Logo regio-voetbal.nl

Jan Bleijenberg: 'Alleen bij winst is het feest compleet'

  •   keer gelezen   Nieuws

WIJK EN AALBURG - NOAD’32 en Wilhelmina’26 staan voor het eerst sinds 25 jaar weer tegen over elkaar in de derde klasse. Jan Bleijenberg, oud-speler van NOAD’32, blikt terug op de enige echte dorpenderby die het Land van Heusden en Altena rijk is.

De plakboeken worden van boven gehaald als Jan Bleijenberg vertelt over de wedstrijden tussen NOAD’32 en Wilhelmina’26. Talloze zwart-wit foto’s en krantenknipsels passeren de revue. “Kijk, hier werden we kampioen met trainer Ron Laros. Ik was toen 41 en scoorde in de laatste drie wedstrijden twee keer”, vertelt de NOAD-speler, die vorig jaar op 52-jarige leeftijd nog speelminuten maakte in het eerste elftal. “Daar stond ik zelf ook van te kijken”, geeft de middenvelder lachend toe.
Zoveel tastbare herinneringen als Bleijenberg heeft van zijn voetbalcarrière, zo weinig is er blijven hangen van die keren dat hij aantrad voor de derby tegen Wilhelmina’26, een wedstrijd die 25 jaar geleden voor het laatst gespeeld werd. Op 28 maart 1987 wonnen de Aalburgers met 2-3 op het Korenzand en stormden zo regelrecht op de titel af. NOAD haakte af voor het kampioenschap. “Ik wist niet eens dat ik toen geschorst was, misschien dat ik er daarom niet zoveel meer vanaf weet. Maar inderdaad, zo’n thuisnederlaag doet pijn.” In de uitwedstrijd van dat seizoen (uitslag 1-1, red.) was Bleijenberg nog de gevierde man door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. ‘Waarschijnlijk’ passeerde hij Wilhelmina-goalie Aart Kant met een kopbal. “Zo maakte ik ze vaak, met de kop. Het is gewoon een kwestie van goed timen. En zo’n klein manneke als ik lieten ze vaak vrij staan, alle aandacht ging uit naar spits Gerard Sonneveld.”

Fanatiek
Bleijenberg pakt er een foto bij, waarop hij en Sonneveld driftig discussiëren met de scheidsrechter. Daarmee had hij het vaak aan de stok en ook tegenstanders, zoals Wilhelmina-spelers Ad van Dongen en Frans van Wijk, hadden een zware kluif aan hem. “Ik was wreed fanatiek en ging er altijd hard in. Ik had de naam, ook als het over een overtreding ging waarbij ik niet eens betrokken was. ‘Dat zal de Pruis wel weer geweest zijn’, zeiden ze dan.” Maar misschien is de verleden tijd hier wel verkeerd gekozen. “Mijn vader kan slecht tegen zijn verlies en dan wordt hij onsportief”, vertelt zoon Sven Bleijenberg (18) lachend.  Dat fanatisme werd wel gedeeld binnen de club, weet Jans vrouw Anjo, zeker tijdens de wedstrijden tegen Wilhelmina. Anne de Waal, de vrouw van wijlen NOAD-keeper Rinus de Waal, nam als het moest langs de lijn nog wraak als er maar een verkeerde opmerking werd gemaakt door een supporter van Wilhelmina. “Dan lichtte ze diegene gewoon pootje.”

Het was die goede oude tijd, vindt haar man. “Het voetbal leefde toen veel meer dan tegenwoordig. We trainden altijd twee keer in de week en we waren nooit geblesseerd. Als we op vrijdag een verjaardag hadden dronken we een paar pilsjes en gingen we op tijd naar huis. In De Schuur in Eethen stonden jongens van NOAD en Wilhelmina gescheiden. Nu gaan de spelers gewoon samen op stap. Dat kon in die tijd echt niet.” Sven lacht weer. Vorig seizoen was hij nog regelmatig selectiespeler bij NOAD. Misschien staat hij zaterdag wel weer op de lijst en maakt hij vanwege de afwezigheid van goalgetter John van Bergeijk wel speelminuten. Zonder Van Bergeijk zal het echter moeilijk worden om van het jonge elftal van Wilhelmina te winnen, denkt Jan. “Kijk bijvoorbeeld maar naar de afgelopen wedstrijd tegen NEO’25. Door John kwamen we 0-2 voor en als hij eraf is door een blessure verliezen we alsnog met 5-2.” Toch hoopt hij op een 2-1 overwinning voor NOAD. “Al zijn derby’s moeilijk te voorspellen. Het zijn altijd speciale wedstrijden. Of de een nou bovenaan staat en de ander onderaan maakt niets uit.”
En wat als Sven de winnende treffer scoort? “Dan zoek ik m’n pa wel op langs de zijlijn”, zegt de jongeling enthousiast. “Dan kom ik niet nuchter thuis, dat weet ik wel.” Pa knikt. Zijn oudste zoon Roy, met wie hij tegenwoordig vecht om het shirt met nummer 7 in het vierde van NOAD, is bezig om van deze eerste dorpenderby van het seizoen sowieso een gezellige middag te maken. “Maar we moeten wel winnen, anders is het feest niet compleet”, aldus Bleijenberg senior.


Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup