Logo regio-voetbal.nl
ingezonden mededeling

Hond mee naar voetbalveld, mag dat?

  •   keer gelezen   Nieuws

Het is vaak heerlijk, wandelen met je hond. Vooral in deze periode van het jaar zijn lange wandelingen een verademing als het rustig herfstweer is. Rugzak dames of rugzak heren op, poepzakjes en speeltjes daarin en lopen maar. Vooral op zaterdag, als je lekker vrij bent, wil je er op uit met je viervoeter. Speelt je kind een voetbalwedstrijd dan neem je de hond lekker mee. Mag dat eigenlijk wel?


Dat is nog niet zomaar gezegd. Op zoek naar de regels moet je flink speuren of dat wel of niet geoorloofd is. Je leest regelmatig dat een hond een voetbalwedstrijd verstoort. Het levert vaak hilarische filmpjes op. Zoals die ene keer dat een kleine hond (korte pootjes, beetje te dik) de wedstrijd tussen San Lorenzo en Arsenal Sarandi in Argentinë in de war schopt. Maar goed, dat is Argentinië.

Hoe dat toch kan? Tsja, als je hond niet aangelijnd is en gek is op spelletjes ligt het al snel voor de hand dat zodra hij de bal in het vizier krijgt, daar achteraan gaat. Die houdt zich niet aan de buitenlijnen van het veld.

Binnen de bebouwde kom aan de lijn
Wat wel duidelijk is, is dat honden binnen de bebouwde kom altijd aangelijnd moeten lopen. De boete die daarop staat als de hond toch los loopt, is niet mals: 90 tot 150 euro. Buiten de bebouwde kom zijn de regels soepeler en zijn er speciaal aangegeven losloopgebieden.

De reden waarom het niet zomaar mag is omdat boswachters iedereen jaar doodgebeten ree kalfjes of opgejaagd wild aantreffen. En wat te denken van een veld vol schapen waar de hond in 'los gaat'. Je moet er niet aan denken.

Baas is verantwoordelijk als hij iets uitvreet
Bij iedere gemeente kun je overigens opvragen waar je hond wel en waar niet zonder lijn mag lopen. En als het wel mag, blijft het sowieso je eigen verantwoordelijkheid. Vreet de hond wat uit, dan ben je -als baas- zelf verantwoordelijk.

Daarentegen blijken in Groningen honden helemaal niet op een sportveld te mogen komen, ook aangelijnd niet. Zo meldt de site van de gemeente. Veel mensen zijn zich daar helemaal niet van bewust.

Bij je eigen gemeente checken
Hoe het elders is, daar is online maar weinig informatie over te vinden. Iedereen moet klaarblijkelijk bij zijn eigen gemeente te rade gaan om erachter te komen of het wel of niet mag. Daarvoor geldt de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).

Op de site van de gemeente Leeuwarden staat bijvoorbeeld het volgende te lezen: Honden mogen niet verblijven of loslopen op een voor het publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak, speel- en ligweide, recreatieterrein, natuurgebied, dan wel strand. Deze gebieden worden niet voorzien van verbodsborden voor honden. Erkende hulphonden zijn uitgezonderd van het verbod.

Maar voetbalvelden dan? Vallen die onder speelweide? recreatieterrein? Als het niet mag dan stop je zo'n klein hondje snel weg in je Cowboysbag, maar bij een flinke labrador gaat je dat toch echt niet lukken. En die zijn juist zo gek op balspelletjes.

(ingezonden mededeling)

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup