De leermomenten van Nivo Sparta

Nieuws 205 keer gelezen

ZALTBOMMEL – Nivo Sparta heeft een leermoment: een royale voorsprong over de eindstreep trekken. “Voetbal is grillig.”

Oefenmeester Coen Burg van de Zaltbommelse hoofdklasser wil dat zijn spelersgroep de komende weken lering trekt uit de voorgaande twee duels. Daarin gaf Nivo Sparta een voordelige 2-0 marge weg tegen achtereenvolgens degradatiekandidaat Nieuw-Lekkerland (2-2) en middenmoter Kloetinge (2-3 verlies).

De opdracht van de trainer heeft gevolgen voor de speelwijze en de opstelling. Burg maakt dinsdagavond voor het bekerduel tegen Rijswijkse Boys bekend wie hij slachtoffert en welke spelers een kans krijgen om zich in het eerste te bewijzen.

Stijgende lijn
Alle malaise op de ranglijst ten spijt ziet Burg een stijgende lijn in het spel van zijn ploeg. “Dan laat ik de wedstrijd tegen ASWH buiten beschouwing (Nivo Sparta werd thuis met 0-7 van de mat geveegd, red.). Het voetballende vermogen komt er ten opzichte van de eerste wedstrijd steeds beter uit, maar de resultaten blijven daarbij achter. Maar we moeten ons vasthouden aan het besef dat het voetballend steeds beter gaat.”

Mes niet op de keel
Het bestuur van Nivo Sparta zet Burg allesbehalve het mes op de keel. Voorzitter Jo van Liempt blijft realistisch. Nivo Sparta leverde twee seizoenen geleden al een prestatie van formaat door via de nacompetitie te promoveren naar de hoofdklasse. Vorig jaar verbeterde de ploeg zo mogelijk dat kunstje door zich op het allerlaatst veilig te spelen.

“Burg heeft niet de spelersgroep om zich zomaar even veilig te fietsen”, licht Van Liempt toe. “De ambitie is om een stabiele eersteklasser te zijn en af en toe een uitstapje te maken naar de hoofdklasse. Maar de stand op de ranglijst is niet iets om van in de war te raken. Het is te vroeg om conclusies te trekken.”

Parallel
Hoofdtrainer en voorzitter trekken onafhankelijk van elkaar een parallel met de uitslagen van de voorbije speelronde in de eredivisie. VVV zat op rozen tegen Feyenoord, maar zag een 2-0 voorsprong smelten als sneeuw voor de zon. Willem II versus PSV: zelfde verhaal.

Van Liempt: “Voetbal is grillig, hoe zouden de Duitsers zich hebben gevoeld toen ze het na een 4-0 voorsprong nog uit handen gaven? Nieuw-Lekkerland had vorig seizoen bij de winterstop nog maar drie of vier punten – en dan zitten we nu nog lang niet in december. En toch wist die ploeg zich uiteindelijk veilig te spelen.”

Bluffen
Sterspeler Frenk Schaap ziet een belangrijk verschil met vorig seizoen: waar Nivo Sparta de sterkhouders in de hoofdklasse af en toe punten wist af te snoepen, geeft de Bommelse hoofdmacht zulke ploegen dit jaar niet of nauwelijks partij. De spits ziet het goedkomen met zijn ploeg zolang de lijn van de voorbije twee duels wordt doorgezet.

“We moeten ploegen meteen bij de strot grijpen en op eigen helft vastzetten. Gewoon bluffen. Dat pakte tegen Nieuw-Lekkerland en Kloetinge goed uit. Nu moeten we alleen nog leren om de wedstrijd met een voorsprong uit te spelen en niet zo makkelijk goals weg te geven.”

Kritisch
Zijn prestaties op het veld kunnen beter, oordeelt hijzelf. “Ik ben niet tevreden over m’n spel. Vorig seizoen al niet, ook al scoorde ik toen veertien goals. Die kritische houding komt omdat ik na mijn tijd bij PSV (Schaap speelde daar in de jeugd, red.) bij de amateurs áchter de spits ben gezet. Dan wil je én goed voetballen én veel doelpunten maken.”

De sfeer is goed op het Europarkcomplex in Zaltbommel. Afgelopen weekend ging de ploeg stappen in Zuid-Limburg. Trainer Burg: “Er wordt gelachen alsof we bij wijze van spreken vijfde staan.”

André van der Vlerk 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
• Be Ready viert feest na het behalen van de titel in Raamsdonk.
Kampioen Be Ready overweegt overstap naar de zaterdag: 'Bezig om de leden te raadplegen' 1 uur geleden
• Bryan Janssen.
Bryan Janssen verlaat Kozakken Boys en keert terug naar Westlandia 1 uur geleden
Afbeelding
Rayson Koeiman (ZBC'97) verstevigt met hattrick derde plaats in topscorersklassement 6 uur geleden
Afbeelding
VIDEO: Voorbeschouwing SoccerReporter op VVAC-Peursum 8 uur geleden
Logo
• Fabian van Horssen na zijn goal tegen Heerjansdam (1-1).
Fabian van Horssen (LRC) legt uit waarom hij stopt: 'Ik kies voor m'n gezin en voor mezelf' 20 uur geleden
Logo
• Luuk de Graag: 'Ik ben niet bang dat we meegesleurd gaan worden'.
Luuk de Graag moet met De Alblas nog vol aan de bak: 'Maar niet bang dat we meegesleurd worden' 17 apr, 12:00