Logo regio-voetbal.nl

Aalburg: Achilles Veen moet lenen bij BNG

  •   keer gelezen   Nieuws

VEEN - Als het aan het Aalburgse college ligt, leent Achilles Veen het benodigde geld voor de nieuwe accommodatie aan de Groeneweg rechtstreeks van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).


Dat staat in het vernieuwde voorstel, dat dinsdagavond eerst opiniërend en vervolgens besluitvormend behandeld wordt in de gemeenteraad.

Voorwaarde voor een lening bij de BNG is dat de gemeente Aalburg garant staat voor het in dit geval beoogde bedrag van 600.000 euro.

Notaris
In geval dat de gemeente financieel wordt aangesproken, staan de zeven garantstellers - die Achilles Veen eerder al bij het proces had betrokken - echter garant. Dit wordt door een notaris vastgelegd.

Daarmee komen ook de eisen van de garantstellers, die eerder deze maand door de gemeenteraad als buitensporig werden bestempeld, te vervallen. "Alleen het recht van overpad blijft", zegt wethouder Loes Lijmbach. "Mochten de garantstellers de accommodatie om wat voor reden dan ook in handen krijgen."

Bovendien is in de randvoorwaarden onder andere vastgelegd dat Achilles Veen zich als tegenprestatie maatschappelijk zal inzetten.

Leefbaarheid
Lijmbach is blij dat de financiële richtlijnen van de gemeente Aalburg ruimte bieden voor dit 'bijzondere voorstel'.

"Zeker gezien de andere kant van het verhaal. De gemeente kan garant staan als het een publieke zaak betreft. Dat is in dit geval zeker aan de orde. Het gaat hier om de leefbaarheid van het dorp."

Volgens Lijmbach kan ook de accountant van Aalburg zich vinden in de plannen. "Hij vindt dit een goede regeling."

Afgeschoten
Eerder deze maand werd het eerste voorstel van Lijmbach nog afgeschoten door de gemeenteraad. Toen zou de gemeente de lening via de BNG verstrekken aan Achilles Veen en zou het zevental direct garant staan.

"Ik heb toen ook al aangegeven dat dit een bouwstenen-voorstel is", aldus Lijmbach. "Ik ben blij met de kritisch vragen, die uit de raad gekomen zijn. Die hebben geleid tot dit voorstel."

In eerste instantie was het nog onduidelijk of Achilles Veen rechtstreeks zou kunnen lenen bij de BNG. "Hou het maar op een communicatiestoornis", aldus de wethouder.

Het voltallige college staat achter het voorstel, verzekerde Lijmbach maandag. Burgemeester Fons Naterop noemt het plan 'een voorbeeld voor andere verenigingen'.

Rente
Deze zomer klopte Achilles Veen bij het gemeentebestuur aan voor een lening van 600.000 euro voor de nieuwe accommodatie aan de Groeneweg in Veen. Bij reguliere kredietverstrekkers zou de rente te hoog zijn voor de club om de jaarlijkse lasten op te kunnen hoesten.

Via de BNG mogen de Heuye-bewoners hopen op een rente van 3 á 4 procent. 

Tom Oostra

Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup