Logo regio-voetbal.nl
• Tomas Viset en Jari van Baalen, het keepersduo van ASV Arkel.
• Tomas Viset en Jari van Baalen, het keepersduo van ASV Arkel. (Foto: Jeroen de Bruin)

Tomas Viset voor de leeuwen bij ASV Arkel: 'Er wordt veel harder geschoten'

  •   1385 keer gelezen   Nieuws

ARKEL • Binnenkort mag Jari van Baalen de training weer oppakken, voorlopig is de pas 16-jarige Tomas Viset bij ASV Arkel zijn meer dan waardige vervanger.

Keeper Jari van Baalen kwam in de zomer van 2017 over van GJS, maakte twee kampioenschappen mee met ASV Arkel en werd en passant ook twee keer de minst gepasseerde keeper van de regio. Hij verheugde zich op het debuut in tweede klasse. Maar in een doordeweeks oefenpotje tegen GRC 14 ging het mis, goed mis.

"De wedstrijd verliep prima, we stonden met 0-2 voor en we waren veel beter. Bij een lage voorzet sprong een ploeggenoot op tijd weg. Hij zag mij wel uitkomen, maar hun aanvaller Ousmane Traore niet. Zijn actie zag er lomp uit, maar hij deed het niet expres. Ousmane heeft mij een berichtje gestuurd en een fruitmand bezorgd. Ik was ondertussen al geopereerd."

Elastiekjes
Van Baalen brak op twee plaatsen zijn onderkaak. "Ik had het direct door en wist dat het foute boel was. Mijn rechterkaak was 'mooi' gebroken, maar aan de linkerkant moesten er operatief twee plaatjes worden geplaatst. Met elastiekjes moest ik mijn kaken op elkaar houden. En dat betekende een paar weken niet praten en niet eten. We zijn ruim een maand verder en per week is de pijn minder geworden. Volgende week gaan de schroeven eruit en mag ik weer trainen. Mijn baas zal ook blij zijn, want als deurenhanger mocht ik ook geen kracht zetten de afgelopen weken. Ik heb mijn tijd doorgebracht op de bank. De series van Netflix en alle herhalingen van FOX Sports heb ik nu wel gezien."

Schrik
Trainer Leon Elands is inmiddels ook van de schrik bekomen. "Jari heeft twee fantastische jaren achter de rug op Schoonzigt en dan gebeurt er dit. In de wedstrijd was er even paniek, want zijn kaak bleek ook nog eventjes uit de kom te zijn geweest. We wisten al snel dat Jari lange tijd en misschien wel tot de winterstop niet inzetbaar zou zijn. Zijn gezondheid gaat voor, dat staat buiten kijf."

Lang zoeken naar een vervanger hoefde Elands niet. "Verzorger en oud-keeper Nick Verduin was een optie, maar die was niet direct enthousiast. Met Tomas hebben we een talentvolle vervanger bij ASV. Vorig jaar is onze tweede keeper Geoffrey van der Boor plotseling gestopt. Ik heb Tomas, toen pas vijftien jaar oud, gelijk bij de selectie gehaald."

Enorme verschillen
De aangeschoven jonge doelman lacht bescheiden. "Een jaar of vier geleden ben ik toevallig op doel terechtgekomen. Onze vaste keeper stopte ermee en toen ben ik er maar gaan staan. Het gaat best redelijk en ik vind het leuk. Vorig seizoen trainde ik op dinsdag al met het eerste mee en zat ik, als mijn eigen team al had gespeeld, op de bank. Via mijn ploeggenootje Youri de Jong hoorde ik vrij snel dat Jari ernstig geblesseerd was geraakt. Ik was dus enigszins voorbereid op een telefoontje van de trainer. Na een oefenwedstrijd en enkele bekerwedstrijden maakte ik tegen Woudrichem mijn debuut. Het was en het is nog steeds wennen. De verschillen zijn enorm. Zo is de snelheid in de wedstrijd vele malen hoger dan bij de JO19 en wordt er veel harder geschoten. Verder heb ik eigenlijk nooit echt specifieke keeperstraining gehad, nu met Joop Viveen leer ik elke training."

Stiftje
In de seizoensopening kreeg de in Arkel geboren en getogen Viset maar liefst vijf doelpunten om de oren. "Die vierde goal had ik misschien kunnen hebben. In de jeugd wordt uit alle onmogelijke hoeken op doel geschoten, maar de slimme Tim Saaman stiftte de bal over mij heen. Daar had ik niet op gerekend."

Zenuwachtig
Van Baalen knikt. "Ik coach hem natuurlijk ook. Zo vertel ik hem over de vaste afspraken, die we hebben bij een corner. Robert Scheurwater pakt de vijfmeterlijn. Daan Ruwaard en Dylan Verschoor staan bij een paal. Tijdens de wedstrijd ga ik niet achter het doel van Tomas staan en hem voortdurend aanwijzingen geven. Daar houd ik zelf ook niet van. Ik sta naast de dug-out mij vooral op te vreten. In het veld ben ik niet zenuwachtig, maar langs de lijn wel. Nog even, dan kan ik zelf weer volle bak trainen en proberen mijn plekje terug te krijgen."

Theo Sprong
Freelance-journalist Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal
Volg @TheoSprong1963 op twitter >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Volg ons op Facebook }

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup