• Erik de Kruijk: 'Pas over anderhalve maand weet ik waar ik sta.
• Erik de Kruijk: 'Pas over anderhalve maand weet ik waar ik sta." Foto: Rick den Besten

Erik de Kruijk (Ameide) en Michel Looijen (SV Meerkerk) terug op het oude vertrouwde nest

19 sep 2019, 12:00 Nieuws Voorbeschouwingen 1.924 keer gelezen

AMEIDE/MEERKERK • In de jeugd verlieten ze hun vriendjes, om na een gedegen BVO-opleiding en veel amateurclubs in 2019 terug te keren op het oude nest.

Erik de Kruijk en Michael Looijen golden ooit als een van de meest talentvolle spelers van Ameide en SV Meerkerk. Ze stonden in de belangstelling bij een groot aantal BVO's. De aanvallers kozen voor Willem II respectievelijk FC Dordrecht. De absolute voetbaltop bereikten ze niet, maar op het rijtje amateurclubs zal menig regionale voetballer jaloers zijn.

Debuut
Erik de Kruijk (34) heeft de meest indrukwekkende carrière gemaakt. "Op 16-jarige leeftijd speelde ik als B-junior al in het eerste elftal. Door FC Utrecht ben ik afgewezen, maar toen ik er met mijn nieuwe club Willem II op een toernooi vijf scoorde stonden ze weer op de stoep."

De Kruijk lacht. "Ik heb vijf mooie jaren in Tilburg meegemaakt. Met als contractspeler zelfs twaalf wedstrijden in het eerste elftal. Thuis tegen NEC maakte ik mijn debuut en Termei was met de trein en bussen naar Brabant afgereisd. Ook van de invalbeurt tegen PSV waren mijn trouwe dorpsgenoten getuige."

FC Dordrecht
Meerkerker Michael Looijen schopte het iets minder ver. "Als D-pupil verhuisde ik naar FC Dordrecht, maar na vier jaar koos ik voor de jeugdopleiding van LRC. Onder Michel Langerak maakt ik mijn debuut in het eerste, in een seizoen waarin we kampioen werden en promoveerden naar de hoofdklasse. Na drie jaar in Leerdam ging ik mijn geluk beproeven bij Achilles Veen."

De behendige aanvaller (29) probeerde het nog een jaar bij Unitas en ook bij HSSC'61, maar door drukke werkzaamheden en blessures liep zijn voetballoopbaan teneinde. "Afgelopen jaar balde ik met vrienden in een lager elftal van vv Zwaluwen. Inmiddels woon ik als gescheiden vader weer bij mijn ouders in Meerkerk. Toen dat bekend werd bij SV Meerkerk, werd ik gevraagd het geelzwarte shirt weer aan te trekken."

Hans Kraaij junior
Een dorp noordelijker kreeg Erik de Kruijk een soortgelijk verzoek. "Toen mijn contract in Tilburg niet werd verlengd, koos ik voor het destijds best wel ambitieuze Heerjansdam om een jaar later naar FC Lienden te verkassen. Een geweldige dorpsclub, vergelijkbaar met Ameide. Hans Kraaij junior was vijf jaar mijn trainer en is nog steeds een goede vriend. Ik wilde op het hoogste niveau voetballen, maar plezier stond voor mij altijd voorop. En gezellig was het in de Betuwe, zeker met een biertje na afloop."

Oogkas verbrijzeld
Via Barendrecht en Cuyk, waar hij werd herenigd met Kraaij jr., speelde de inmiddels tot middenvelder omgetoverde De Kruijk dichtbij huis in Hoornaar. Met SteDoCo, en neef Roel en zijn vrienden Sam Versluis en Ruud de Groot als ploeggenoten, promoveerde hij naar de Topklasse.

"Mijn contract werd na drie jaar niet verlengd. Ik wilde bewijzen dat ik nog kon voetballen. Hans haalde mij terug naar FC Lienden. De vreugde was van korte duur. In een bekerduel tegen AZ op 21 september kwam ik in duel met Fernando Lewis. Mijn oogkas was verbrijzeld, het rechter jukbeen lag op mijn kaak en een wenkbrauw was gescheurd."

De ongelukkige Ameidenaar kende een zwaar revalidatieproces. "In het lopende voetbalseizoen heb ik geen wedstrijd gezien, ook niet bij Ameide. Het hakte er behoorlijk in, op mijn werk en voor mijn jonge gezin. Na ruim een jaar ben ik begonnen als leider van mijn zoontje, om vorig seizoen af en toe met het vierde te trainen. Het viel niet tegen en voor mij een reden om mij net voor de vakantie weer te melden als actief lid. Ik weet niet hoe het gaat. Mijn hoofd is nog niet oké en, na drie jaar niet serieus te hebben gespeeld, ben ik ook benieuwd hoe mijn benen reageren. Pas over anderhalve maand weet ik waar ik sta. De eerste trainingen verliepen prima en ook over mijn eerste speelminuten tegen Arkel was ik tevreden."

Whiplash
Michael Looijen is verder weg van een rentree voor zijn oude liefde. "Ik was in principe topfit, maar in de vakantie ben ik aangereden door een auto. Een whiplash, met alle gevolgen van dien. Ik hoop rond de winterstop weer fit te zijn. Het is jammer, want ik had er erg veel zin in. Ook omdat het jonge elftal wel wat ervaring kan gebruiken. Helaas, ik moet geduld hebben. Mijn gezondheid staat voorop."

De eerstkomende derby tussen SV Meerkerk en Ameide op zaterdag 9 november op het nieuwe onderkomen De Burcht komt voor Looijen te vroeg. "Ik heb zin om te voetballen en zeker tegen Ameide."

Eeuwwisseling
Ook Erik moet ver terug in de tijd om zijn laatste clash tegen Meerkerk te herinneren. "In de jeugd heb ik voor het laatst tegen ze gespeeld. Het zal rond de eeuwwisseling zijn geweest. Toen stond ik nog in de spits en wist ik binnen vijf seconden al te scoren."

Theo Sprong

Freelance-journalist Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app