• Lucas Adelino met De Zwerver in actie tegen de buren uit Alblasserdam.
• Lucas Adelino met De Zwerver in actie tegen de buren uit Alblasserdam. Foto: Rick den Besten

De Zwerver-voetballer Lucas Adelino speelt en werkt met passie

11 sep 2019, 07:15 Nieuws Voorbeschouwingen 1.430 keer gelezen

KINDERDIJK • Strijden. Nooit opgeven. Wanneer De Zwerver dát kan opbrengen moet directe handhaving in de tweede klasse mogelijk zijn. Was getekend: Lucas Adelino, verdedigende middenvelder van de Kinderdijkse voetbalclub.

In het regionale voetbal kennen veel mensen Lucas Adelino als de sterke, atletische middenvelder die alles uit de kast haalt om duels te winnen. Voor cliënten van Rivas Thuiszorg echter geldt de in Angola geboren Zwijndrechtenaar als de man die hen als verzorgende helpt met aankleden, douchen en het aantrekken van steunkousen.

Alles gebeurt met een reden
"Werken in de zorg is geweldig!", zegt Adelino (28) met een mooie glinstering in zijn ogen. "Ik ben er ingerold door toedoen van Henny Deelen, verzorgster van De Zwerver. Zij is teamleider bij Rivas Thuiszorg en wist dat ik mijn baan als docent lichamelijke opvoeding wilde inwisselen voor een nieuwe job. Ik gaf gym op vier verschillende basisscholen en zag een ontwikkeling waarbij men de eigen leerkrachten wilde gaan inzetten voor de gymles. Voor mij betekende een en ander dat ik eens goed moest gaan nadenken over mijn toekomst."

"En toen kwam Henny met haar voorstel. Ik was eigenlijk meteen enthousiast en ben intern in opleiding gegaan gecombineerd met werken in de praktijk. Ik ben nog altijd blij met de switch die ik maakte. Alles in het leven gebeurt met een reden, denk ik. Dit heeft gewoon zo moeten zijn. Ik voel me thuis in de ouderenzorg en merk dat mijn aanwezigheid gewaardeerd wordt door de cliënten. Ze hebben je ook écht nodig en daarom zie ik mijn baan als belangrijk. Grappig is dat je mensen soms ziet schrikken wanneer ik voor het eerst binnen kom. Ze verwachten een vrouw en krijgen Lucas, en die ziet er behoorlijk anders uit, ha ha! Het ijs is daarna echter snel gebroken, hoor. Een tijdje geleden zei een oude mevrouw die ik kwam verzorgen tegen me: 'Er heeft nog nooit een andere man mij aangeraakt, behalve mijn man.' Dat zijn bijzondere momenten, hè? Ze maken mijn vak extra mooi."

Trots
Het plezier dat jij aan zijn werk beleeft, trekt Lucas Adelino moeiteloos door naar De Zwerver, de club waar hij op zijn twaalfde lid van werd en vijf jaar later debuteerde in het eerste elftal. "Voorheen speelde ik bij d' Olde Veste, een club in mijn toenmalige woonplaats Steenwijk, waar ik op 9-jarige leeftijd vanuit Angola in Nederland terecht kwam", gaat hij terug in de tijd.

"Na een nieuwe verhuizing naar Alblasserdam meldde ik me bij De Zwerver aan. Ik ben die vereniging écht als 'mijn club'; gaan beschouwen en was er reuze trots op dat ik in het hoogste elftal terecht kwam. Tussendoor ben ik nog wel twee seizoenen weg geweest. Ik ging toe bij Pelikaan voetballen omdat mijn broertje daar in de hoofdmacht speelde. Toen hij vervolgens naar Sliedrecht vertrok, koos ik voor een rentree bij De Zwerver. Dat is nu twee jaar geleden."

Bizar
In zijn eerste seizoen na terugkeer strandde De Zwerver in de nacompetitie, maar het voorbije seizoen lukte het de Kinderdijkers wél om via het toetje promotie naar de tweede klasse te bewerkstelligen. Dat gebeurde in Schelluinen in een onvergetelijke clash met SV Meerkerk. "Een wedstrijd zo vol onbeschrijflijk bizarre wendingen" zegt Lucas Adelino. "Het ene moment dacht je: we gaan promoveren, om daarna zeker te weten dat het niet zou lukken. Je voelde je net een jojo vanwege het absurde scoreverloop. En voor mij kwam er nog wat extra's bij: ik werd van het veld gestuurd met een rode kaart. Ik voelde me waanzinnig beroerd toen ik werd weggestuurd. 'Ik heb het verpest, door mijn toedoen lopen we de promotie mis', dacht ik terwijl ik het veld af liep. Ik kon wel door de grond zakken van ellende."

De Zwerver-DNA
"Dat het uiteindelijk allemaal toch nog goed kwam met De Zwerver, gaf een euforisch gevoel dat ik nooit zal vergeten. Tja, en nu de tweede klasse. Het wordt een pittig jaar waarin we maar één doel hebben: overleven. Strijden moeten we. Nooit opgeven. Voetballen volgens het De Zwerver-DNA! We hebben een team dat deze klus aankan. Natuurlijk is het jammer dat Niels Verloop en Jort van Meerkerk niet meer beschikbaar zijn. Daar staat de komst van prima spelers als Damiën de Jong en Jefrrey Gelderblom én een aantal leuke jeugdspelers tegenover. Ik ben dan ook optimistisch gestemd over onze kansen."

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app