• Het eerste voetbalveld van vv Alblasserdam, waar straks campers gaan parkeren.
• Het eerste voetbalveld van vv Alblasserdam, waar straks campers gaan parkeren. Foto: Bert Bons

'Ledenvergadering' vv Alblasserdam stemt in met kunstgras

Nieuws 676 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Een ruime meerderheid van de leden van vv Alblasserdam heeft onlangs tijdens een 'digitale ledenvergadering' ingestemd met de komst van een kunstgrasveld op het hoofdveld en een camperparkeerplaats op een van de andere vier velden.

De velden zijn gesitueerd op Sportpark Souburg aan de Vinkenpolderweg. Voorzitter Arjan Maat: "De ledenvergadering van onze club kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom hebben we alle voors en tegens naar de leden gemaild. Alle leden konden daarna hun voorkeur kenbaar maken. Tachtig procent kiest ervoor het hoofdveld te gebruiken voor kunstgras."

Voordelen
Maat vervolgt: "De voordelen zijn dat je met het eerste elftal altijd op dezelfde ondergrond kunt trainen en voetballen. Als je op natuurgras zou trainen en er de wedstrijden zou houden, is je veld na twee weken kaal."

Ruil
Er is nog een ander voordeel voor de Alblasserdamse club: "Ouders kunnen vanuit de kantine de training van hun kinderen volgen." De club krijgt het kunstgrasveld cadeau van de gemeente, in ruil voor een van de vier velden, waar een camperparkeerplaats moet komen. "We houden nog twee natuurgrasvelden over."

Natuurgras
Van de leden die géén voorstander zijn van het plan, is het gros geen actieve voetballer meer, aldus Maat. Hij ziet hun voorkeur voor natuurgras als iets wat hoort bij hang naar het oude vertrouwde. 

Toch erkent Maat: "Het is het allermooist om op een mooie natuurgrasmat te voetballen. Maar de afgelopen jaren zijn steeds meer clubs overgegaan op kunstgras en de kwaliteit is door de jaren heen verbeterd. Jongelui groeien ermee op en vinden het prettig. Het grote voordeel is dat de omstandigheden altijd gelijk zijn, ook als het slecht weer is. Uit onderzoek van het RIVM bleek dat de kankerverwekkende eigenschappen meevallen. We volgen de richtlijnen."

Start aanleg
De voorzitter verwacht dat het kunstgrasveld er in augustus of september zal liggen. "De aanleg zelf duurt een maand." 

Kosten
De besluitvorming is nog niet helemaal rond, blijkt uit de woorden van gemeentewoordvoerder Annet ter Huurne: "Het college wil meewerken, maar de gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Molenlanden en Alblasserdam moet nog een besluit nemen. Dat zullen ze doen zodra bekend is wat de kosten van het plan zijn. Waarschijnlijk is dat over een maand."

Geen bezwaren
De omgevingsvergunning is verleend op 12 maart. Voor omwonenden zijn er informatieavonden geweest. De termijn voor het indienen van bezwaren loopt af op donderdag 23 april. Ter Huurne: "We zijn bezig met de voorbereidingen voor het neerleggen van het kunstgrasveld. Voor zover ik weet zijn er tot nu toe geen bezwaren ingediend."

Extra bomen
De camperparkeerplaats zal plaats bieden aan ongeveer zeventig campers. De huidige, tijdelijke camperparkeerplaats – gelegen tussen Landvast en Oceanco - telt 48 plekken, met in het hoogseizoen nog enkele extra plaatsen. De ondernemer die de camperparkeerplaats gaat realiseren heeft toegezegd dat hij een haag zal plaatsen en extra bomen. Ter Huurne: "Hij doet dit op verzoek van omwonenden. De gemeente zal de toegangsweg verbreden."

Omwonenden
Eerder zijn diverse locaties onderzocht. "Daaruit kwam naar voren dat Souburgh de beste plek is. In het voorjaar van 2019 is de buurt hierover geïnformeerd. Toen de plannen concreter werden kregen zij opnieuw informatie. Er staan in de buurt van deze locatie, bij de Wensveenrotonde, niet veel huizen. En de gemiddelde camperbewoner zit rustig bij zijn campingtafeltje. Bij de oude locatie vinden omwonenden het jammer dat de camperaars verdwijnen. De campers blijven gemiddeld twee dagen staan. Mensen gaan op de fiets of met de Waterbus verder. Ze komen voor Kinderdijk, soms ook voor Dordrecht, Rotterdam of de Biesbosch."

Werelderfgoed
Een camperparkeerplaats is nodig om het werelderfgoed Kinderdijk te ontlasten. "De regio is blij met een camperparkeerplaats in Alblasserdam. Je houdt daardoor de campers weg van illegale plekken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden