Logo regio-voetbal.nl
• BZC'14-voorzitter Lars Pijlman was zelf in Rotterdam actief op het hoogste amateurniveau.
• BZC'14-voorzitter Lars Pijlman was zelf in Rotterdam actief op het hoogste amateurniveau. (Foto: Michel Haubrich)
Voorbeschouwingen

BZC'14-preses Lars Pijlman: 'Je kunt niet iedereen tevreden stellen'

  •   1499 keer gelezen   Nieuws

BRAKEL/ZUILICHEM • BZC'14 staat aan de vooravond van het eerste seizoen in het clubbestaan. Hoog tijd voor een kennismaking met nieuwbakken voorzitter Lars Pijlman.

Voor Lars Pijlman is het ook allemaal één groot avontuur. Een fusieclub leiden tijdens de eerste seizoenen van het bestaan: daar is geen stappenplan voor. En dat is nóg een slag ingewikkelder wanneer het twee rivalen betreft die samen worden gevoegd.

Daar weet de kersverse BZC'14-voorzitter inmiddels alles van: "Bij zo'n fusie spelen emoties een gigantische rol. Het is voor iedereen wennen, maar we merken wel dat er een stap is gezet. Niet door iedereen, maar wel door een hele grote groep. Mensen die eerst zeiden 'wat er ook gebeurt, ik ga niet meer kijken', zie je tijdens de eerste oefenwedstrijd weer op hun vertrouwde plekkie zitten. En da's hartstikke mooi", vertelt Pijlman, die in zijn beroepsfunctie als directeur van een adviesbureau al veel vaker met dit bijltje heeft gehakt.

Van boze ondernemers of bewoners wordt hij allang niet meer zenuwachtig. En die ervaring gebruikt de 52-jarige Pijlman ook als preses van de fusieclub: "We zijn heel duidelijk in waaróm we bepaalde keuzes maken. En natuurlijk kun je niet iedereen tevreden stellen, maar het is belangrijk dat je open bent in zo'n traject."

Gevoelig
Eén van de zaken waar in aanloop naar de fusie veruit de meeste kritiek op kwam, was de keuze om Brakel-trainer Hans de Jong naar voren te schuiven als eerste hoofdtrainer van de fusieclub. Criticasters laken die beslissing, die overigens al werd genomen voordat Pijlman in dienst trad.

"Natuurlijk ligt dat gevoelig, maar ik ga ook uit van de kwaliteiten en het vakmanschap van de hoofdtrainer. Hij heeft prima werk geleverd. En hij zou zichzelf in de vingers snijden als hij niet de beste spelers zou opstellen. Of dat nou Jantje, Pietje of Klaasje is. Dat vertrouwen heb ik in de trainer. De uiteindelijke keuze, het proces, had misschien anders gemoeten, maar die keuzes zijn gemaakt. Daar wil ik geen oordeel over vellen."

Meerwaarde
De beslissing viel in de overgangsperiode waarin Bennie van Veen de scepter zwaaide. De inmiddels voormalige voorzitter van Brakel gooide de handdoek in de ring toen de energieke Pijlman zich kandidaat stelde als voorzitter van de nieuw te vormen fusieclub. En dat terwijl de in Rotterdam opgegroeide Pijlman naar eigen zeggen aanvankelijk niet eens voorzitter wilde worden. 

"Ik was helemaal niet op zoek naar een voorzittersbaantje. Ik heb het al druk genoeg met andere dingen, maar in aanloop naar de algemene ledenvergadering werd ik door veel mensen benaderd met de vraag of het voorzitterschap toch niet iets voor mij was. Zij vonden dat er in deze fase een andere manier van aansturing moest plaatsvinden. Ik heb lang getwijfeld, de boot afgehouden, maar op een gegeven moment toch de knoop doorgehakt. Ik had het gevoel dat ik een bepaalde meerwaarde kan bieden. Daardoor besloot ik me kandidaat te stellen."

Vrijwilligers
Ondertussen is er een hoop gebeurd, vertelt Pijlman: "De sponsoren zijn binnenboord gehouden en de sponsorinkomsten zijn bijna verdubbeld, het ledenaantal is dankzij ongeveer vijftig nieuwe aanmeldingen - waaronder veel meiden - in de zomermaanden gestegen naar 510, er is afdoende begeleiding voor alle jeugdteams en de plannen rondom de nieuw te realiseren accommodatie worden in de gemeentelijke politiek scherp in de gaten gehouden, waarbij het goede nieuws is dat er inmiddels door de gemeente een projectleider is aangesteld.

"Het zijn allemaal speerpunten die voor het BZC-bestuur en Pijlman belangrijk zijn, maar niet hét belangrijkst: "Dat zijn de vrijwilligers. Daar moeten we voldoende tijd in steken. In een fusietraject gaat het vaak over hele grote zaken als structuur, organiseren, ambities. Maar uiteindelijk is het mensenwerk."

En voor wat betreft de ambities: die zijn bij een grinnikende Pijlman alomtegenwoordig: "Europees Voetbal. Nee, we willen een stabiele derdeklasser zijn, met af en toe een uitstapje. En dan wel graag naar boven, in plaats van naar beneden. We gaan ervoor zorgen dat er in de toekomst meer jeugd doorstroomt naar het eerste elftal. Dat móét beter."

Martin van Hemert
Freelance-redacteur Regio-Voetbal
Volg @Martini93 op twitter >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Volg ons op Facebook }

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup