• Leon Bot begint aan zijn twaalfde seizoen bij Kozakken Boys.
• Leon Bot begint aan zijn twaalfde seizoen bij Kozakken Boys. Foto: Jan Noorlandt

Kozak Leon Bot: ‘Werkendam is mijn tweede thuis’

Nieuws Voorbeschouwingen 2.487 keer gelezen

WERKENDAM • De lat ligt altijd hoog bij Kozakken boys. De Werkendamse trots wil bovenin meedraaien in de Jack’s League. Sterkhouder Leon Bot, die aan zijn twaalfde seizoen begint bij de Boys, kan zich wel in vinden deze doelstelling.

Leon Bot geniet nog elke dag bij Kozakken Boys. De sterkhouder bij de Werkendammers, die al jong in de hoofdmacht van Sliedrecht speelde en na een seizoen bij LRC de kans kreeg bij Kozakken Boys, staat voor zijn twaalfde seizoen in Werkendam. 

“Ja, dat is wel een unicum”, beaamt de 32-jarige ‘Botje’. “Dat is de laatste decennia nog niet vertoond. Je moet denk ik terug naar de periode van de Dick Damen, dat zoiets nog gebeurde. Het is natuurlijk ook best leuk en bijzonder. Ik kwam hier op mijn achttiende binnen en dan groei je zover dat het echt je club is geworden. Ik voel me hier in Werkendam ook helemaal op mijn plaats en heb nooit de behoefte gehad om ergens anders te gaan spelen. Je maakt hier zoveel mee en gaat zoveel mensen kennen. Ik ben een echte Kozak geworden. De mensen roepen ook wel eens dat ik een halve Werkendammer ben. Zeg nooit nooit, maar ik ga ook niet meer voor een andere club spelen. Ik wil hier gewoon afsluiten.”

Tweede thuis
“Werkendam is mijn tweede thuis geworden. Zo voelt het wel”, vervolgt Leon Bot. “Ik ben hier vier keer in de week en het is goed te combineren met mijn werk in Gorinchem en ik heb het super naar mijn zin. Ik grap wel eens tegen mijn vriendin Lisa: ‘Een ander dorp waar ik nog wel eens zou kunnen gaan wonen is Werkendam’”, lacht de sinds dit jaar van Sliedrecht naar Papendrecht verhuisde Bot.

Hij slaapt er nog net niet onder een dekbed met het logo van Kozakken Boys zullen we maar zeggen, maar zijn neefje van twee loopt al met een bal van Kozakken Boys en kijkt op YouTube naar filmpjes waarop zijn oom te zien is in het Werkendamse shirt. 

Buiten de lijnen oogt Leon Bot als de ideale schoonzoon, maar dat is binnen de lijnen wel anders. “Ploeggenoten en mensen die komen kijken verbazen zich daar wel eens over. Binnen de lijnen gaat er bij mij een knoppie om”, grinnikt Bot. “In de kleedkamer zeggen ze wel eens voor de gein: ‘Dan verander je in een magnetron’. Als het nodig is, gooi ik er wel de beuk in.” 

Box to box
Leon Bot maakte in Werkendam furore op het middenveld en als box-to-boxspeler. “We hebben hier van die meters en ik maakte wel twaalf kilometer in een wedstrijd. Veruit de meeste van allemaal. Het is wel mijn ding en mijn manier van spelen en het vraagt veel van jezelf. Van het harde werken moet ik het ook hebben. Na de wedstrijd ben je dan wel gebroken en ‘s avonds deden mijn benen zo zeer. Dan was het even herstellen”, vertelt Bot.

“Op de positie waar ik nu ga spelen is dat heel anders”, schakelt Bot even over naar zijn positie centraal achterin in het nieuwe seizoen. “Dan maak je veel minder kilometers, maar ik verheug me wel om me in een spits vast te bijten. Mijn persoonlijke ambitie is om achterin mijn minuten te maken. De concurrentie is wel moordend met Kaj Ramsteijn, Stephen Warmolts en Sven van Ingen. Ondanks dat ik 32 jaar ben, ben ik echter nog geen figuur om op de bank te gaan zitten.”

Verwachtingen
Tenslotte buigt Leon Bot zich over de verwachtingen. De lat ligt zoals altijd hoog in Werkendam. Van meedoen bij de eerste vijf en zo mogelijk mee doen om het kampioenschap was er al te horen. Trainer Rick Adjei temperde de verwachtingen en houdt het op mee doen bij eerste vijf en deelname afdwingen aan de Toto KNVB Beker.

Leon Bot kan zich in er wel in vinden. “Ik denk wel dat er in Werkendam weer wat veracht wordt van ons. Je bent eigenlijk verplicht om bij de top vijf en misschien wel iets hoger te eindigen, vinden ze. Ik denk dat het team dit seizoen wel weer beter is dan vorig jaar. Maar ja, dat zullen de meeste ploegen zeggen. In de Jack’s League heb je veel kanshebbers, zoals Katwijk, Quick Boys en AFC om er maar een paar te noemen. Het moet allemaal nog blijken. Het is belangrijk dat het geloof er in komt en alles mee zit, zoals vijf jaar geleden, toen we tot en met de kampioenswedstrijd tegen Katwijk meededen om de titel. We zien het wel. Het mooie van de Jack’s League is dat je elke week vol aan de bak moet. Ik kijk ook alweer uit naar de eerste wedstrijd tegen Quick Boys.”

door Nico van Es

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Arjan van Helden en Jari Colijn op het complex van Wilhelmina'26.
Van kantinefeest naar grote feesttent: 'Ik kan alvast verklappen dat we voor het jubileumjaar in 2026 grote plannen hebben' 12 uur geleden
Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 24 apr, 18:01
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 24 apr, 17:57
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 24 apr, 10:41
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 24 apr, 09:31
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33