• Peter Drijver.
• Peter Drijver. Foto: Jan Noorlandt

Peter Drijver: 'Kozakken Boys moet de beste jeugdopleiding van de regio krijgen'

Algemeen 2.454 keer gelezen

WERKENDAM • Kozakken Boys voegt komend seizoen een nieuw elftal toe aan de jeugdopleiding. De Werkendammers hebben Jong Kozakken Boys ingeschreven voor de nieuwe landelijke Onder 23-competitie. Dit om talenten langer de tijd te geven zich bij het eerste elftal aan te kunnen sluiten. Peter Drijver wordt de drijvende kracht achter dit verhaal.

Om de nieuwe situatie vorm te geven, is al maanden intern overleg gaande en heeft Kozakken Boys de ervaren Peter Drijver bereid gevonden de club hierbij te helpen. Drijver komt uit het betaalde voetbal en was technisch directeur bij FC Dordrecht. Hij heeft voor Kozakken Boys een drie- tot vijfjarenplan geschreven en is als opvolger van Arie Schep aangesteld als Hoofd Jeugd Opleiding.

Vanaf de winterstop kijkt Peter Drijver al op De Zwaaier rond. "Voor mij is Kozakken Boys niet nieuw, want in de jaren dat Danny Buijs er trainer was, kwam ik er al regelmatig. Nu ben ik aanvankelijk gaan kijken of ik een warm gevoel bij deze club kreeg en of ik iets toe zou kunnen voegen."

Drijver heeft van JO7 tot JO19 geobserveerd en is bij de lagere elftalen gaan kijken. "Met Kees Spaan, die ik al heel lang ken, en met het bestuur ben ik in gesprek gekomen en heb ik draagvlak gevraagd om het nieuwe jeugdplan te gaan schrijven. Het is een ambitieus plan, maar ik vind dat je tot aan de hemel moet reiken om boven in de boom te eindigen. Het past bij Kozakken Boys, dat een fantastische uitstraling heeft."

Doorstromen
Drijver stelt wel vast dat Kozakken Boys vanuit de huidige opleiding moeilijk in staat is om spelers naar het eerste elftal te laten doorstromen en dat doet hem pijn. "Met het nieuwe plan en de komst van het O23-verhaal, verwacht ik dat het in de toekomst wel kan bij een club waar zo veel saamhorigheid is. Kozakken Boys moet de beste jeugdopleiding van deze regio krijgen. Ik heb bij Engelse clubs in de keuken mogen kijken en weet dat het kan. Het lukt niet in een jaar, er is veel geduld voor nodig."

Jong Kozakken Boys gaat onder de vlag van technisch directeur Kees Spaan opereren. Drijver wordt daarnaast binnen de jeugdafdeling samen met de TCJ verantwoordelijk voor de totale opleiding. "Ik heb bij JO11 al zes heel mooie talenten gezien. Die ga ik niet uit het oog verliezen."

Peter Drijver heeft de structuur al voor ogen. "Onder Jong Kozakken Boys wil ik twee teams van JO19. Op het moment dat die jongens de stap naar de senioren gaan maken, hebben zij nog drie jaar de kans bij Jong Kozakken Boys om zich op een uitstekend niveau verder te ontwikkelen. Talenten hoeven straks dus niet meer weg van De Zwaaier, zoals nu al jaren het geval is."

Blessure
Peter Drijver, geboren in 1949, heeft zijn voetbalachtergrond in het betaalde voetbal bij DFC. Hij kwam in het Nederlands militair elftal uit met onder meer Arie Haan en Jan Boskamp. Maakte deel uit van Jong Oranje en maakte de overstap naar de profs van Sparta.

"Ik kon toen naar Engeland. Coventry City wilde mij hebben, maar mijn vader hield dat tegen. Ik moest eerst de militaire dienst afmaken."

Drijver ging naar Willem II en zat in 1971 bij de selectie van Oranje. Maar op jonge leeftijd raakte hij geblesseerd aan zijn achillespezen. Dat betekende einde betaald voetballoopbaan. Drijver probeerde het nog even bij RCD en EBOH, maar dat was het dan wel. "Later ben ik, in 1979, scout bij FC Dordrecht geworden en heb nog een periode pro deo als Hoofd Jeugd Opleiding gefungeerd."

Kozakken Boys-bestuur staat achter plannen van Drijver
Kozakken Boys-voorzitter Henk de Goeij is echt blij dat de club met de komst van Jong Kozakken Boys eindelijk een betere doorstroming van spelers uit eigen jeugd kan gaan bieden. "Dat is tot nu een probleem en dat geldt zeker niet alleen bij Kozakken Boys, het geldt voor vrijwel alle topamateurclubs."

Aan het einde van het vorig seizoen was er in Werkendam sprake van een grote leegloop van echte Werkendamse jonge spelers die voor amateurclubs in de regio kozen. De Goeij: "De plannen van de KNVB voor deze competities voor O21 en O23 komen voor ons precies op tijd, omdat wij nu eindelijk de doorstroom naar het eerste elftal beter kunnen krijgen. Ik hoop dat wij ook de leegloop hiermee een halt toeroepen."

Naar verwachting gaat Jong Kozakken Boys straks in een interessante competitie tegen gerenommeerde clubs in actie komen. "Peter Drijver krijgt van ons mandaat om het Jong Kozakken Boys-concept vorm te gaan geven. Mogelijk is deze opzet bij Kozakken Boys ook een springplank voor talenten van buiten de club." Wellicht nog deze week presenteert Kozakken Boys de naam van de trainer van Jong Kozakken Boys.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Wordt VVAC zaterdag al kampioen, of brengt Peursum de spanning in 4E weer helemaal terug?
Drie belangrijke derby's in de Waard: Streefkerk-De Alblas, Arkel-Schelluinen en VVAC-Peursum voorbeschouwing Alblasserwaard 54 minuten geleden
Afbeelding
VVAC zoekt trainer voor tweede elftal vacature 1 uur geleden
• TD Arjen Borsje heet Ramon ten Hove (l) welkom bij Kozakken Boys.
Kozakken Boys speelt snel in op vertrek doelman Bryan Janssen en haalt Ramon ten Hove 9 uur geleden
Afbeelding
'Kozak' Niek Hoogveld wacht nog steeds op straf na rood tegen Noordwijk 10 uur geleden
Afbeelding
VV Brederodes zoekt trainer voor JO15-1 vacature 11 uur geleden
Logo
• Be Ready viert feest na het behalen van de titel in Raamsdonk.
Kampioen Be Ready overweegt overstap naar de zaterdag: 'Bezig om de leden te raadplegen' 19 uur geleden