Brakel wint moeizaam met 1-2 in Leerdam
Brakel wint moeizaam met 1-2 in Leerdam regio-voetbal.nl

Algemeen 146 keer gelezen

LEERDAM – Brakel blijft de kampioensrace in de vierde klasse goed volhouden, maar de krappe 1-2 winst was zaterdag in Leerdam erg moeizaam.

Na de Brakelse openingsgoal van de jonge Jasper de Haan halfweg de eerste helft werd het spel slordig en zelfs na de 0-2 van topscorer Jasper Gouda Quint ruim een kwartier na rust kwam er geen rust in het Brakelse spel. Door een doelpunt van Leerdam Sport van Kees Kerkhof beleefde Brakel nog een moeilijke slotfase en de paal stond een late Leerdamse gelijkmaker zelfs nog in de weg.

Bijna tweehonderd toeschouwers genoten in Leerdam van een zonovergoten, bijna zomerse middag. Scheidsrechter Geoffrey Twiss uit Breda laste dan ook twee drinkpauzes in.

Jaren ouder
Op zo’n middag word je jaren ouder”, was de opgeluchte reactie na afloop van Brakels trainer Hans de Jong: “Het ging vandaag erg moeizaam. Voor rust was er eerst nog wel veel balbezit en goede controle. Na onze eerste goal werden we echter slordig en over de tweede helft ben ik ronduit ontevreden. Met 0-2 zou de wedstrijd bekeken moeten zijn maar er zat ook na dat tweede doelpunt helemaal geen rust in ons spel. Kennelijk is de spanning voor velen te groot. Ons voetbal was toen soms dramatisch. Op het eind moet je nog blij zijn met de zege. Zo heerlijk onbevangen als we in de eerste competitiehelft voetbalden, zo stroef ging het vandaag. En dan komen er nog drie lastige duels tegen ASH, Kerkwijk en Noordeloos. Het enige positieve aan vandaag is dat we wel de drie punten hebben.“

Tevreden
Ondanks de nederlaag was de tijdens de wedstrijd steeds luid coachende Leerdam Sport-trainer Yoni Sahertian meer tevreden dan zijn collega: “Ik miste door schorsingen in de as van de ploeg drie spelers, maar we hebben ons vanmiddag goed geweerd. Het was een heerlijke pot voetbal. Een punt had er voor ons zeker ingezeten want voetballend waren we beslist niet minder en na rust zelfs beter. Na een achterstand zijn we vandaag goed teruggekomen in de wedstrijd; alleen was het zonde dat het vrijwel vanuit het niets ineens 0-2 werd. Leerdam Sport was toen in de tweede helft sterker. Gelukkig bleven we scherp en Brakel had het zeker na ons doelpunt lastig. Jammer dat we niet konden doordrukken want ik bleef op een gelijkspel hopen.”

Balbezit
Voor rust had Brakel meer balbezit. Toch was routinier Juarth Leihitu al in de beginfase de defensie van de gasten bijna te snel af. Na een pass van Jasper Gouda Quint tastte Leerdams keeper Djahmi Metekohij bij een schot van Andor van Andel vanaf links half mis maar het liep voor de thuisclub goed af. Bij een twintig meter schot van Tim van Kollenburg bracht de Leerdamse goalie goed redding. Al na ruim twintig minuten moest Efrath Malawau bij Leerdam Sport geblesseerd worden vervangen. Twee minuten later kwam de thuisclub ook nog eens op een 0-1 achterstand. Jasper de Haan schoot van bijna dertig meter afstand mooi en hard raak: 0-1.

Titelkandidaat Brakel werd evenwel slordig en dat leverde de thuisclub mogelijkheden op. Een voorzet van Dick Schaaij was voor Aboubacar Sidy Souare net te hoog en ook een actie van Juarth Leihitu in de kleine ruimte bleef zonder succes. Uit een nieuwe voorzet van Dick Schaaij vanaf links kopte Leihitu ver naast. Na alle blessurebehandelingen en anderhalve minuut drinkpauze trok scheidsrechter Twisse in de eerste helft wel erg weinig extra tijd bij.

[[{"fid":"63159","view_mode":"wysiwyg","fields":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie","class":"media-element file-wysiwyg","data-delta":"1"}}]]

Beginoffensief
Een Leerdams beginoffensief na rust met Ruben de Pender als verse kracht bracht Brakel in problemen. Bij de gasten was middenvelder Sten Pijlman vanwege een liesblessure door Jesse van Dalen vervangen. Brakel kreeg het lastig en Thomas Oomen liep al vroeg tegen een terechte gele kaart aan. Toch kregen de bezoekers na een voorzet vanaf rechts een serieuze kans, doch Andor van Andel kopte over. Leerdam Sport verzuimde een kwartier na de thee om een voorzet van topscorer Joshua Cohen af te ronden. Het schot ging hoog over.

In plaats daarvan was het Brakel dat in de 62e minuut scoorde. Uit een voorzet van Andor van Andel schoot topscorer Jasper Gouda Quint hard raak: 0-2. De partij leek toen beslist maar Brakel verzuimde de genadestoot uit te delen. Het schot van Andor van Andel na een vloeiende combinatie met Gouda Quint werd door Leerdams doelman Metekonij keurig met zijn voet gestopt. Ook bij een kopbal van Ton Drost redde de thuisclub in de eigen doelmond.

Nieuwe moed
Dat gaf Leerdam Sport nieuwe moed. Een voorzet van Juarth Leihitu na een mooie Leerdamse aanval was nog niet zuiver genoeg maar kort na de vervanging van Leihitu door Xander van Holten scoorde Leerdam Sport in de 79e minuut alsnog. Na een hoge voorzet vanaf rechts knalde de al een kwartier steeds mee naar voren opgekomen Kees Kerkhof van dichtbij resoluut en hoog raak: 1-2.

Dat vormde het startsein voor een spannende slotfase. Uit een vrije trap van Chris Tahija kopte Kees Kerkhof in de 86e minuut tegen de buitenkant van de paal. Zo ontsnapte Brakel aan een laat gelijkspel. Spannend bleef het omdat Andor van Andel op aangeven van weer Goud Quint opnieuw tegen de Leerdamse keeper aanschoot. Tijdens de korte extra tijd was de Leerdamse invaller Mohammed El Idrissi het laatst gevaarlijk, maar hij schoot naast.

Zo bleef het bij een benauwde 1-2 zege voor Brakel, dat met medekoploper Groot Ammers en MVV’58 in een nek aan nek titelrace blijft gewikkeld. De vraag is welke club het eerst onder de spanning bezwijkt met ook nog de topper Groot Ammers-MVV’58 op het programma. Voor Leerdam Sport zijn de kansen op de derde periode met nu al vier punten achterstand op Groot Ammers inmiddels vrijwel verkeken.

• Tricht - GRC'14 (0-1). Dit weekend wacht Sleeuwijk voor de Trichtenaren.
Kelderkraker tussen Tricht en Sleeuwijk, strijd om belangrijke plek zes in 4E voorbeschouwing VHL/West-Betuwe 58 minuten geleden
• Akif Hancer.
Unitas (zo) heeft met komst aanvaller Akif Hancer selectie rond 2 uur geleden
• Patrick Stok.
Ries Fok vertrekt bij Dubbeldam, Patrick Stok komend seizoen nieuwe trainer 2 uur geleden
Start voorronden TOTO KNVB-beker, met onder meer Achilles Veen en Heerjansdam, drie weken uitgesteld 4 uur geleden
• Bert van Dalen.
Zaterdag kan voor BZC'14 de kampioensvlag worden gehesen 6 uur geleden
• Wordt VVAC zaterdag al kampioen, of brengt Peursum de spanning in 4E weer helemaal terug?
Drie belangrijke derby's in de Waard: Streefkerk-De Alblas, Arkel-Schelluinen en VVAC-Peursum voorbeschouwing Alblasserwaard 8 uur geleden