Keepers voelen weinig voor bescherming

Nieuws 165 keer gelezen

REGIO – Ondanks recente voorbeelden van het hoe mis kan gaan voor doelverdedigers, piekeren keepers in de regio er niet over om een helm te dragen. “Ik vind de heisa rondom dit probleem nogal overtrokken", zegt routinier Tobi Bambacht (ASH).

Przemyslaw Tyton van PSV werd na een botsing met een eigen speler in de wedstrijd tegen Ajax met een ernstige hoofdblessure van het veld gedragen en AS Roma-keeper Maarten Stekelenburg heeft afgezegd voor Oranje wegens de naweeën van een hersenschudding, opgelopen in het treffen met Inter Milan. In augustus raakte Robin Zonneveld Piek lelijk aan zijn hoofd geblesseerd, na een onschuldig duel met een Meerkerk-speler. De 15-jarige doelman van GJS A1 had aan beide kanten een gebroken kaak en een hersenschudding. Hij is inmiddels weer redelijk hersteld.
Wat dat betreft bevindt Patrick Werther zich in goed gezelschap, hoewel ‘goed’ hier misschien niet helemaal de juiste term is. De Sleeuwijk-doelman onderging eind september hetzelfde lot, na een botsing met medespeler Edwin van den Heuvel. “Ik werd als het ware gelanceerd en maakte een soort salto, waarna ik op m’n hoofd, nek en rug terecht kwam”, vertelt hij. Na de klap had Werther een minuut of tien moeite met ademhalen toen de pijn in z’n rug begon door te zetten. Er werden geen risico’s genomen: de scheidsrechter staakte de wedstrijd tegen NOAD’32 en Werther werd met een nekkraag om in een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar bleek dat zijn wervelkolom in orde was en dat zijn rug en nek de komende dagen nog wat stijf en pijnlijk zouden kunnen zijn vanwege de botsing, waarvoor hij pijnstillers mee kreeg. De Sleeuwijker beseft dat het ook anders had kunnen gaan. “Als je daar op het veld ligt ga je wel dingen denken: verlamd, rolstoel... Het kan in één keer afgelopen zijn.” En daar moet Werther niet aan denken. “Ik heb een drukke baan en bovendien is er bij ons een tweede op komst.”
Toch denkt hij niet dat zijn blessure voorkomen had kunnen worden door het dragen van bescherming. “Dit is gewoon domme pech. Het is de eerste keer dat me dit gebeurt en ik speel nu vijftien jaar in het eerste elftal. Er wordt nu een hele hype van gemaakt, maar er worden over het algemeen meer veldspelers afgevoerd dan keepers.”

Toeval
Dat vindt ook routinier Tobi Bambacht van ASH. “Ik vind de heisa rond dit probleem ook nogal overtrokken”, vertelt hij. “Ik sta nu ruim twintig jaar onder de lat en heb ooit één keer een keeper met een hersenschudding zien uitvallen toen hij tegen het been van een tegenstander kwam. Dat er nu meerdere incidenten kort na elkaar zijn, is vervelend, maar ik denk dat het toeval is.”
Oud-keeper van vv Schelluinen Harry Elgersma is ooit wel eens geblesseerd geraakt in een duel. “Met een gestrekt been liep een spits van Streefkerk op mij in. Mijn borstbeen zwaar gekneusd en misschien zelfs gebroken. Na een week plat op bed, was ik weer op de been. Mijn hoofd bleef gelukkig bespaard.” Maar Elgersma ziet niets in het in dragen van een helm. “Als een speler bewust, zonder naar de bal te kijken, op een doelman inloopt en hem vol in zijn gezicht treft dan helpt een kapje ook niet.”
Roland Stout, keeper van tweedeklasser Ameide noemt het verplichten van een helm ‘niet goed voor de voetbalsport’, net als Mitchell Kerkwijk van Wilhelmina’26 en Kevin den Adel van Heukelum. “Dan kun je iedere voetballer wel een helm opzetten, veldspelers lopen immers ook gevaar. Daarnaast is het niet echt een fraai gezicht”, aldus de minst gepasseerde keeper in Zuid 1 vorig jaar.

IJshockey
En zo denken meer doelverdedigers erover. Gilbert van Hemert van Brakel noemt hoofdbescherming ‘betuttelend. “In mijn beleving hebben veldspelers even zoveel kans op een hoofdblessure. Hoe vaak komt het niet voor dat ze met de koppen tegen elkaar aan komen? Bij ijshockey snap ik het. Zo’n puk kop je niet terug.”
Joris van der Cammen van Roda Boys: “Ik heb er wel over nagedacht, maar ik ga er niet mee spelen. Zoals Tyton, die wordt in zijn gezicht geraakt. Daar helpt zo’n helm al niet tegen. En ik moet het afkloppen hoor, maar ik heb nog nooit sterretjes gezien.” 
Ook Johnny van Est van Papendrecht piekert er niet over om een keepershelm aan te schaffen. “Lijkt me niet nodig.  Ik ben niet bang dat me iets overkomt. Bovendien probeer ik risico’s zoveel mogelijk uit te bannen. Het ergste wat me tot nu toe is overkomen, waren gescheurde enkelbanden. Dat gebeurde toen ik verkeerd neerkwam bij een poging een voorzet te onderscheppen.”

De Zwerver-doelman Gert Haksteeg werd bij het uitkomen eens geraakt door de noppen van een tegenstander, wat hem zeven hechtingen kostte. “Maar zo’n ervaring heeft me zeker niet voorzichtiger gemaakt. Als ik een situatie zie die ik onschadelijk moet maken, denk ik niet na en handel ik.”

Voor Patrick Werther is het nog even afwachten welk effect de botsing met Van den Heuvel tussen de oren gehad heeft, maar bij het zien van een oefenwedstrijd van zijn club begon het al wel weer te kriebelen. “De eerste training zal nog wel even wennen zijn. Je voetbalt immers voor je lol, als uitlaatklep.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app