Logo regio-voetbal.nl
Geen draagvlak voor tweede jaar Apituley bij Brakel
Geen draagvlak voor tweede jaar Apituley bij Brakel (regio-voetbal.nl)

Geen draagvlak voor tweede jaar Apituley bij Brakel

  •   keer gelezen   Nieuws

BRAKEL РHuib Apituley vertrekt na dit seizoen bij Brakel. Bestuur ̩n spelers zagen een tweede jaar met de Woudrichemse trainer niet zitten.


Donderdagavond ging de kogel door de kerk tijdens een gesprek op het clubhonk langs de Waal. Voorzitter Benny van Veen liet de 59-jarige trainer weten dat zijn hoofdtrainerschap tot één seizoen beperkt zou blijven vanwege gebrek aan draagvlak binnen de vereniging. Apituley voelde naar eigen zeggen de onheilstijding niet aankomen, maar: “Ik heb de eer aan mezelf gehouden.”

De teleurstellende stand op de ranglijst lijkt de meest in het oog springende oorzaak voor de kortdurende samenwerking. Brakel staat momenteel tiende in 4C, terwijl de club voornemens was om een serieuze gooi te doen naar een prijs. De prestaties zijn de afgelopen weken buitengewoon wisselvallig. De ploeg wisselde een knappe zege tegen MVV’58 en een ruime 1-5 winst bij Well af met nederlagen tegen Raptim en – afgelopen zaterdag – SVS’65.

Volgens Apituley heeft Brakel na een magere seizoensstart de wind nochtans in de zeilen. “We hebben de stijgende lijn te pakken en we scoren veel.”

Brakel-voorzitter Benny van Veen heeft zijn twijfels. Met de onder andere de veelvuldig scorende Jasper Gouda Quint en het talent John van Balen in de gelederen zou de vierdeklasser meer in zijn mars moeten hebben, vindt hij. De 3-1 overwinning die Brakel halverwege vorige week in de EM Kantoorsystemen Cup boekte tegen derdeklasser GVV’63, is volgens Van Veen geen maatstaf. “Iedereen wint momenteel van Gameren.”

Passieve indruk
De spelers zijn volgens Van Veen content met de trainingen die Apituley geeft, dat wel, maar ze verwachten soms meer daadkracht vanuit de dug-out. “Huib laat vanaf de bank niet echt van zich horen of is tactisch soms te laat met ingrijpen. Hij maakt nogal eens een passieve indruk”, aldus Van Veen die zijn oren te luister legde bij onder meer de spelersraad.

Ook de beslissing van Apituley, overigens met goedkeuring van het bestuur, om niet langer de eerste twee elftallen samen te laten trainen, maar de trainingen exclusief toegankelijk te maken voor een eerste elftal van achttien man, zette kwaad bloed. “Jarenlang hebben de jongens uit het tweede op dinsdag en donderdag getraind met het eerste. Nu mogen ze alleen op donderdag, en dan met lagere elftallen, trainen. Wij hebben ermee ingestemd, omdat we ook inzagen dat het de prestaties van het eerste elftal ten goede zou komen. Maar we komen tot de conclusie dat dit niet optimaal heeft uitgepakt.”

Eerste keeper
Ook de problemen rond de keuze van de eerste keeper hebben Apituley de das om gedaan. De oefenmeester koos voor Gilbert van Hemert, terwijl hij Christiaan van der Zalm afgelopen zomer toezeggingen zou hebben gedaan. Toen Van Hemert afgelopen najaar geblesseerd raakte, weigerde Van der Zalm in eerste instantie om Van Hemerts plek onder de lat in te nemen. De gemoederen kwamen tot bedaren toen Van der Zalm na een verzoenend gesprek alsnog bereid werd gevonden om in het eerste te keepen, maar de strubbelingen hebben volgens Van Veen de positie van de trainer geen goed gedaan.

Ook uit andere geledingen van de club kwam de roep om een andere trainer. Apituley zou niet overlopen van betrokkenheid en is na de training of wedstrijd weer snel uit Brakel vertrokken. Met name de sfeer in de kantine kan wel een boost gebruiken, zegt Van Veen. “Een trainer moet daar ook zijn steentje aan bijdragen.”

Niet op één lijn
Apituley wil niet veel kwijt over zijn aanstaande vertrek bij Brakel. Wat hij wél vertelt, klinkt enigszins cryptisch. “We zitten niet op één lijn”, aldus de Woudrichemmer. “Het veldspel en positiespel hebben tijd nodig. Ik ben geen voorstander van lange ballen en zomaar naar voren uitverdedigen. Er zijn bepaalde dingen bij Brakel die ik anders wil. Er zijn zaken die mij kwalijk worden genomen, maar alle maatregelen die ik heb genomen zijn in het belang van het elftal geweest.”

Vacature
Brakel plaatst eerdaags een vacature voor een nieuwe hoofdtrainer op de site van Regio-voetbal. Hans van Gameren (Well) en Frans Grondman (onlangs GVV’63) worden genoemd als mogelijke opvolgers. 

André van der Vlerk

Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup