• Arjen Borsje is 46 kilo armer en een functie als jeugdscout bij NAC Breda rijker.
• Arjen Borsje is 46 kilo armer en een functie als jeugdscout bij NAC Breda rijker. Foto: Gerald van Zanten

Arjen Borsje: 'Roda Boys blijft wel mijn cluppie'

Nieuws 2.736 keer gelezen

AALST • Arjen Borsje verruilt na dit seizoen amateurclub Roda Boys voor NAC Breda, de club waar hij als seizoenskaarthouder al een aantal jaren kind aan huis is.

Het is wel weer eens tijd voor wat nieuws. Dat denkt Arjen Borsje aan de vooravond van zijn achtste seizoen als onderdeel van de technische commissie van Roda Boys. Wat dat 'nieuws' precies is? Dat weet hij nog niet. Misschien wel het weer opnieuw oppikken van het trainerschap. Een functie die hij al zo lang achter zich heeft gelaten, dat zijn TC2-licentie inmiddels verlopen is. Hij schrijft zich in voor de cursus, niet wetende dat hij daar helemaal niet aan gaat beginnen. Er ligt hem namelijk een heel ander baantje te wachten, bij een club die hij al jaren een warm hart toedraagt.

Supertrots
Via Jasper Somsen gaat het balletje rollen. Hij is tegenwoordig het hoofd jeugdscouting van NAC Breda en kent Borsje nog van zijn voetbalverleden bij Roda Boys en GDC. Diverse gesprekken volgen, totdat Borsje de knoop doorhakt: hij wordt als nieuwe jeugdscout verantwoordelijk voor de regio's Bommelerwaard, Land van Heusden & Altena en Gorinchem en omstreken, bij NAC Breda, de club waar hij al een aantal jaren een seizoenskaart heeft.

En of hij daar content mee is? Zijn brede glimlach zegt genoeg: "Ik ben supertrots. Ik vind het echt mooi. Ik was altijd al nieuwsgierig naar het betaalde voetbal en dan komt er ineens zoiets op je pad, bij zo'n fantastische club. De beleving, de passie voor het spelletje is bij NAC hoe het in mijn ogen hoort te zijn. Ook al is het voetbal op eerste elftalniveau bijna altijd slecht", geeft hij grif toe.

Trend
Op het gebied van jeugd doet de Bredase club het daarentegen allesbehalve slecht. Op één team na spelen alle jeugdteams op Eredivisieniveau, waarvan de JO19-1 vorig seizoen zesde van Nederland werd. Ook qua jeugdige talenten is de ster van NAC Breda rijzende. In februari van dit jaar maakte de club melding van de 'transfer' van Daan van Reeuwijk. Het voormalige talent van De Alblas maakte de overstap van NAC naar Ajax. Het bericht haalde vanwege zijn leeftijd - Van Reeuwijk was pas elf jaar oud - de landelijke media.

Het is een trend die ook Borsje gesignaleerd heeft. "In principe wil iedere club een goede speler zo jong mogelijk hebben. Alleen weet je nooit van tevoren hoe iemand zich ontwikkelt. Wout Weghorst was bijvoorbeeld pas een jaar of 17 toen-ie bij Willem II stage ging lopen. En ik zie het bij Job, onze jongste zoon. Hij speelde op z'n twaalfde in Roda Boys JO17-1, is naar Kozakken Boys gegaan, krijgt daar nu goede begeleiding en schopt uit het niets 47 keer tegen het netje aan. Dan zie je dat ze ineens een gigantische stap maken. En ik ben er heilig van overtuigd dat er ook hier in de regio spelertjes lopen die heel goed kunnen voetballen. Ik zou niet weten waarom dat niet zo zou kunnen zijn."

Reünie
Borsje vertelt vol overgave over zijn plannen, de ambities van NAC en zijn visie op de veranderingen in het jeugdvoetbal in het algemeen, dat men bijna zou vergeten dat de directeur van Booijman Foodimpuls dit seizoen nog gewoon gaat afmaken als teammanager bij de selectie van Roda Boys. Een functie die Borsje naar eigen zeggen vooral heel veel contacten heeft opgeleverd. 

"Daar kijk ik misschien nog wel met het meeste plezier op terug. Het is bijna iedere zaterdag weer een reünie, op welk veld ik ook kom. Die contacten die ik als mens heb opgebouwd, zijn me heel erg dierbaar."

Dubbele lading
De reacties vanuit de Aalsterse club op Borsje's overstap naar NAC waren positief, maar hadden ook een dubbele lading, merkte hij zelf: "Ze zijn trots dat iemand van dit cluppie naar het betaald voetbal gaat, maar aan de andere kant misschien toch ook wel angstig. Da's dan misschien het verkeerde woord, maar ze moeten wel iemand anders vinden die met de andere drie van de Technische Commissie de kar trekt, het gezicht wordt, de gesprekjes voert en blablabla. Maar goed, in iedere vereniging staan er nieuwe mensen op. Je moet het ook niet overtrekken; de rol van teammanager kun je zo gek maken als je zelf wil."

En voor wat betreft zijn rol als hoofdsponsor is Borsje ook duidelijk: "Dat blijf ik gewoon, daar verandert niks aan. Ik blijf ook nog wel bij Roda Boys komen om voetbal te kijken, alleen niet meer in functie. Het blijft wel mijn cluppie."

Martin van Hemert

Freelance-redacteur Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden