• Niels de Kock, de nieuwe belofte bij WNC.
• Niels de Kock, de nieuwe belofte bij WNC. Foto: Jeroen de Bruin / DBRN Fotografie

Talent Niels de Kock meldt zich: weer een echte Waardenburger in de selectie van WNC

Algemeen 4.536 keer gelezen

WAARDENBURG • Het zestienjarige talent Niels de Kock is deze zomer begonnen met voetballen en zit meteen in de selectie van WNC.

WNC is redelijk uit de startblokken gekomen. In de eerste wedstrijd versloegen de Waardenburgers Zuidvogels uit Huizen met maar liefs 4-0. Afgelopen zaterdag speelde de Waardenburgers in Zaltbommel gelijk tegen Nivo Sparta.

WNC speelt nu voor het achtste seizoen in de eerste klasse en wil dit seizoen promoveren naar de hoofdklasse. Vorig jaar stonden de Waardenburgers bovenaan met 9 punten uit drie wedstrijden toen de competitie werd afgebroken. Voor dit seizoen heeft de eersteklasser de selectie redelijk bijeengehouden. Er zijn slechts enkele spelers vertrokken en middenvelder Ayoub Allaoui en verdediger Dzenan Keric zijn dit seizoen aangetrokken.

Maar de grootste verrassing is dat het zestienjarig talent Niels de Kock aan de selectie is toegevoegd. Naast keeper Kaasjager heeft WNC weer een echte Waardenburger in zijn selectie.

Gedoogd
Dat de jonge De Kock in de selectie zit is een verhaal op zich. Niels loopt vanaf zijn tiende jaar bij WNC rond, maar is deze zomer officieel begonnen met voetballen. De Havo-scholier is een fervent voetballiefhebber, maar vanwege zijn geloofsovertuiging mocht hij geen sport beoefenen van zijn ouders. Deze zomer hakte hij de knoop door en koos hij voor het voetbal. Zijn beslissing wordt gedoogd door zijn ouders en omgeving. “Mijn ouders zijn gereformeerd en hebben niets met sport en daardoor vonden ze het moeilijk om dit te accepteren. Maar inmiddels hebben ze het wel gedoogd.en mag ik voetballen”, aldus Niels de Kock.

Kicksen
Toen Niels twaalf jaar was, viel hij op bij trainer Cor Prein. “Hij was toen vaak een balletje aan het trappen met de selectie voordat de training begon. Eerst liep hij nog op zijn gewone schoentjes. Maar toen ik zei dat hij voetbalschoenen moest aantrekken, was hij de volgende training aanwezig met echte kicksen. Daarna heb ik hem geregeld mee laten doen voordat de training begon.”

Sindsdien was Niels niet meer weg te slaan op het sportpark in Waardenburg. Hij was vaak aanwezig bij een ‘rondootje’ voordat de trainging begon en trainde geregeld mee met het tweede elftal.

Prein wil Niels de Kocklangzaam brengen.” Hij is pas zestien en wanneer je hier in de regio kijkt, is hij één van de weinige zestienjarige spelers die in een eerste elftal staat of laat staan in de eerste klasse voetbalt. Hij mag nu nog proeven en alles opsnuiven. Daarna gaan we het uitbreiden. Dan gaan we kijken hoe hij zijn positie het beste kan invullen.”

Nummer 10
De trainer ziet in Niels een middenvelder. “In principe komt hij voor de drie posities op het middenveld in aanmerking. Daar kan hij prima uit de voeten. Op de nummer 10 positie kan hij vrijer voetballen dan op de andere plaatsen op het middenveld. Wanneer er mogelijkheden zijn, zal ik hem zeker de kans geven.”

De trainer is enthousiast over het zestienjarige talent.” Niels heeft een natuurlijke gave; dat zie je al wanneer hij een bal aanneemt en om zich heen kijkt. Daarnaast kan hij zijn positie goed inschatten. Eigenlijk uniek voor iemand die nog nooit een goede training heeft gevolgd.”

Betaald voetbal
Cor Prein vindt het eigenlijk jammer dat Niels zo laat is gaan voetballen. “Anders had hij zeker bij een betaaldvoetbalorganisatie gespeeld. Maar dat is nog steeds mogelijk.” Voorlopig blijft Niels nuchter en wilt hij zich alleen bezighouden met WNC.

“Ik loop hier al sinds mijn tiende rond en ik ging geregeld bij wedstrijden kijken. Wanneer je nu al in het eerste seizoen mee mag doen met het eerste elftal, is dat alleen maar mooi.” zegt Niels bedeesd.

In de eerste competitiewedstrijd tegen Zuidvogels speelde hij een kwartiertje mee. Bij de derby van afgelopen zaterdag tegen Nivo Sparta was het moment er niet voor om Niels de Kock in te laten vallen. Bij een 1-1 stand liet de trainer hem op de bank.

Pieter-Jan van Oort

Freelance-voetbalverslaggever regio West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden