De Alblas-Alblasserdam
De Alblas-Alblasserdam Foto: Richard van Hoek Fotografie

De Alblas voorkomt Alblasserdamse winst in absolute slotfase van Souburgh-derby

Wedstrijdverslagen 2.282 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Lang leek Alblasserdam er met een driepunter vandoor te gaan in de burenruzie met De Alblas. In de slotfase werd het toch nog 1-1. Het was invaller Jeroen Muilwijk die in de 86e minuut de eindstand op het scorebord bracht, nadat Alblasserdam halverwege de eerste helft uit een door Umut Takac benutte strafschop op 0-1 was gekomen.

Dat derby’s meestal weinig voer voor fijnproevers opleveren, werd zaterdagmiddag op een goed bezet sportpark Souburgh maar weer eens bevestigd. Wat beide ploegen op het hoofdveld van De Alblas lieten zien leek soms meer op Grieks-Romeins worstelen dan op een voetbalduel. 

Desondanks was het duel amusant, niet in de laatste plaats ook door scheidsrechter Van Belzen, die op een onnavolgbaar relaxte wijze leiding gaf aan zijn soms wat heethoofdige roedel. De 22 acteurs irriteerden elkaar weliswaar soms, er werden woeste overtredingen gemaakt en er was diep in de tweede helft een massale duw- en trekpartij; desondanks was er respect over en weer, waardoor de derby nooit de bocht uit gierde.

Na de 0-1 leek het er lang op dat De Alblas niets zou overhouden aan de Souburgh-derby. De thuisclub speelde vooral vóór rust alsof ze onder stroom stond en straalde in niets uit dat we hier met de koploper van 3C te maken hadden. Alblasserdam ging aanmerkelijk beter met de druk om en vertaalde dat in robuust spel, mentale plaagstootjes en duwtjes en tikjes uit de categorie ‘listig’. 

Grijns
Vooral de naar de vleugel uitgeweken aanvaller Ralph Hofwegen toonde zich daar een meester in, tot groot genoegen van hemzelf, zijn ploeggenoten en zijn supporters. De permanente grijns op zijn gezicht vormde de bevestiging: een derby op het scherp van de snede is leuk!

In schril contrast daarmee stonden de strakke bekkies bij de meeste De Alblas-spelers. Zij misten tegen Alblasserdam de mentale rust om kalm te blijven en vertaalden dat lange tijd in voetbal met veel foute passes en ballen die van hun voeten afsprongen. Pas diep in de tweede helft kwam het team van trainer Maarten van Gastelen enigszins los, met de late gelijkmaker van Jeroen Muilwijk als beloning.

Boeiend voetbalgevecht
“1-1 is een goede uitslag, ik ben er in ieder geval tevreden meer”, vond van Gastelen na de ‘hete derby’. “Oké, we hadden na rust recht op een strafschop nadat Jari Zijderveld onderuit werd gehaald, maar ik moet ook eerlijk toegeven dat Alblasserdam gedurende een flink deel van de wedstrijd de boel goed onder controle had.”

Dat had Dennis Schoonewil ook gezien: “We hebben de kansen gehad om hier met een driepunter vandaan te gaan”, oordeelde hij niet ten onrechte. “Vooral de scoringskans van Umut Takac kort na de 1-1 had er wel in gemogen. Maar goed, dat gebeurt uiteindelijk niet en moet je je tevreden stellen met een 1-1. Ik denk in ieder geval dat het publiek heeft genoten van een boeiend voetbalgevecht en dat is ook belangrijk.”

Jan Timmer

De Alblas-Alblasserdam
De Alblas - Alblasserdam
De Alblas - Alblasserdam
De Alblas - Alblasserdam
De Alblas - Alblasserdam
De Alblas - Alblasserdam
De Alblas - Alblasserdam
De Alblas - Alblasserdam
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 1 uur geleden
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 17 uur geleden
• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar 17 uur geleden
Logo
Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' 23 apr, 07:15
• Jesse Giebels (l) is volgend seizoen 'Kozak'.
Kozakken Boys trekt verdediger Jesse Giebels van FC Eindhoven aan 22 apr, 22:00
Logo
• Asperen moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.
Erik van Rooij wordt toch niet de nieuwe hoofdtrainer van Asperen: 'Hij kan hier ook niets aan doen, dit is overmacht' update 22 apr, 19:46