Logo regio-voetbal.nl
Grondman-GVV’63, huwelijk vol misère
Grondman-GVV’63, huwelijk vol misère (regio-voetbal.nl)

Grondman-GVV’63, huwelijk vol misère

  •   keer gelezen   Nieuws

GAMEREN – De positie bij GVV’63 van de vorige week ontslagen trainer Frans Grondman was onhoudbaar. De zes ingrediënten van een ongelukkig huwelijk die te lang voortsukkelde. Een analyse van verslaggever André van der Vlerk.


Valse start
Grondman trouwde in de zomer van 2014 een bruid zonder uitzet. De broers Timon en Max Hazewinkel, die in het seizoen 2013-2014 bij zo’n beetje negen van de tien GVV’63-doelpunten betrokken waren, hadden vanwege hun studie in Amsterdam net overschrijving aangevraagd naar een Amsterdamse amateurclub. Het was enkel en alleen aan de voetbalkwaliteiten van dit tweetal te danken dat GVV’63 het vege lijf in de tweede klasse had gered. Al in de voorbereiding op het nieuwe seizoen kwam Grondman tot de pijnlijke conclusie dat zonder de broers degradatie naar de derde klasse onvermijdelijk was. Ook al was Grondman eind augustus strijdvaardig (“GVV’63 wil weer eens de polonaise lopen”), opnieuw keerden twee sterkhouders de club de rug toe: Karim Kaaouass (DSC) en Stefan Blom (Nivo Sparta).

Geen punten is eigenlijk: geen geld
Financiële problemen betekenen de bom onder elk huwelijk. Grondman bracht bijna geen geld (lees: punten) in het laatje, wat van meet af aan een immense druk op de relatie legde. Zeker binnen een vereniging die in de tweede klasse enkele jaren op te grote voet heeft geleefd en zich nog altijd veel te groot voelt voor de vierde klasse.

Kwaadspreken
Grondman nam in de pers geen blad voor de mond en was eigenlijk de man die publiekelijk zijn vrouw afviel. De slechte prestaties van zijn team verdoezelde hij niet met verzachtend taalgebruik waarmee hij zijn pupillen juist in bescherming had kunnen nemen. Integendeel, de trainer klaagde bijna wekelijks steen en been over het gebrek aan kwaliteit. Af en toe laakte hij ook de instelling van zijn team, maar halverwege vorig seizoen leken individuele gesprekken de lucht enigszins te klaren. Het bestuur van de derdeklasser wees de trainer herhaaldelijk op zijn uitspraken die volgens voorzitter John Biesheuvel niet hebben bijgedragen aan een “positief werkklimaat”.  

Geen klik
Om nou te beweren dat het niet boterde tussen de hoofdtrainer en zijn spelers gaat te ver, maar duidelijk is dat Grondman in anderhalf seizoen geen onvermoede krachten wist los te krijgen. Trainer en spelers raakten daardoor verstrikt in een neerwaartse spiraal: slechts één op de twaalf wedstrijden winnen is nooit goed voor het moraal. Ook bij de aanhang was Grondman omstreden. Ook al houdt het bestuur vol dat dit niet meespeelde in de overwegingen om hem de laan uit te sturen, het ligt in Gameren wel degelijk gevoelig dat de trainer vaak meteen na de wedstrijd vertrok en amper zijn gezicht in de kantine liet zien. Supporters vinden dat je dit, zeker bij een dorpsclub als GVV’63, niet kunt maken.

Verschillend verwachtingspatroon
Waar Grondman er de afgelopen weken geen geheim van maakte dat ook handhaving in de derde klasse een hels karwei ging worden, blijft het bestuur van mening dat de selectie kwaliteit genoeg herbergt om zich veilig te spelen. Met elk verlies erbij – en met steeds minder kansen op revanche – kreeg Grondman meer en meer het gelijk aan zijn zijde. Om het tij in de vijftien resterende wedstrijden te keren, móest het bestuur wel ingrijpen.

Hoog opgeleide trainer
Papieren – Grondman beschikt over het diploma TC1 – zijn geen garantie voor succes, dat is gebleken. Sterker: het heeft er in het geval van Grondman alle schijn van dat het zich misschien wel tegen de club heeft gekeerd. Grondman heeft met clubs als LRC, IJFC en Nivo Sparta een cv waar je u tegen zegt, maar dat zijn clubs waar de randvoorwaarden om te presteren beter geregeld zijn. Bij een kleinere club als GVV’63 komt er meer kijken dan alleen voetbaltactische en -technische bagage. Een trainer moet spelers kunnen motiveren en moet om kunnen gaan met beperkingen zoals krapte binnen de selectie en spelers die – bijvoorbeeld – een wedstrijd laten schieten om een weekendje met vrienden op stap te gaan. Grondman bij wijze van spreken als de universitair docent voor een groep MBO-scholieren – dat wrong in Gameren.

GVV’63 staat laatste in 3D met vier punten uit elf wedstrijden. De ploeg speelt onder leiding van interim-trainer Gilberto Smit zaterdag 5 december een uitwedstrijd tegen Sleeuwijk.

Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup