan achterin als een heel sterk blok. Met vijf verdedigers indien noodzakelijk en direct aanvallend in de omschakeling waar mogelijk. Een modern systeem dat ons veel mogelijkheden biedt. Voor mij blijkt wingback een prima positie. Ik kan op de volledige linkerflank al mijn energie kwijt. Belangrijk is dat ik als eerste mijn verdedigende taken goed uitvoer. Van daaruit kan ik aan de aanval gaan denken. Dat moet ik goed kunnen doseren. Ik voel mij hier prima bij."

Supporters
Nizar Mekkaoui is thuis bij Kozakken Boys. "Het is heerlijk voor deze club te spelen. In Bunschoten-Spakenburg waren er weer een paar honderd supporters die ons ondersteunden. Dat helpt ons echt in de wedstrijden. Ik verwacht dat wij bij de beste vijf blijven meedoen en wie weet wat dit uiteindelijk oplevert."

(bron: Kozakken Boys Thuispagina's in Het Kontakt Altena)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden